Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2008-01-21
Szczecin-Zdunowo: Dostawa artykułów żywnościowych.
Numer ogłoszenia: 14534 - 2008; data zamieszczenia: 21.01.2008
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - dostawy
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Specjalistyczny Szpital im. prof. Alfreda Sokołowskiego, ul. A. Sokołowskiego 11, 70-891 Szczecin-Zdunowo, woj. zachodniopomorskie, tel. 091 4427208, fax 091 4620494.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpitalzdunowo.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OPIS
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa artykułów żywnościowych..
II.1.2) Rodzaj zamówienia: dostawy.
II.1.3) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: Dostawa artykułów żywnościowych.
II.1.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): Oryginalny kod CPV: 15.00.00.00 - Produkty spożywcze i napoje Kod CPV wg słownika 2008: 15.00.00.00 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne .
II.1.5) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: Tak, ilość części: 13.
II.1.6) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: Nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: okres w miesiącach: 12.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.1) WARUNKI DOTYCZĄCE ZAMÓWIENIA
III.2) WARUNKI UDZIAŁU
- Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. Wymagane oświadczenia i dokumenty potwierdzające spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu: 1) Oświadczenie Wykonawcy potwierdzające, iż Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu o udzielnie niniejszego zamówienia publicznego określone w art. 22 oraz nie podlega wykluczeniu z udziału w postępowaniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177 z dnia 9 lutego 2004r.). 2) Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 2. Wymagane dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego: Zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczone produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym. 3. O udzielnie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: 1) złożą oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w ustawie z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19. poz. 177), w szczególności w art. 22 u. 1 oraz art. 24 ustawy, 2) posiadają przedmiot działalności gospodarczej wskazany w aktualnym odpisie z właściwego rejestru albo aktualnym zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej odpowiadający także przedmiotowi zamówienia, 3) załączą do oferty: a. odpowiednio dla poszczególnych artykułów żywnościowych atesty, certyfikaty jakości lub oświadczenie Wytwórcy, iż produkty żywnościowe wyprodukowane zostały zgodnie z wymogami ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11.05.2001r. (Dz. U. Nr 63, poz. 634) ze zmianami (Dz. U. Nr 128, poz. 1408 z 2002r. Dz. U. Nr 135, poz. 1145) oraz w zakładzie spełniającym postanowienia Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.04.2004r. w sprawie wymagań higieniczno - sanitarnych w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. Nr 104, poz. 1096), b.arkusz oceny stanu sanitarnego PPIS lub Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie oferowanych produktów dotyczących pakietów: Nr 7 - mleko i jego przetwory, Nr 8 - ryby i konserwy rybne, Nr 10 - drób i jego przetwory, Nr 11 - mięso i jego przetwory. c.certyfikat Ferma wolna od salmonelli dla pakietu nr 6 - jaja (podstawa prawna: Dyrektywy Rady 92/117/EEC z dnia 17.12.1992 i rozporządzenia w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych czynników chorobotwórczych po dokonaniu kontroli fermy kur niosek).
- Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.Wymagane oświadczenia i dokumenty potwierdzające spełnianie przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu: 1)Oświadczenie Wykonawcy potwierdzające, iż Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu o udzielnie niniejszego zamówienia publicznego określone w art. 22 oraz nie podlega wykluczeniu z udziału w postępowaniu na podstawie art. 24 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19, poz. 177 z dnia 9 lutego 2004r.). 2)Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenie do ewidencji działalności gospodarczej, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert. 2.Wymagane dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy wymagań określonych przez Zamawiającego: Zaświadczenie podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczone produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym. 3.O udzielnie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: 1)złożą oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu określonych w ustawie z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. Nr 19. poz. 177), w szczególności w art. 22 u. 1 oraz art. 24 ustawy, 2)posiadają przedmiot działalności gospodarczej wskazany w aktualnym odpisie z właściwego rejestru albo aktualnym zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej odpowiadający także przedmiotowi zamówienia, 3) załączą do oferty: a.odpowiednio dla poszczególnych artykułów żywnościowych atesty, certyfikaty jakości lub oświadczenie Wytwórcy, iż produkty żywnościowe wyprodukowane zostały zgodnie z wymogami ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11.05.2001r. (Dz. U. Nr 63, poz. 634) ze zmianami (Dz. U. Nr 128, poz. 1408 z 2002r. Dz. U. Nr 135, poz. 1145) oraz w zakładzie spełniającym postanowienia Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.04.2004r. w sprawie wymagań higieniczno - sanitarnych w zakładach produkcyjnych lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze (Dz. U. Nr 104, poz. 1096), b.arkusz oceny stanu sanitarnego PPIS lub Inspekcji Weterynaryjnej w zakresie oferowanych produktów dotyczących pakietów: Nr 7 - mleko i jego przetwory, Nr 8 - ryby i konserwy rybne, Nr 10 - drób i jego przetwory, Nr 11 - mięso i jego przetwory. c.certyfikat Ferma wolna od salmonelli dla pakietu nr 6 - jaja (podstawa prawna: Dyrektywy Rady 92/117/EEC z dnia 17.12.1992 i rozporządzenia w sprawie zwalczania salmonelli i innych określonych czynników chorobotwórczych po dokonaniu kontroli fermy kur niosek).
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.2.2) Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: Nie.
IV.3) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.3.1) Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.szpitalzdunowo.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Referat ds. Zamówień Publicznych Specjalistycznego Szpitala im. prof. Alfreda Sokołowskiego, ul. A. Sokołowskiego11, 70-891 Szczecin..
IV.3.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 28.01.2008 godzina 11:30, miejsce: Siedziba Zamawiającego..
IV.3.5) Termin związania ofertą: 26.02.2008.
ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH
CZĘŚĆ Nr: 1 NAZWA: PAKIET NR 1 - Warzywa całoroczne.
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa całoroczne..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 2 NAZWA: PAKIET NR 2 - Warzywa i owoce sezonowe..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa i owoce sezonowe..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 3 NAZWA: PAKIET NR 3 - Warzywa kiszone..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa kiszone..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 4 NAZWA: PAKIET NR 4 - Pieczywo..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Pieczywo..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 5 NAZWA: PAKIET NR 5 - Przyprawy..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Przyprawy..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 6 NAZWA: PAKIET NR 6 -Jaja..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Jaja..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 7 NAZWA: PAKIET NR 7 - Mleko i jego przetwory..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mleko i jego przetwory..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 8 NAZWA: PAKIET NR 8 - Ryby i konserwy rybna..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Ryby i konserwy rybne..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 9 NAZWA: PAKIET NR 9 - Mrożonki..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mrozonki..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 10 NAZWA: PAKIET NR 10 - Drób i jego przetwory..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Drób i jego przetwory..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 11 NAZWA: PAKIET NR 11 - Mięso i jego przetwory..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Mięso i jego przetwory..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 12 NAZWA: PAKIET NR 12 - Warzywa suszone..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Warzywa suszone..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
CZĘŚĆ Nr: 13 NAZWA: PAKIET NR 13 - Artykuły sypkie..
- 1) Krótki opis ze wskazaniem wielkości lub zakresu zamówienia: Artykuły sypkie..
- 2) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 01.00.00.00-7.
- 3) Czas trwania lub termin wykonania: Okres w miesiącach: 12.
- 4) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Zakup i dostawa poczęstunku dla uczestników projektu: "ROZWIJAMY POTENCJAŁY - Powiatowy Program Transformacji Pokoleniowej.", numer wniosku o dofinansowanie: FESL.10.24-IZ.01-06BE/23.
- Zakup i sukcesywna dostawa artykułów w spożywczych - żywnościowych do Dziennego Domu Pomocy pn. "Przystań Pluskowęsy" w Pluskowęsach w Gminie Chełmża
- Zakup i dostawa artykułów spożywczych na potrzeby stołówki szkolnej i przedszkolnej
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych dla Szkoły Podstawowej nr 1 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Ciechocinku.
- Dostawa świeżych warzyw i owoców dla ZSP w Łączniku.
- Sukcesywna dostawa produktów żywnościowych na potrzeby Bursy Szkolnej w Kędzierzynie-Koźlu w I półroczu 2025 roku
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.