To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2016-04-06
Cekcyn: Przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków dla
uczniów Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w
Cekcynie.
Numer ogłoszenia: 79662 - 2016; data zamieszczenia: 06.04.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 60236 - 2016r.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Gminny Zespół Oświatowy w Cekcynie, ul. Szkolna 2, 89-511 Cekcyn, woj. kujawsko-pomorskie, tel. 052 3347560, faks 052 3347580.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: jednostka organizacyjna JST.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie..
II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków w formie obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie. 2. Zakres rzeczowy przedmiotu zamówienia obejmuje: 1) przygotowanie obiadów z własnych produktów żywnościowych, 2) dowóz ciepłych obiadów do szkoły samochodem spełniającym warunki wymagane przy prowadzeniu działalności w zakresie transportu żywności zatwierdzonym przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, w termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw, 3) wydawanie obiadów uczniom w pomieszczeniach udostępnianych przez dyrektora placówek, 4) zabezpieczenie zastawy stołowej, sprzątanie brudnych naczyń po spożyciu posiłku ( na własny koszt) 3. Posiłki będą dostarczane i wydawane przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku, w okresie od dnia 1 września 2016 do 30 czerwca 2017, w dni nauki szkolnej, z wyłączeniem ferii zimowych, dni świątecznych oraz dodatkowych dni wolnych od zajęć szkolnych. 4. Jeśli uczniowie będą uczęszczać do szkół w inny dzień np. odpracowywać zajęcia w szkole, objęci będą dożywianiem, lecz fakt ten zostanie zgłoszony z 3 dniowym wyprzedzeniem dowożącemu i wydającemu gorące posiłki. 5. Dostawy i wydawanie posiłków będą miały miejsce w dwóch szkołach: - w Szkole Podstawowej w Cekcynie na ulicy Szkolnej 8, 89-511 Cekcyn, o godz. 10.20, 11.20, - w Gimnazjum w Cekcynie na ulicy Szkolnej 41A, 89- 511 Cekcyn, o godz.11.20, 12.20. 6. Przewidywana liczba dostarczanych dziennie obiadów wynosi 200 szt., w tym 130 obiadów dla uczniów Szkoły Podstawowej, 70 obiadów dla uczniów Gimnazjum (z możliwością odstępstw +/- 20%, w zależności od liczby dożywianych uczniów) 7. Zamawiający zastrzega sobie prawo do znacznego ograniczenia liczby przygotowywanych i wydawanych posiłków, w dni, o których mowa w pkt 4 , w przypadku wzmożonej zachorowalności uczniów, a także dni w które uczniowie będą wyjeżdżać na wycieczkę. Nie zwalnia to Wykonawcy od obowiązku przygotowania posiłków dla obecnych w szkołach uczniów ( obiad dla minimum 50 dzieci). 8. Liczba dzienna będzie ustalana w dzień poprzedzający dostarczanie posiłków, w sposób telefoniczny do godz. 15.00, przez osoby wskazane przez Dyrektora Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie. W przypadkach znacznych zmian w ilości dostarczanych obiadów, o których mowa w pkt.7, Wykonawca zostanie powiadomiony przez osoby wskazane przez dyrektora placówek, z trzydniowym wyprzedzeniem. 9.Wykonawca w okresie wykonywania umowy będzie przygotowywał obiady zgodnie w SIWZ jadłospisem. 10. Wykonawca zobowiązany jest stosować w/w jadłospis w cyklu (po czwartym tygodniu powrót do pierwszego). Zamawiający dopuszcza zmiany co do kolejności dań w danym tygodniu np. zamiana dania poniedziałkowego na danie ze środy lub piątku i odwrotnie, a z wtorkowego na czwartkowy i odwrotnie. Zgodnie z jadłospisem, jeżeli w jednym tygodniu jest trzy razy danie drugie i dwa razy pierwsze danie (zupa), to w następnym tygodniu musi być odwrotnie tzn. trzy razy pierwsze danie (zupa) i dwa razy danie drugie. Wykonawca zobowiązany jest przestrzegać dni postne, w których nie będą wydawane posiłki mięsne. 11. Posiłki muszą być sporządzone na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnych ze standardami HACCP. Posiłki winny być wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Przygotowane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności posiłki, powinny składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników. Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. klopsy, gołąbki itp. Dodatkowo: a) w posiłkach należy uwzględnić diety dla dzieci, których rodzice przedstawią zaświadczenie lekarskie, b) zamawiający zakazuje stosowania : produktów z glutaminianem sodu, produktów z zawartością barwników, konserwantów i zagęszczaczy szkodliwych dla zdrowia, c) do przygotowania posiłków należy wykorzystać zdrowe tłuszcze: prawdziwe masła i oleje tłoczone na zimno, d) zupy i sosy powinny być przygotowane na wywarach mięsno- warzywnych/ nie z proszku, bez dodatku octu i kostek bulionowych, e) zabrania się stosowania do napojów i do posiłków produktów na bazie syropu glukozowo- fruktozowego, f) codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi się znaleźć świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek), g) desery, przekąski powinny być wykonywane we własnym zakresie. 12. Wykonawca jest zobowiązany do sporządzania menu obejmującego okres jednego tygodnia roboczego oraz dostarczania go do Zamawiającego najpóźniej na trzy dni przed rozpoczęciem jego realizacji. 13. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w jadłospisie. Zmiany w jadłospisie wprowadzone przez Wykonawcę należy uzgodnić z Dyrektorem Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie, co najmniej z 1 dniowym wyprzedzeniem przed dokonaniem zmiany. 14. Wykonawca zobowiązany jest do podania posiłków zgodnie z gramaturą podaną w jadłospisach. 15. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2015 poz. 594 z późn. zm.) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), d) w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych) 16. Dowożone posiłki winny być dostarczane własnym transportem, spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną, w specjalistycznych termosach zapewniających zachowanie odpowiedniej jakości i temperatury przy ich spożyciu. Pojemniki i termosy powinny być szczelnie zamykane, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie uległy rozlaniu. Temperatura dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków uczniom winna wynosić odpowiednio : zupa + 75oC; gorące danie drugie 60 oC. 17. W przypadku zastrzeżeń, co do jakości posiłków Zamawiający może poddać je badaniu laboratoryjnemu. W razie potwierdzenia w laboratorium nieprawidłowości Wykonawca będzie obciążony kosztami takiego badania. Jeżeli takie badania zostaną zlecone a nieprawidłowości nie będą potwierdzone wówczas koszty ponosi Zamawiający. 18. W ramach zamówienia Wykonawca powinien zapewnić zastawę stołową i mycie naczyń we własnym zakresie, a także nieodpłatnie dokonywać odbioru niespożytych resztek, zgodnie z potrzebami, jednak nie rzadziej niż raz na dobę. Zabrania się wykorzystywania naczyń jednorazowego użytku. 19. Zamawiający przewiduje możliwość wykorzystania zaplecza kuchennego w Szkole Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie w celu podgrzewania posiłków i mycia naczyń. W takim przypadku Wykonawca zobowiązany będzie pokrywać koszty eksploatacyjne (wg wskazań przyrządów pomiarowych: energia elektryczna, ciepła woda, woda ,ścieki). Odrębne ustalenia dotyczące zasad korzystania z pomieszczeń placówki uzgadniane będą z Dyrektorem Szkoły Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie. 20. W sytuacjach szczególnych (zorganizowane wyjazdy uczniów, rekolekcje), Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków- suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw. 21. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 22. W okresie objętym zamówieniem przewiduje się zakupienie łącznie ok. 36.600 gorących posiłków, z możliwością zwiększenia lub zmniejszenia tej liczby do 20% w przypadku zmiany liczby świadczeniobiorców .Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego z tego tytułu. 23. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie co miesiąc, na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 24. Zaleca się Wykonawcom dokonanie wizji lokalnej zaplecza kuchennego w Szkole Podstawowej w Cekcynie i Gimnazjum w Cekcynie celem sprawdzenia warunków związanych z realizacją zadań będących przedmiotem przetargu.
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 06.04.2016.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 5.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Restauracja Klonowianka w Klonowie Zbigniew Dymarkowski, Klonowo 8, 89-526 Lubiewo, kraj/woj. kujawsko-pomorskie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 159718,97 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 135420,00
Oferta z najniższą ceną: 135420,00 / Oferta z najwyższą ceną: 215940,00
Waluta: PLN .
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowanie i dowóz posiłków na potrzeby Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Dobieszu
- Usługę cateringu - przygotowanie i dostawę gotowych posiłków do Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II w Krotoszynie w okresie od stycznia do grudnia 2025 roku.
- Przygotowanie i dostawa posiłków dla uczniów i wychowanków Zespołu Szkolno - Przedszkolnego w Kopienicy
- Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej w Małkowicach w 2025 r.
- Usługa cateringu- przygotowanie i dowóz posiłków do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie
- Przygotowywanie i dostarczanie obiadów dla dzieci przedszkolnych i szkolnych w Zespole Szkół w Osiecznej w roku 2025
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.