Ten przetarg został już zakończony. Zobacz wynik tego przetargu
Ogłoszenie z dnia 2013-09-05
Piaski: Zorganizowanie i przeprowadzenie: szkoleń zawodowych realizowanych przez Gminę Piaski-Ośrodek Pomocy Społecznej w Piaskach w ramach projektu pt. Program aktywizacji zawodowej w gminie Piaski - Teraz Ja adresowany do osób bezrobotnych współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Priorytet: VII. Promocja integracji społecznej, Działanie: 7.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie: 7.1.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej
Numer ogłoszenia: 178891 - 2013; data zamieszczenia: 05.09.2013
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Urząd Miejski w Piaskach , ul. Lubelska 77, 21-050 Piaski, woj. lubelskie, tel. 81 5821020, faks 081 5821020.
- Adres strony internetowej zamawiającego: www.piaski.pl, BIP: http://umpiaski.bip.lubelskie.pl
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Administracja samorządowa.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Zorganizowanie i przeprowadzenie: szkoleń zawodowych realizowanych przez Gminę Piaski-Ośrodek Pomocy Społecznej w Piaskach w ramach projektu pt. Program aktywizacji zawodowej w gminie Piaski - Teraz Ja adresowany do osób bezrobotnych współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Priorytet: VII. Promocja integracji społecznej, Działanie: 7.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie: 7.1.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej.
II.1.2) Rodzaj zamówienia: usługi.
II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia: 1.1Przedmiotem zamówienia są następujące szkolenia: 1.Kucharz małej gastronomii z elementami cateringu i organizacją przyjęć okolicznościowych 3 osoby, 2.Operator koparko - ładowarki wszystkie typy klasa III i ładowarki jednonaczyniowej 2 osoby, 3.Pracownik administracyjno - biurowy 1 osoba 4.Kurs kosmetyczny z wizażem twarzy oraz z wizażem i stylizacją paznokci 1 osoba 5.Sprzedawca z obsługą kas fiskalnych i komputera 2 osoby 6.Kierowca wózków widłowych (wszystkie typy wózków) z wymianą butli LPG - 1 osoba 7.Magazynier - pracownik hurtowni i magazynu z obsługą komputera, obsługą wózków widłowych (wszystkie typy wózków) oraz wymianą butli LPG -1 osoba 8.Kelner - barman 1 osoba 9.Technolog robót wykończeniowych - nowoczesne techniki wykańczania wnętrz z elementami instalatorstwa sanitarnego 1 osoba 10.Fryzjer - stylista 3 osoby 11.Kurs fotografii 1 osoba 12.Kurs florystyczny z elementami decoupage oraz z obsługą kas fiskalnych i znajomością sprzedaży 2 osoba 13.Palacz kotłów i pieców C.O -1 osoba 1.2Wymagana ilości godzin kursu: szkolenia mają zawierać średnio 120 h, wyjątek stanowi kurs fotografii - minimum 50 h i kurs palacza kotłów i pieców C.O. - minimum 40 h po 45 minut. 1.3Do przeprowadzenia kursów stacjonarnych Wykonawca ma obowiązek zabezpieczyć, we własnym zakresie, lokal który powinien znajdować się w odległości do 30 km od Piask. Lokal ma spełniać wymogi BHP. 1.4Wykonawca ma obowiązek zapewnić środek transportu i w całości pokryć koszty przejazdu uczestników szkolenia z Piask do wskazanej miejscowości i z powrotem, albo w przypadku dojazdu uczestnika na szkolenie środkami transportu publicznego pokryć koszt takiego dojazdu do wskazanej miejscowości i z powrotem. 1.5Godzina kursu = 45 minut. 1.6Organizator kursu zapewnia: materiały szkoleniowe (w tym jeden dodatkowy do dokumentacji projektu), egzamin wewnętrzny i wydanie zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. 1.7Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia badań w zakresie medycyny pracy dla uczestników szkoleń. 1.8Liczbę godzin dziennie trwania kursu ustala wykonawca - jednakże nie mniej niż 4 godziny dziennie - nie więcej niż 8 godzin dziennie. 1.9Wykonawca ustala ramowy harmonogram zajęć. 1.10Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia uczestników szkoleń. 1.11Na zakończenie kursu Wykonawca zobowiązany jest wystawić, każdemu z uczestników dokument potwierdzający odbycie szkolenia - zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji i Nauki z 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach poza szkolnych. 1.12Wykonawca ma obowiązek, w przypadku wygrania przetargu, przechowywać należycie zabezpieczoną wszelką dokumentację związaną z realizowanym zamówieniem przez okres pełnych 10 lat. 1.13Składając ofertę wykonawca zobowiązany jest do podania ilości godzin kursu objętego ofertą z uwzględnieniem wymaganej minimalnej ilości godzin (podanych w punkcie 1.2 SIWZ). Zaproponowanie w ofercie kursu w ilości godzin mniejszej od wymaganej minimalnej ilości godzin, będzie skutkowało odrzuceniem oferty (zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt. 2) z uwagi na fakt jej niezgodności ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia. 1.14Zaświadczenia, certyfikaty, materiały szkoleniowe, program szkolenia - powinny być oznakowane zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach POKL 2007 - 2013. 1.15Zajęcia w ramach kursu zrealizują nauczyciele Wykonawcy, którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje zawodowe. 1.16W przypadku zlecenia organizacji i realizacji kursu, Wykonawca będzie prowadził dokumentację szkolenia, tj. imienne listy obecności z każdego dnia szkolenia, imienne listy potwierdzające poczęstunek, dzienniki zajęć, imienne listy odbioru materiałów szkoleniowych, protokoły z egzaminów. Wykonawca przekaże Zamawiającemu potwierdzone za zgodność z oryginałem kserokopie dokumentów kursu. 1.17Kucharz małej gastronomii z elementami cateringu i organizacją przyjęć okolicznościowych. Zorganizowany kurs małej gastronomii z elementami cateringu i organizacją przyjęć okolicznościowych ma na celu zdobycie wiedzy i umiejętności w zakresie zasad żywienia i technologii kulinarnych, podniesienie umiejętności w zakresie technologii gastronomicznej, zapoznanie z podstawowymi zasadami organizacji przyjęć i imprez okolicznościowych. Program kursu winien obejmować minimum następujący zakres tematyczny: podstawy żywienia człowieka; wyposażenie techniczne; technologia gastronomiczna z towaroznawstwem; organizacja przyjęć okolicznościowych; wybrane zagadnienia minimum sanitarnego; technologia gastronomiczna; zajęcia praktyczne ze szczególnym uwzględnieniem sporządzania potraw na przyjęcia okolicznościowe i inne imprezy specjalne i organizacją imprez; naukę obsługi systemu gastronomiczno - kelnerskiego POS Insignia. Każdemu uczestnikowi szkolenia zostanie zapewniona: odzież ochronna - fartuch. Cena ofertowa kursu kucharz małej gastronomi z elementami cateringu i organizacją przyjęć okolicznościowych ma zawierać koszt wyrobienia książeczki zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych. 1.18Operator koparko - ładowarki wszystkie typy klasa III i ładowarki jednonaczyniowej. Uczestnik szkolenia w trakcie trwania kursu operator koparko - ładowarki wszystkie typy klasa III i ładowarki jednonaczyniowej powinien nabyć umiejętności praktyczne i wiedzę teoretyczną przygotowujące do otrzymania uprawnienia operatora koparko - ładowarki wszystkie typy klasa III i ładowarki jednonaczyniowej. Podczas zajęć na kursie omawiane powinny zostać następujące zagadnienia: użytkowanie eksploatacyjne; dokumentacja techniczna; BHP przy obsłudze koparek - ładowarek; podstawy elektrotechniki; silniki spalinowe; elementy hydrauliki; budowa koparek - ładowarek; technologia robót. Część składową kursu stanowić winny zajęcia praktyczne. Cena ofertowa kursu ma zawierać również koszty wyposażenia uczestnika w środki ochrony osobistej właściwe dla kursu operator koparko - ładowarki wszystkie typy klasa III i ładowarki jednonaczyniowej. 1.19Pracownik administracyjno - biurowy. Celem szkolenia jest przygotowanie do pracy w charakterze pracownika biurowego oraz zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu: zasad funkcjonowania biura i organizacji pracy biurowej oraz praktycznych umiejętności samodzielnego prowadzenia biura. Celem kształcenia będzie zapoznanie z organizacją pracy biura, przepływem informacji w zarządzaniu biurem, zasadami efektywnej komunikacji, kultury zawodu, zagadnieniami prawnymi i prawem pracy oraz zapoznanie z obsługą urządzeń biurowych, jak również z modułem praktycznej obsługi komputera (Word, Excel, Outlook, Internet, obsługa programów graficznych corel graf i programu fotoshop). Program szkolenia powinien zawierać następujące zagadnienia: organizacja pracy biurowej; przepływ informacji w zarządzaniu biurem; zasady efektywnej komunikacji; kultura zawodu; zagadnienia prawne prawo - pracy; moduł obsługi urządzeń biurowych; moduł praktycznej obsługi komputera. 1.20Kurs kosmetyczny z wizażem twarzy oraz z wizażem i stylizacją paznokci. Celem kursu jest profesjonalne przygotowanie kursanta do pracy w salonach kosmetycznych, w gabinetach odnowy biologicznej, w ośrodkach Spa&Wellness lub zakładach kosmetycznych. Minimum programowe kursu kosmetycznego z wizażem twarzy oraz z wizażem i stylizacją paznokci to: zasady funkcjonowania i organizacja Salonu Kosmetycznego; pielęgnacja skóry twarzy; wyrabianie masek kosmetycznych; pełna diagnostyka kosmetyczna; higieniczne oczyszczanie skóry; preparaty kosmetyczne - podział i ich praktyczne zastosowanie; kosmetyka zachowawcza, poradnictwo; pielęgnowanie i upiększanie oprawy oczu, henna; podstawowe zagadnienia masażu kosmetycznego; zabiegi regeneracji kosmetycznej: nawilżające, odżywcze, hydromasaż; specjalistyczne techniki aplikacji preparatów; podstawy ziołolecznictwa w Kosmetyce; właściwości mięśni twarzy, szyi, dekoltu; pielęgnacja dłoni i stóp; manicure i pedicure biologiczny; manicure francuski; masaż dłoni i stóp; depilacja; zabiegi z zakresu odnowy biologicznej, antycellulitowe, parafinowe; pielęgnacja biustu i dekoltu, w tym zabiegi liftingujące; kompleksowe planowanie, wykonywanie, łączenie zabiegów; schorzenia skóry; lecznicze oczyszczanie skóry, lecznicze złuszczanie naskórka; pokaz przekłuwania uszu i piercingu; aromaterapia w formie nawilżania; analiza kolorystyczna; przygotowanie skóry do makijażu; akcesoria i kosmetyki; makijaż i stylizacja (makijaż dzienny, makijaż ślubny, makijaż wieczorowy, aplikacje dodatków, makijaż kobiety dojrzałej); stylizacja paznokci - różne rodzaje elementów zdobiących paznokcie oraz techniki ich nakładania, wykonywanie popularnych wzorów na paznokciach; mile widziana tematyka z zakresu zdobienia ciała (tatuaże z henny). Wykonawca winien zapewnić uczestnikom materiały zużywalne do zajęć praktycznych (kosmetyki). Cena ofertowa ma zawierać koszt wyposażenia w przybory potrzebne do nauki zawodu tj. kuferek w skład którego powinny wchodzić następujące przybory: mini frezarka, pilnik banan, pilnik prosty, pilnik szeroki, blok polerski, lampa UV, szablony do formowania paznokci, kieliszek do liquidu, patyczki drewniane, zestaw pędzli do nakładania akrylu-żelu i zdobień, gilotyna, cążki, nożyczki do paznokci, nożyczki do skórek, radełko do usuwania skórek, pędzel do nakładania podkładu, pędzel do pudru, pędzel do różu, pędzel -wachlarz do wykończenia makijażu, aplikatory do cieni z gąbki piankowej, szczoteczka do rzęs, szczoteczka do brwi i grzebyczek do rozczesywania rzęs, pędzel do brwi, pędzel do cieni, liner, pędzel do rozcierania kresek, pędzel do ust, gąbki do podkładu, pufka do nakładania pudru sypkiego, gąbeczka o średnich porach, gąbeczka o drobnych porach. 1.21Sprzedawca z obsługą kas fiskalnych i komputera. Szkolenie sprzedawca z obsługa kas fiskalnych i komputera powinno przygotować kursanta do pracy z klientem w branży handlowej. Zakres tematyczny szkolenia winien zawierać zajęcia z zakresu: podstaw obsługi komputera; obsługi programów komputerowych SUBIEKT, WF-MAG, PC MARKET; obsługi kas fiskalnych; obsługi programu OFFICE; ewidencji magazynowej i dokumentów kasowych; prawnych aspektów sprzedaży; negocjacji handlowych; prezentacji towarów i usług. Cena ofertowa kursu ma również obejmować koszt wyrobienia książeczki zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych. 1.22Kierowca wózków widłowych (wszystkie typy wózków) z wymianą butli LPG. Szkolenie powinno umożliwić kursantowi zdobycie umiejętności związanych z obsługą wózków widłowych i wymianą butli LPG. Program kursu powinien obejmować między innymi następującą tematykę nauczania: typy stosowanych wózków jezdniowych; budowa wózka; czynności kierowcy przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami; czynności kierowcy w czasie pracy wózkami; wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa; wiadomości z zakresu bhp; praktyczna nauka jazdy; bezpieczna obsługa-wymiana butli gazowych w wózkach wyposażonych w te urządzenia; wiadomości o dozorze technicznym. Każdemu uczestnikowi szkolenia zostanie zapewniona: odzież ochronna. 1.23Magazynier - pracownik hurtowni i magazynu z obsługą komputera, obsługą wózków widłowych (wszystkie typy wózków) oraz wymianą butli LPG. Szkolenie powinno przygotować kursanta do pracy w zawodzie pracownik hurtowni i magazynu oraz powinno umożliwić zdobycie umiejętności związanych z obsługą wózków widłowych i wymianą butli LPG. Zakres tematyczny szkolenia powinien obejmować między innymi: podstawowe zasady podatku VAT; kulturę zawodu; odpowiedzialność materialną i organizację pracy; gospodarkę magazynową; obsługę komputera; komputerowe zarządzanie obrotem; typy stosowanych wózków jezdniowych; budowa wózka; czynności kierowcy przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami; czynności kierowcy w czasie pracy wózkami; wiadomości z zakresu ładunkoznawstwa; wiadomości z zakresu bhp; praktyczna nauka jazdy; bezpieczna obsługa-wymiana butli gazowych w wózkach wyposażonych w te urządzenia; wiadomości o dozorze technicznym. 1.24Kelner - barman. Celem kursu jest przygotowanie osoby do profesjonalnego wykonywania pracy w zawodzie kelner - barman. Program kursu powinien obejmować zarówno zajęcia teoretyczne jak i praktyczne w zakresie umożliwiającym zdobycie następującej wiedzy i umiejętności: działalność usługowa nowoczesnej gastronomii; technologia gastronomiczna z zasadami żywienia; obsługa konsumenta; organizacja i technika pracy w barze, podstawy miksologii; przygotowywanie napoi alkoholowych i bezalkoholowych; efektowne serwowanie potraw i drinków; umiejętność noszenia tac kelnerskich jak i barmańskich; organizowanie przyjęć okolicznościowych oraz przygotowywanie sal na różnego rodzaju imprezy, podstawy obsługi kas fiskalnych; naukę obsługi systemu gastronomiczno - kelnerskiego POS Insignia. Cena ofertowa kursu ma zawierać koszt wyrobienia książeczki zdrowia dla celów sanitarno - epidemiologicznych. 1.25Technolog robót wykończeniowych - nowoczesne techniki wykańczania wnętrz z elementami instalatorstwa sanitarnego. Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do wykonywania budowlanych prac wykończeniowych. Merytorycznie i praktycznie program kursu technolog robót wykończeniowych - nowoczesne techniki wykańczania wnętrz z elementami instalatorstwa sanitarnego winien uwzględniać m.in. podstawy następujących zagadnień: organizacja miejsca pracy zgodnie z przepisami BHP i p.poż oraz ochrony środowiska; nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu ustalenia kosztorysu robót; rozliczenia robocizny; zarys konstrukcji budynku; materiałoznawstwo budowlane; roboty okładzinowe ścienne; roboty tynkarskie i gładzie szpachlowe; roboty stolarskie w tym montaż ścianek z płyt GK; roboty podłogowe; roboty malarskie i dekoracyjne; montaż elementów wyposażenia sanitarnego; montaż sufitów podwieszanych i inne. Cena ofertowa kursu ma zawierać również koszty wyposażenia uczestnika w środki ochrony osobistej właściwe dla kursu technolog robót wykończeniowych - nowoczesne techniki wykańczania wnętrz z elementami instalatorstwa sanitarnego. 1.26Fryzjer - stylista. Kurs fryzjer - stylista ma umożliwić zdobycie doświadczenia z zakresu strzyżeń i stylizacji włosów. Program kursu powinien obejmować następujące zagadnienia: organizacja salonu fryzjerskiego (organizacja stanowiska pracy, narzędzia i przybory, aparaty i preparaty fryzjerskie, przepisy BHP); anatomia i fizjologia włosów (budowa skóry głowy i włosów, rozpoznawanie zmian skórnych, funkcje skóry głowy i włosów); pielęgnacja i stylizacja fryzur (zabiegi pielęgnacyjne, ondulacja fenowa, loki płaskie, loki spiralne, plisowanie, ondulacja żelazkowa, upięcia dzienne, upięcia wieczorowe i okolicznościowe); projektowanie fryzur (dobór fryzur do kształtu twarzy i sylwetki); strzyżenie włosów (strzyżenie na tępo i pióro, cieniowanie, palcowanie, degażowanie, efilowanie - slicing, bad cutting, chanel cutting, chipping, deep chipping, texturowanie, konturowanie, personalizacja); psychologiczne aspekty obsługi klienta. Cena ofertowa kursu fryzjer - stylista ma zawierać koszt wyposażenia uczestnika w przybory potrzebne do nauki zawodu - kufer fryzjerski wraz z podstawowym wyposażeniem tj. komplet nożyczek, grzebienie - 3 sztuki (7,5 mm, 8mm, 8,25 mm), szczotki profesjonalne do modelowania włosów - 2 sztuki, pelerynę, fartuch, myjkę, suszarkę z jonizatorem (co najmniej 1100 wat), prostownicę, wałki, kołeczki do trwałej ondulacji, 24 klamry plastikowe do upinania włosów i 1 sztuka etui do przechowywania narzędzi fryzjerskich, nożyczek, grzebieni, klamer, itp. pozwalające na przechowanie 18 elementów. 1.27Kurs fotografii. Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie kursanta do wykonywania pracy w zawodzie fotograf. Program kursu powinien obejmować między innymi następującą tematykę nauczania: rodzaje aparatów; aparat i jego działanie; zasady fotografowania (czas i przesłona, zasada trójpodziału kadru); głębia ostrości; balans bieli i pomiar światła; tryby fotografowania: M, P, Av, Tv; zastosowanie technik panoramowania w fotografii sportowej i ulicznej; zastosowanie technik fotografii panoramicznej w przemyśle; techniki oraz sprzęt potrzebny do wykonania zdjęć nocnych; budowa podstawowego atelier fotograficznego oraz sprzęt niezbędny do wykonania portretu; obróbka pliku JPG (kontrast, jasność, nasycenie, kadrowanie); archiwizacja i wysyłka zdjęć; obróbka pliku RAW; program PS (podstawowe czynności); archiwizacja i wysyłka zdjęć; obróbka pliku RAW; retusz cyfrowy; selective color; bicolor; tworzenie ramek, usuwanie skaz, korekta. Kurs praktyczny powinien zawierać zajęcia w terenie lub atelier: portret w warunkach światła zastanego lub studio - zależnie od warunków pogodowych, architektura miejska i krajobraz); zajęcia w terenie lub atelier fotograficznym (dwa spotkania: portret studyjny lub sesja fashion-glamour, panoramowanie, zdjęcia panoramiczne, portret nocny zastosowanie układów bezprzewodowych). Kurs obejmować powinien następujące typy fotografii: a) fotografia reporterska - zdjęcia jedno i wieloplanowe; głębia ostrości w reportażu; sposoby kamuflażu miejskiego, kompozycja pojedynczego zdjęcia, kompozycja eseju fotograficznego - zagadnienia związane z kompozycją w fotografii reporterskiej, sposoby łączenia zdjęć w opowieści fotograficzne, sposoby prezentacji zdjęć (Internet, wystawy, publikacje) i photocast), Zagadnienia prawne dot. fotografii reporterskiej oraz ingerencji grafiki komputerowej - omówienie prawa do wizerunku i podstawy prawa autorskiego; b) fotografia reportażowa a fotografia prasowa; zagadnienie fotoedytora; c) fotografia ślubna - omówienia sprzętu potrzebnego do wykonywania fotografii ślubnej; techniki fotografowania wykorzystywane podczas wykonywania zdjęć ślubnych; przebieg ślubu oraz dostosowanie technik fotografowania do momentów uroczystości; fotografia ślubna w aspekcie portretu i reportażu; d) fotografia studyjna - omówienie poszczególnych elementów wyposażenia; sprzęt dodatkowy: wyzwalacze, światłomierze, statywy, blendy i namioty, omówienie rodzajów światła oraz wykonanie zdjęć z wykorzystaniem tych rodzajów oświetlenia, rola światła głównego i dopełniającego. Ilość źródeł światła; zdjęcia glamour (zagadnienia stylizacja i wizaż); portretw entnurage`u - a studio (o scenografii); tła studyjne; wybór sprzętu fotograficznego do fotografii portretowej. 1.28Kurs florystyczny z elementami decoupage oraz z obsługą kas fiskalnych i znajomością sprzedaży. Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie kursantów do wykonywania zawodu florysty z elementami decoupage oraz z obsługą kas fiskalnych i znajomością sprzedaży. Program kursu winien obejmować następującą tematykę: wprowadzenie do bukieciarstwa i florystyki; teoria barw i kompozycji (zagadnienia normalizacji we florystyce, kolor i perspektywa); florystyczne zasady kompozycyjne (porządek we florystyce, styl kompozycji, linie w kompozycji, punkt w kompozycji, sposób rozmieszczenia elementów w kompozycji, proporcje); narzędzia florysty - materiałoznawstwo (narzędzia i urządzenia florystyczne, środki techniczne, materiały dekoracyjne, organizacja stanowiska pracy); botanika - wprowadzenie (systematyka i nazewnictwo roślin wyższych, morfologiczna budowa rośliny, elementy fizjologii roślin); materiał roślinny (przedłużanie trwałości kwiatów ciętych, zielone dodatki w bukieciarstwie, faza zakupu kwiatów do kompozycji, przygotowanie roślin do zastosowania w kompozycjach); florystyka okolicznościowa (nauka wykonywania kokard ozdobnych i dostosowanie ich do kompozycji, rodzaje technik układania kwiatów, cechy dobrych bukietów, dekoracja jednego kwiatu, wiązanki skrętne i równoległe, bukiety w stylu dekoracyjnym, bukiety w stylu formalno - liniowym); sztuka układania kwiatów w naczyniach (kompozycje w naczyniach klasyczne i nowoczesne); dekoracja kwiatów doniczkowych (dobór odpowiednich akcesoriów do dekoracji kwiatów doniczkowych, dekoracja kwiatów doniczkowych); artystyczne pakowanie prezentów (zasady dekorowania prezentów, rodzaje i dobór odpowiednich materiałów, dekorowanie butelki, torebki, pudełka); dekoracje stołów (cechy dobrej dekoracji stołu, dobór naczyń i kwiatów, rozmieszczenie kompozycji na stole, dodatkowe elementy wystroju stołu - świece); florystyka ślubna (historia bukietu ślubnego, dobór bukietu ślubnego, techniki wykonywania bukietów ślubnych, wiązanka ślubna typu biedermeier, wiązanka spływająca - angielska, przypinki i korsarze); florystyka żałobna (dobór materiałów do kompozycji pogrzebowych, nauka wiązania szarfy, wiązanka pogrzebowa, wiązanka pogrzebowa we florecie, wiązanka pogrzebowa na podkładzie); podstawowy proces w technice decoupage; obsługa kas fiskalnych; techniki sprzedaży; sprzedaż, obsługa klienta i udzielanie porad dotyczących roślin ciętych, kwiatów doniczkowych i dekoracji florystycznych. Część praktyczna kursu powinna zostać zorganizowana w kwiaciarni. Ewentualną odzież ochronną zapewnia dla uczestnika szkolenia Wykonawca. Wszelkie niezbędne materiały oraz narzędzia zapewnia dla uczestników szkolenia Wykonawca. 1.29Kurs palacza kotłów i pieców c.o. Celem kursu jest teoretyczne i praktyczne przygotowanie słuchaczy do obsługi kotłów wodnych niskotemperaturowych i parowych niskociśnieniowych. Program kursu obejmuje następujące zagadnienia: przepisy ogólne i wybrane zagadnienia, przepisy o dozorze technicznym, organizacja pracy przy urządzeniach cieplnych, obowiązki palacza pieców CO, wybrane wiadomości z techniki cieplnej, armatura i materiały, schemat kotłowni CO, woda w gospodarce cieplnej, kotły parowe i wodne - ogólne wiadomości, eksploatacja kotłów, sieci i instalacje cieplne, przemysłowe urządzenia pary i gorącej wody, paliwa stałe, paliwa ciekłe, konserwacja kotłów i pieców CO, aparatura kontrolno pomiarowa, BHP przy urządzeniach cieplnych i na stanowisku palacza CO, ochrona p.poż, ratownictwo medyczne. Ewentualną odzież ochronną dla uczestnika szkolenia zapewnia Wykonawca. 1.30W trakcie przeprowadzania kursów zawodowych organizator kursu zapewnia: obiad składający się z jednego ciepłego dania. Posiłek dla każdego uczestnika szkolenia na każdy pojedynczy dzień szkoleniowy powinien zawierać: ziemniaki pieczone lub frytki lub ryż lub purre z ziemniaków do wyboru ok. 200 g, mięso lub ryba - do wyboru potrawa mięsna lub rybna o porcji 150 g, surówkę o porcji 150 g, napoju (soku lub kompotu) o pojemności 200 ml. Wykonawca zapewni także uczestnikom dwie przerwy kawowe w ramach których każdy uczestnik będzie mieć zapewnione: ciasta minimum 3 różne rodzaje (herbatniki, czekoladowe, z galaretką, wafelki, itp.) - 150 gram na osobę, kawę rozpuszczalną (w saszetkach) 2 saszetki na osobę, herbatę w saszetkach (minimum trzy różne rodzaje w torebkach ze sznureczkiem) - 3 saszetki, śmietankę do kawy (kubeczki 10 ml) - 2 sztuki na jednego uczestnika, cukier (saszetka 5 g) - 4 sztuki na osobę. 1.31Szczegółowy terminarz szkoleń będzie na bieżąco ustalany przez Zamawiającego z Wykonawcą..
II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.53.00.00 - Usługi szkolenia zawodowego 80.57.00.00 - Usługi szkolenia w dziedzinie rozwoju osobistego .
II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie.
II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie.
II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA: Zakończenie: 13.12.2013.
SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM
III.2) ZALICZKI
III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW
III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
III.3.2) Wiedza i doświadczenie
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
- wykonał co najmniej 3 usługi szkoleniowe - odpowiadające swoim rodzajem usługom stanowiącym przedmiot zamówienia - w okresie trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi zostały wykonane, oraz z załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie.
III.3.3) Potencjał techniczny
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa
Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku
Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY
III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:
- wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;
III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:
- oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
- aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.3) Dokumenty podmiotów zagranicznych
Jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedkłada:
III.4.3.1) dokument wystawiony w kraju, w którym ma siedzibę lub miejsce zamieszkania potwierdzający, że:
- nie otwarto jego likwidacji ani nie ogłoszono upadłości - wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
III.4.4) Dokumenty dotyczące przynależności do tej samej grupy kapitałowej
- lista podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów albo informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej;
SEKCJA IV: PROCEDURA
IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA
IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony.
IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT
IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.
IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.piaski.pl, BIP: http://umpiaski.bip.lubelskie.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Ośrodek Pomocy Społecznej w Piaskach
ul. Lubelska 80
21-050 Piaski,sekretariat - pokój nr 8.
IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert: 13.09.2013 godzina 10:00, miejsce: Ośrodek Pomocy Społecznej w Piaskach ul. Lubelska 80 21-050 Piaski,sekretariat - pokój nr 8.
IV.4.5) Termin związania ofertą: okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).
IV.4.16) Informacje dodatkowe, w tym dotyczące finansowania projektu/programu ze środków Unii Europejskiej: projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - Priorytet: VII. Promocja integracji społecznej, Działanie: 7.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie: 7.1.1. Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej..
IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: tak
INNE PRZETARGI PIASKI
- Dowozy szkolne - usługi transportowe w okresie styczeń - czerwiec 2025r.
- Wzmocnienie poziomu cyberbezpieczeństwa w Gminie Piaski
- Sukcesywna dostawa oleju napędowego wraz z użyczeniem zbiornika o pojemności 5000 litrów.
- Usługa ubezpieczenia majątku i interesu majątkowego, ubezpieczenie pojazdów oraz ubezpieczenie Następstw Nieszczęśliwych Wypadków Gminy Piaski i jednostek organizacyjnych.
więcej: przetargi PIASKI »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "Sukcesywne świadczenie usług w zakresie zorganizowania i przeprowadzenia doradztwa zawodowego, szkoleń i kursów dla 260 uczniów i 2 nauczycieli przedmiotów zawodowych"
- Przeprowadzenie szkoleń dla uczniów i uczennic oraz nauczycieli i nauczycielek w ramach realizacji projektu "Innowacyjni informatycy" - z podziałem na VII części
- "Kursy i szkolenia w ramach projektu "Wsparcie dla uczniów i kadry szkół zawodowych Powiatu Tucholskiego - etap I"- cz. 1"
- Świadczenie usługi Superwizora, Integracji sensorycznej (Warsztaty edukacyjne z metody integracji sensorycznej wraz z materiałami)
- "Sukcesywne świadczenie usług w zakresie zorganizowania i przeprowadzenia doradztwa zawodowego, szkoleń i kursów dla uczniów i nauczycieli przedmiotów zawodowych"
- Pełnienie funkcji Pracownika Merytorycznego ds. wsparcia dla uczniów w ramach realizacji projektu FEPM.05.08-IZ.00-0087/23 "Poprawa jakości kształcenia zawodowego na terenie Powiatu Człuchowskiego"
więcej: Usługi szkolenia zawodowego »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.