eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi WieluńZapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2013-07-15

Wieluń: Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1
Numer ogłoszenia: 143329 - 2013; data zamieszczenia: 15.07.2013
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 103177 - 2013r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Publiczne Przedszkole Nr 1, ul. Wodna 4, 98-300 Wieluń, woj. łódzkie, tel. 0-43 843 42 52, faks.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: gminna samorządowa jednostka organizacyjna.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1.

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest zapewnienie posiłków dla dzieci Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu, ul. Wodna 4 w ilości około 152 szt. (zapotrzebowanie na posiłki trzydaniowe - ok. 117 szt., w tym około 20 szt. dla grupy żłobkowej, na posiłki dwudaniowe ok. 35 szt.).Wykonawca zobowiązany będzie do sukcesywnego świadczenia usług w terminie funkcjonowania przedszkola w roku szkolnym, począwszy od dnia 1 września 2013 r. do dnia 31 sierpnia 2015 r. Wymagane jest dostarczanie posiłków dwa i trzy razy dziennie: śniadanie od godz. 8.30 do godz. 9.00, obiad od godz. 11.00 do godz. 11.30, podwieczorek od godz.13.30 do godz. 14.00.Liczbę dzieci korzystających z posiłków należy traktować orientacyjne. Może ona ulegać niewielkim wahaniom w ciągu roku, a także całego okresu realizacji zamówienia. Uzależnione jest to od liczby dzieci zapisujących się corocznie do przedszkola, a także od frekwencji samych dzieci na zajęciach w przedszkolu. Frekwencja za ostatni okres rozliczeniowy wyniosła około 67 %.Przewiduje się, że począwszy do roku szkolnego 2014/2015 dzieci 6 - letnie zaczną uczęszczać do szkoły. W związku z tym liczba dzieci korzystających z posiłków w przedszkolu może ulec zmniejszeniu. Żywienie dzieci w przedszkolu powinno odbywać się na następujących zasadach: 1) przygotowanie całodziennych posiłków zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi dla grup wiekowych dzieci przedszkolnych (wiek 3 do 6 lat) oraz grupy żłobkowej (1 do3 lat), przewidywana ilość posiłków około 152 szt. dziennie, 2) przygotowanie posiłków dla dzieci musi odbywać się poza terenem przedszkola i posiłki muszą być dostarczane z zewnątrz, 3) gorące posiłki z zewnątrz dostarczać należy w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn. minimalna temperatura zupy winna wynosić 75o C, drugiego dania 65o C, płynów 80o C, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery, itp.) 15o C, 4) Wykonawca winien dysponować pojazdem posiadającym wymagane zgody na transport produktów żywieniowych, 5) wymagane jest dostarczanie posiłków: a) trzy razy dziennie: śniadania, obiady (dwudaniowe), podwieczorek, w godzinach: śniadanie: od 8.30 do 9.00, obiad od 11.00 do 11.30, podwieczorek od 13.30 do 14.00, b) dwa razy dziennie: śniadania, obiady (dwudaniowe), w godzinach: śniadanie od 830 do 900, obiad od 11.00 do 11.30, c) raz dziennie dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot, itp. wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem, 6) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez 5 dni w tygodniu, przez 10,5 miesiąca w roku kalendarzowym, z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych, 7) Zamawiający zapewnia naczynia, mycie i sprzątanie naczyń po posiłkach przez personel przedszkola, 8) Wykonawca zapewnia mycie termosów i innych pojemników, w których transportowana jest żywność, odpowiada za właściwy stan sanitarny podczas transportu posiłków, 9) Wykonawca zapewnia rozdysponowanie posiłków dla poszczególnych grup w odpowiedniej ilości, rozdysponowanie posiłków w grupie zapewnia Zamawiający, 10) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie sprzęt do przechowywania i transportu posiłków, 11) Wykonawca zapewnia przygotowanie, dostawę, złożenie posiłków oraz odbiór i utylizację odpadów z Publicznego Przedszkola nr 1 w Wieluniu, 12) posiłki mają być przygotowywane zgodnie z procedurami niezbędnymi dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia z uwzględnieniem zapisów określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.) oraz aktów wykonawczych, a także pozostałych obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, 13) posiłki winny spełniać wymagania norm żywieniowych zgodnie z polskimi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym. Wykonawca powinien przygotować posiłki o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP, Nowe normy żywienia stanowią załącznik nr 10 do SIWZ. Przygotowywane posiłki muszą spełniać wymogi żywieniowe norm opracowanych dla danych grup wiekowych opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup, nad czym musi czuwać dietetyk, 14) Zamawiający zastrzega sobie prawo do bieżącej kontroli wykonywanego zamówienia, 15) ilość i rodzaj wydawanych posiłków w danym dniu dla danej grupy przedszkolnej odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez upoważnionego pracownika przedszkola, (dostarczenie dziennego zapotrzebowania nie później niż do godz. 9.30 w dniu, którego dotyczy zapotrzebowanie, korekty dziennego zapotrzebowania mogą dotyczyć obiadu i podwieczorku), 16) w jadłospisie winno się uwzględnić: zupę mleczną, mieszane pieczywo, różnorodne wędliny, potrawy z ryb, do posiłków dodatek sezonowych warzyw i owoców, zróżnicowane potrawy mięsne, zróżnicowane napoje na bazie mleka, 17) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi, 18) posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę, proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, zwłaszcza z wymogami dobrej praktyki higienicznej, 19) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał posiłki dla grupy dzieci wymagających specjalnej diety (dzieci bezglutenowe, ze skazą białkową, z dietą cukrzycową, z alergią pokarmową oraz z innymi schorzeniami pokarmowymi), 20) Wykonawca powinien zapewnić dla dzieci z grupy żłobkowej (od 1 roku do 3 lat) odpowiednio rozdrobnione i przygotowane posiłki, 21) Zamawiający wymagać będzie od Wykonawcy, aby w ramach realizowanego zamówienia zapewniał dostarczanie ciepłych napojów takich jak herbata, kompot itp. wydawanych dzieciom pomiędzy śniadaniem i obiadem, 22) w przypadku wyjazdu dzieci przedszkolnych na wycieczkę Wykonawca winien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant. O planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę pisemnie z 7 dniowym wyprzedzeniem, 23) Wymagania dodatkowe: a) w przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może się pojawiać sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem, b) wymagane jest ograniczenie zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych, c) wyklucza się sporządzanie potraw z proszku za wyjątkiem budyniu i kisielu, d) do przygotowania posiłków należy używać masła, a nie margaryny, e) nie można używać gotowych produktów np. gołąbki, mrożone pierogi, f) wędliny nie mogą zawierać skrobi i soi, a mięso nie może być mechanicznie odkostnione, g) wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych, h) posiłki powinny być sporządzane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, z pełnowartościowych produktów z zachowaniem właściwej proporcji składników odżywczych, należy zadbać również o urozmaicenie jadłospisów oraz dostosowanie podawanych potraw do rodzajów posiłków w ciągu dnia, i) owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowywania potraw i napojów na bazie suszu, j) zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno warzywnym. Zamawiający nie dopuszcza możliwości serwowania zup przygotowanych na bazie proszku lub wywaru z kości, 24) Na 3 dni przed rozpoczęciem każdej dekady Wykonawca podawał będzie do wiadomości rodziców i personelu zróżnicowane jadłospisy zawierające opis posiłku wraz z gramaturą, zatwierdzone przez dietetyka, 25) Wykonawca zapewnia urozmaicenie jadłospisów oraz dostosuje rodzaje podawanych potraw do rangi posiłków w ciągu dnia, 26) W jadłospisach należy uwzględniać dodatki w postaci sezonowych warzyw i owoców oraz okazyjnie potrawy świąteczne, 27) Wykonawca jest zobowiązany do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz do przygotowywania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dzieci od 1 roku do 6 lat przy równoczesnym zapewnieniu modyfikacji opracowanych jadłospisów przez urozmaicenia, sezonowość, 28) Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu 1 dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku.

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.32.20.00 - Usługi gotowania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 15.07.2013.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 4.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • P.H.U. Catering-Service Renata Wojciechowska, ul. Szkolna 5, 98-300 Wieluń, kraj/woj. łódzkie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 420494,51 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 459972,34

  • Oferta z najniższą ceną: 432951,88 / Oferta z najwyższą ceną: 561621,37

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.