Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-07-10
Kwiatkowice: Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci z Zespołu Szkół w Kwiatkowicach i Szkoły Podstawowej w Zalesiu na bazie istniejącej kuchni i stołówki w Zespole Szkół w Kwiatkowicach
Numer ogłoszenia: 138927 - 2013; data zamieszczenia: 10.07.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół w Kwiatkowicach , ul. Szkolna 17, 98-105 Kwiatkowice, woj. łódzkie, tel. 43 677 30 73, faks 43 677 30 73.
- Adres strony internetowej zamawiającego: zskwiatkowice.wodzierady.pl
- Adres strony internetowej, pod którym dostępne są informacje dotyczące dynamicznego systemu zakupów: nie dotyczy
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Przygotowywanie i wydawanie posiłków dla dzieci z Zespołu Szkół w Kwiatkowicach i Szkoły Podstawowej w Zalesiu na bazie istniejącej kuchni i stołówki w Zespole Szkół w Kwiatkowicach.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Szczegółowe informacje dotyczące zakresu i sposobu dożywiania w Szkole Podstawowej i Gimnazjum w Kwiatkowicach oraz w Szkole Podstawowej w Zalesiu 1. Szacunkowa liczba obiadów jednodaniowych - ok. 110 dziennie, wydawanych naprzemiennie - w jednym dniu zupa z wkładką mięsną w ilości ok. 110 porcji, w drugim dniu - drugie danie w ilości ok. 110 porcji, w tym dla uczniów Zespołu w Kwiatkowicach w ilości ok. 60 obiadów i dla uczniów ze Szkoły Podstawowej w Zalesiu ok. 50 obiadów wraz z dowiezieniem i wydaniem w okresie dni nauki szkolnej w okresie od 06. 09. 2013 r. do 25. 06.2014 r. 2. Nie przewiduje się dożywiania uczniów w okresie wakacji i ferii szkolnych oraz w czasie zajęć pozalekcyjnych ( zielone szkoły, półkolonie itp. ); 3. Wykonawca udostępnia stołówkę na zorganizowanie szkolnych imprez okolicznościowych; 4. Wykonawca zawiera umowę z właściwym Ośrodkiem Pomocy Społecznej dotyczącą pomocy finansowej na dożywianie dla uczniów uprawnionych do niej; 5. Wykonawca przechowuje tygodniowe jadłospisy w celu ich kontroli przez Zamawiającego oraz podaje je do ogólnej wiadomości w Szkole Zamawiającemu; 6. Wykonawca rozlicza się z Zamawiającym na podstawie przedłożonych list uczniów korzystających z obiadów, sporządzonych przez upoważnione przez Dyrektorów Szkół osoby. . 7. Przygotowanie posiłków musi być zgodne z normami żywienia i racjami pokarmowymi, określonymi dla dzieci i młodzieży szkolnej w wieku 6 - 12 i 13 - 15 lat. 8. Wydawanie posiłków następować będzie w godzinach uzgodnionych z Dyrektorem Zespołu Szkół. Spożywanie posiłków odbywać się będzie świetlicy szkolnej, którą po każdej jedzącej grupie Wykonawca jest zobowiązany sprzątnąć; winien także umyć zgodnie z wymogami sanitarnymi po nich każdorazowo naczynia. 9. Posiłki muszą być urozmaicone, przygotowywane wg wcześniej ustalonego tygodniowego jadłospisu. Jadłospis powinien zaś być przygotowany tak, by w trakcie tygodnia dania nie powtarzały się. Podawane posiłki mają być zawsze gorące (o ile takie winny być z założenia). Posiłki muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych produktów spożywczych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia. 10. Posiłki do Szkoły Podstawowej w Zalesiu dostarczane będą środkiem transportu należącym do Wykonawcy, w specjalnych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Termosy znajdują się na wyposażeniu Zamawiającego i będą również wydzierżawione Wykonawcy, który winien zadbać o ich czystość i stan. 11. Harmonogram wydawania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami szkół w Kwiatkowicach i w Zalesiu. 12. Każdy posiłek w przypadku ww. szkół podstawowych i gimnazjum winien zawierać minimum 550 kcal; - udział energii z białka powinien wynosić nie mniej niż 12% wartości energetycznej posiłku; - udział białka zwierzęcego powinien stanowić średnio 50% ogólnej ilości białka zawartego w posiłku; - udział energii z tłuszczu nie powinien przekroczyć 30%. 13. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez: - stosowanie tłuszczów roślinnych; - ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych; - umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego; - stosowanie mięsa drobiowego; - stosowanie ryb; - zgodne z normami żywieniowymi stosowanie jaj, cukru i soli; 14. Zupy - należy przygotowywać na wywarach jarskich ( warzywnych ) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika; zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach.; podprawianie zup - niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem, ewent. mąką, sporadycznie zasmażką; przeciętna waga 1 porcji - 400 g; 15. Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego ( mięso, ryby, drób ), produktów bogatych w węglowodany złożone ( ziemniaki, kasza, kluski itp. ) oraz dodatków warzywnych ( surówki, warzywa gotowane ); B. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu i sposobu dożywiania w Przedszkolu Samorządowym w Kwiatkowicach. 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa 3 gotowych posiłków dziennie ( zestawu ): śniadania, dwudaniowego obiadu i podwieczorku dla dzieci w wieku 3 - 6 lat, uczęszczających do Przedszkola Samorządowego w Kwiatkowicach. 2. Liczba dzieci objętych dożywianiem wynosi - 25. 3. Zamawiający oświadcza, że wskazana wyżej ilość ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w Przedszkolu. 4. Wykonawca jest zobowiązany do: a) zapewnienia dostarczenia posiłków we wszystkie dni pracy Przedszkola 3 razy dziennie w okresie od 02. 09. 2013 r. do 15. 07. 2014 r. - zgodnie z poniższymi zasadami: śniadanie 9.00 obiad - 12.00 podwieczorek - 14.00 b) ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godziny 8.00 każdego dnia, z możliwością korekty liczby obiadów i podwieczorków do godziny 9.00; c) posiłki Wykonawca dostarcza na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw; d) jadłospis powinien być układany przez Wykonawcę na okres 5 dni i zatwierdzany przez Zamawiającego; e) posiłki muszą być przygotowywane na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z normami HACCP. Muszą też spełniać wymogi zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku przedszkolnym; f) posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Przedmiot zamówienia zgodnie z CPV 55523100-3.
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.52.31.00 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 15.07.2014.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia/nie spełnia
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
spełnia/nie spełnia
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- potwierdzenie posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, w szczególności koncesje, zezwolenia lub licencje;
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
- aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: zskwiatkowice.wodzierady.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Zespół Szkół w Kwiatkowicach
Kwiatkowice
ul. Szkolna 17
98-105 Wodzierady
zskwiatkowice.wodzierady.pl.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 17.07.2013 godzina 10:00, miejsce: sekretariat w Zespole Szkół w Kwiatkowicach Kwiatkowice ul. Szkolna 17 98-105 Wodzierady.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywne przygotowanie i dostawa i wydawanie posiłków dla Zespołu Szkół nr7 w Barwałdzie Średnim w 2025 r. -usługa cateringowa"
- Usługa cateringowa dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 4 w Ostrowcu Świętokrzyskim
- Usługa cateringowa dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 9 w Ostrowcu Świętokrzyskim
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.