eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi BoboliceDostawa mięsa i wyrobów mięsnych dla Zakładu Karnego w Starem Bornem



Ogłoszenie z dnia 2017-05-22

Ogłoszenie nr 86055 - 2017 z dnia 2017-05-22 r.

Bobolice: Dostawa mięsa i wyrobów mięsnych dla Zakładu Karnego w Starem Bornem
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA -

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego

Zamówienie dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej

nie

Nazwa projektu lub programu

Zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie


Ogłoszenie o zmianie ogłoszenia zostało zamieszczone w Biuletynie Zamówień Publicznych: nie


SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

Postępowanie zostało przeprowadzone przez centralnego zamawiającego

tak

Postępowanie zostało przeprowadzone przez podmiot, któremu zamawiający powierzył/powierzyli przeprowadzenie postępowania

nie

Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie przez zamawiających

nie

Postępowanie zostało przeprowadzone wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej

nie

W przypadku przeprowadzania postępowania wspólnie z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej - mające zastosowanie krajowe prawo zamówień publicznych::
Informacje dodatkowe:

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny w Starem Bornem, krajowy numer identyfikacyjny 32098600000, ul. Stare Borne 14, 76020 Bobolice, państwo Polska, woj. zachodniopomorskie, tel. 0-94 3180820, faks 0-94 318 76 80, e-mail zk_stare_borne@sw.gov.pl
Adres strony internetowej (URL): www.sw.gov.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:

Inny: jednostka budżetowa

I.3) WSPÓLNE UDZIELANIE ZAMÓWIENIA (jeżeli dotyczy):

Podział obowiązków między zamawiającymi w przypadku wspólnego udzielania zamówienia, w tym w przypadku wspólnego przeprowadzania postępowania z zamawiającymi z innych państw członkowskich Unii Europejskiej (jeżeli zamówienie zostało udzielone przez każdego z zamawiających indywidualnie informacja w sekcji I jest podawana przez każdego z zamawiających, jeżeli zamówienie zostało udzielone w imieniu i na rzecz pozostałych zamawiających w sekcji I należy wskazać który z zamawiających zawarł umowę):

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:

Dostawa mięsa i wyrobów mięsnych dla Zakładu Karnego w Starem Bornem

Numer referencyjny (jeżeli dotyczy):

2223.2.Ż.2017

II.2) Rodzaj zamówienia:

Dostawy

II.3) Krótki opis przedmiotu zamówienia (wielkość, zakres, rodzaj i ilość dostaw, usług lub robót budowlanych lub określenie zapotrzebowania i wymagań ) a w przypadku partnerstwa innowacyjnego - określenie zapotrzebowania na innowacyjny produkt, usługę lub roboty budowlane:

Przedmiotem zamówienia są sukcesywne dostawy mięsa i wyrobów mięsnych w następującym asortymencie i ilościach: .Mięso gulaszowe wieprzowe 4200kg., Mięso gulaszowe wołowe 100kg., Mięso gulaszowe drobiowe 250kg., Blok drobiowy prasowany 400kg., Boczek wędzony mielony 720kg., Kaszanka 1100kg., Kiełbasa biała parzona 720kg., Kiełbasa krakowska parzona 360 kg., Kiełbasa mortadela 1500kg., Parówka 1300kg., Kiełbasa zwyczajna 1500kg., Kiełbasa piwna 720kg., Mielonka wieprzowa 1500kg., Metka 720kg., Mielonka konserwowa 720kg., Pasztetowa 720kg., Pieczeń wieprzowa 720kg., Salceson biały 720kg., Mielonka drobiowa 900kg., Pasztet drobiowy 720kg., Pieczeń drobiowa 720kg., Kiełbasa szynkowa z drobiu 50kg., Mortadela drobiowa 800kg., Polędwica drobiowa 100 kg. Przedmiot zamówienia musi być zgodny z Polskimi Normami i posiadać aktualny Dokument Identyfikacyjny (HDI). Musi być wolny od wad i zanieczyszczeń, musi posiadać swoistą barwę, smak i zapach. Przedmiot zamówienia musi pochodzić z najświeższych dat produkcji, wszystkie artykuły muszą posiadać kreślone terminy przydatności do spożycia i muszą być znakowane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014roku w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć towar opisany w niniejszej specyfikacji, na warunkach w niej określonych, zgodnie ze składanym zamówieniem do magazynu żywnościowego znajdującego się na terenie Zamawiającego tj. Zakład Karny w Starem Bornem, Stare Borne 14, 76-020 Bobolice oraz Oddział Zewnętrzny w Opatówku, Opatówek 4, 76-020 Bobolice. Dostawy odbywać się będą sukcesywnie w czasie trwania umowy na podstawie telefonicznej informacji, przekazywanej każdorazowo przez zamawiającego z 2 dniowym wyprzedzeniem . Dostawy realizowane będą 2 razy w tygodniu. Dowóz dostaw gwarantuje Wykonawca (Dostawca) własnym transportem i na własny koszt, pojazdem spełniającym obowiązujące wymagania sanitarne do przewozu żywności dla środków transportu artykułów spożywczych.

II.4) Informacja o częściach zamówienia:
Zamówienie podzielone jest na części:

Nie


II.5) Główny Kod CPV: 15100000-9
Dodatkowe kody CPV: 15113000-3, 15114000-9, 15112000-6, 15121120-2, 15131134-3, 15131130-5, 15131310-1

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

Zapytanie o cenę

III.2) Ogłoszenie dotyczy zakończenia dynamicznego systemu zakupów

III.3) Informacje dodatkowe:

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Postępowanie/część zostało unieważnione nie
Należy podać podstawę i przyczynę unieważnienia postępowania:
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 22/05/2017
IV.2 Całkowita wartość zamówienia

Wartość bez VAT188447.84
WalutaPLN


IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Liczba otrzymanych ofert2
w tym
Liczba otrzymanych ofert od małych i średnich przedsiębiorstw:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z innych państw członkowskich Unii Europejskiej:
Liczba otrzymanych ofert od wykonawców z państw niebędących członkami Unii Europejskiej:
liczba ofert otrzymanych drogą elektroniczną:


IV.4) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0
IV.5) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA

Zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie:
nie
Agro-Handel Sp. zo.o., , Mościszki 18, 64-010, Krzywiń, kraj/woj. wielkopolskie
Wykonawca jest małym/średnim przedsiębiorcą: nie
Wykonawca pochodzi z innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:
Wykonawca pochodzi z innego państwa nie będącego członkiem Unii Europejskiej: nie
Skrót literowy nazwy państwa:

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY/ WARTOŚCI ZAWARTEJ UMOWY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ/KOSZTEM

Cena wybranej oferty/wartość umowy 221657.10
Oferta z najniższą ceną/kosztem 221657.10
> Oferta z najwyższą ceną/kosztem 230070.26
Waluta: PLN


IV.7) Informacje na temat podwykonawstwa
Wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcy/podwykonawcom
Wartość lub procentowa część zamówienia, jaka zostanie powierzona podwykonawcy lub podwykonawcom:
IV.8) Informacje dodatkowe:


IV.9) UZASADNIENIE UDZIELENIA ZAMÓWIENIA W TRYBIE NEGOCJACJI BEZ OGŁOSZENIA, ZAMÓWIENIA Z WOLNEJ RĘKI ALBO ZAPYTANIA O CENĘ

IV.9.1) Podstawa prawna
Postępowanie prowadzone jest w trybie zapytania o cenę na podstawie art. 70 ustawy Pzp ustawy Pzp.

IV.9.2) Uzasadnienia wyboru trybu
Należy podać uzasadnienie faktyczne i prawne wyboru trybu oraz wyjaśnić, dlaczego udzielenie zamówienia jest zgodne z przepisami.
Zamawiający wybrał tryb zapytania o cenę ponieważ przedmiotem zapytania są dostawy powszechnie dostępneo ustalonych standardachjakościowych, a wartość zamówienia jest mniejsza niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawieart. 11, ust. 8. Stosownie do art. 70 ustawy Pzp w świetle przepisu zamawiający może posłużyć się tym trybem wyłącznie w sytuacji, gdy spełnione sa określone przesłanki, o których mowa poniżej. Kierujac się wykładnią językowa ustawowe pojęcie - powszechnie dostępny - należałoby rozumieć jako dotyczący wszystkich, wszystkiego, pospolity, masowy, seryjny, popularny. Podobnie pod pojęciem - ustalone standardyjakościowe - należy rozumieć typy lub gatunki dostaw dokładnie określone, znormalizowane, odpowiadające przeciętnym standardom, a nie specyficznym wymaganiom (normom). Przez powszechną dostępnośćdostaw należy rozumiećoferowanie dóbr o pożądanej charakterystyceprzez liczne podmioty na rynku, co umożliwia łatwy dostępdo tych dóbr praktycznie nieograniczonej grupie konsumentów. Istotną cechą produktów zamawianychw trybie zapytania o cenę powinna być więc ich typowość, gwarantująca zamawiającemu porównanie centakiego samegorodzajuproduktów, oferowanych przez różnych dostawców lub wykonawców, poprzez podanie nazwy produktów i określenie podstawowych ich parametrów, czy zakresu. Tak więc tryb zastosowany przez zamawiajacegona sukcesywne dostawy mięsa i wyrobów mięsnych jest najbardziej uzasadniony, przestrzegającustawowych przesłanek tj. dostawa, wartośćzamówienia, dostawy powszechnie dostępneo ustalonych standardachjakościowych oraz zaoferowanie najniższej ceny przezwykonawcę. Zamawiający spełniłrównież ustawowąprzesłankę zapewniającąkonkurencję i na potrzeby tego postępowania zaprosił pięciu wykonawców, co pozwoliłona zapewnienie konkurencji. Udzielenie zamówienia jest zgodne z art. 70-73 ustawy Pzp.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.