Ogłoszenie z dnia 2025-01-30
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00681390/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-12-31
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Przygotowywanie oraz wydawanie gorących posiłków dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej korzystających z pomocy społecznej”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W DĄBROWIE GÓRNICZEJ
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003481572
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Aleja Józefa Piłsudskiego 2
1.5.2.) Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-300
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL22B - Sosnowiecki
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@mops.com.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.com.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://mops-dg.logintrade.net/rejestracja/ustawowe.html1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Przygotowywanie oraz wydawanie gorących posiłków dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej korzystających z pomocy społecznej”2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2faffbf8-1f8f-453b-b8ed-314be4c63039
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00078415
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-01-30
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00018676/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowywanie oraz wydawanie gorących posiłków dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej korzystających z pomocy społecznej na rok 2025
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00681390
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Tak
4.3.1) Wartość zamówienia stanowiącego przedmiot tego postępowania (bez VAT): 478053,57 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie oraz wydawanie gorących posiłków dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej korzystających z pomocy społecznej.
2. Gorący posiłek będzie wydawany codziennie (w tym w dni wolne i święta) w określonych godzinach, tj. nie krócej niż 2 następujące po sobie godziny dziennie, zaczynając wydawanie nie wcześniej niż o godz. 13.00, a nie później niż o godz. 14.00. Zabrania się Wykonawcy dokonywania zamiany gorącego posiłku na suchy prowiant, z wyjątkiem sytuacji szczególnej po wcześniejszym uzgodnieniu z Zamawiającym. W sytuacji, w której Wykonawca jest w stanie przewidzieć konieczność zamiany gorących posiłków na suchy prowiant jest on obowiązany uzgodnić powyższą okoliczność z Zamawiającym na 2 dni przed zdarzeniem.
3. Wykonawca zagwarantuje przygotowywanie oraz wydawanie gorących posiłków dla klientów MOPS w odpowiednio przygotowanym pomieszczeniu, zgodnie z przepisami Sanepid - u, BHP i P.poż.
4. Lokal (pomieszczenie), w którym będą wydawane posiłki winien być usytuowany w mieście Dąbrowa Górnicza w odległości nie większej niż 15 km w linii prostej od Centrum Dąbrowy Górniczej (Pałac Kultury - Plac Wolności 1).
5. Wykonawca musi zapewnić w tym samym czasie w miejscu wydawania posiłków minimum 12 miejsc siedzących niezbędnych do spożycia posiłku. W miejscu wydawania posiłków musi być zapewnione WC dla klientów MOPS-u.
6. Lokal (pomieszczenie), w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki musi posiadać decyzję właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu oraz o jego wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu. Zamawiający dopuszcza sytuację, że w jednym lokalu są przygotowywane posiłki, a w drugim jedynie wydawane, w takim przypadku Zamawiający wymaga, aby:
- Lokal (pomieszczenie), w którym będą przygotowywane posiłki posiadał decyzję właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu oraz o jego wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu,
- Lokal (pomieszczenie), w którym będą wydawane posiłki posiadał zaświadczenie o wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu,
- środek transportu przeznaczony do transportu posiłków spełniał wymagania prawa żywnościowego określone w Rozporządzeniu (WE) nr 852/2024 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz został zatwierdzony przez właściwego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zgodnie z wymogami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywieniu.
6.1. Wykonawca będzie zobowiązany do dostarczenia w dniu podpisania umowy kopii dokumentów potwierdzających wymogi, o których mowa w niniejszym punkcie. Powyższe wymogi muszą być spełnione przez cały okres realizacji zamówienia.
7. Posiłki będą urozmaicone według uznania Wykonawcy.
8. Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych komponentów z uwzględnieniem prawidłowych wartości odżywczych i kalorycznych przy zapewnieniu gramatury określonej w pkt 3 druku oferty (zał. nr 1 do SWZ). Wydawane posiłki muszą posiadać temperaturę co najmniej + 65° C.
9. Posiłki będą wydawane w naczyniach wielokrotnego użytku, przy zachowaniu przepisów higienicznych dotyczących mycia naczyń i stosowania dopuszczonych przez Sanepid środków myjących z zasadami systemu HACCP. Zamawiający dopuszcza używanie naczyń oraz sztućców jednorazowych ulegających kompostowaniu lub biodegradacji, w tym naczyń wykonanych z biologicznych tworzyw sztucznych spełniających normę EN 13432 lub EN 14995, dopuszczonych do kontaktu z żywnością, zgodnie z Rozporządzaniem Komisji (UE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
9.1. Zamawiający wymaga aby wszystkie naczynia i sztućce jednorazowe użyte do realizacji zamówienia posiadały umieszczony w sposób trwały i czytelny (przez wytłoczenie lub nadruk):
- symbol dopuszczenia do kontaktu z żywnością “ ”; dopuszcza się oznakowanie inne zgodne z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004;
- symbol informujący o biodegradowalności “ ”; dopuszcza się inne oznakowanie zgodne z przepisami np. Compostoble, kompostowalny, OK compost; Zamawiający dopuszcza umieszczenie oznakowania jak wyżej na etykiecie opakowania.
9.2. Zamawiający w trakcie realizacji zamówienia uprawniony jest do kontroli na miejscu wykonywania świadczenia spełnienia przez Wykonawcę ww. wymagań dotyczących oznakowania sztućców i naczyń jednorazowych. Nie spełnienie wymagań, o którym mowa powyżej skutkować będzie nałożeniem kary umownej określonej w projekcie umowy.
10. Wykonawca zobowiązany jest do wywieszania w jadłodajni tygodniowego jadłospisu wraz z gramaturą.
11. Merytoryczny sposób rozliczania i wydawania posiłków będzie uzgodniony z odpowiedzialnymi (wyznaczonymi do kontaktu) w tym zakresie pracownikami Zamawiającego.
12. Wydawanie posiłków będzie się odbywało na podstawie otrzymanych od upoważnionych pracowników Zamawiającego wykazów osób korzystających z pomocy w formie gorącego posiłku. Wykazy, o których mowa będą uzupełniane przez Wykonawcę w trakcie trwania miesiąca o osoby, które zostały zakwalifikowane do korzystania z pomocy społecznej w formie gorącego posiłku i otrzymały imienne skierowanie na gorący posiłek od uprawnionych pracowników Zamawiającego.
13. Wykonawca otrzyma od Zamawiającego najpóźniej w ostatni dzień miesiąca, poprzedzający miesiąc rozpoczęcia wydawania posiłków, wykazy oraz listy obecności osób korzystających z pomocy społecznej w formie gorącego posiłku, a w miesiącu w którym zostanie podpisana umowa wykazy oraz listy obecności zostaną przekazane Wykonawcy w terminie uzgodnionym z Wykonawcą.
14. Osoby korzystające z posiłku, będą potwierdzały każdorazowo pobranie posiłku własnoręcznym podpisem na listach obecności, o których mowa powyżej.
15. W przypadku nieobecności klienta w wyznaczonych godzinach w danym dniu, klient nie otrzymuje zaległego posiłku w dniu następnym.
16. Zamawiający wyda każdemu nowemu klientowi imienne skierowanie upoważniające do korzystania z gorących posiłków, ze wskazaniem czasookresu na jaki jest przyznane świadczenie i nazwy wykazu do którego należy go dopisać. O wydanym skierowaniu i dacie, od której będzie przysługiwał posiłek Zamawiający każdorazowo powiadomi Wykonawcę telefonicznie do godz.15:00 dnia poprzedniego.
17. W uzasadnionych sytuacjach uniemożliwiających klientowi spożycie posiłku w określonym terminie w czasie obowiązywania decyzji, Wykonawca nie przygotowuje na wniosek Zamawiającego posiłku(ów) w tym terminie. Wniosek, o którym mowa w niniejszym punkcie będzie zgłaszany Wykonawcy niezwłocznie po powzięciu informacji.
18. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad wynikających z systemu HACCP oraz zapewnienie właściwej jakości zdrowotnej żywności.
19. Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za przestrzeganie zasad dotyczących przygotowywania i wydawania posiłków zgodnie z wymogami i przepisami Sanepid-u.
20. Wykonawca będzie pobierał i przechowywał próbki każdej składowej części potrawy z dostarczonej partii żywności w ilościach niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych – zgodnie z obowiązującymi przepisami.
21. Pracownicy uczestniczący w realizacji zamówienia muszą posiadać ważne badania, określone właściwymi przepisami Sanepid-u.
22. Wykonawca będzie zobowiązany do umożliwienia Zamawiającemu przeprowadzenia kontroli poprawności realizacji postanowień umowy.
23. Wykonawca przejmie odpowiedzialność za szkody wyrządzone klientom MOPS korzystających z posiłków. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez klientów MOPS.
24. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania przepisów przeciwpożarowych.
24. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania przepisów przeciwpożarowych.
25. W przypadku wystąpienia na terenie Polski stanu zagrożenia epidemicznego bądź stanu epidemii Wykonawca zobowiązany jest do realizacji zamówienia z uwzględnieniem obowiązków związanych z ww. stanami (np. wytyczne GIS), w tym zwłaszcza do zapewnienia środków ochrony osobistej osobom realizującym zadanie w postaci masek ochronnych, rękawiczek jednorazowych lub płynu do dezynfekcji rąk. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia klientom MOPS płynu do dezynfekcji lub rękawiczek jednorazowych.
Dalsza część znajduje się w Rozdziale III SWZ.
4.5.3.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 1
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 1
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 29,00 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 29,00 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 29,00 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Restauracja Livinio Sp. z o. o.
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6292511241
7.3.4) Miejscowość: Dąbrowa Górnicza
7.3.6.) Województwo: śląskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
dane rejestrowe
i kontaktowe firmy
RESTAURACJA LIVINIO SP. Z O.O.
jakie przetargi wygrała firma
RESTAURACJA LIVINIO SP. Z O.O.
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2025-01-28
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 325000,00 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
Od 2025-01-28 do 2025-12-318.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
obejmujące, zgodnie z art. 96 ustawy: - aspekty srodowiskowe
SEKCJA IX INFORMACJE DODATKOWE
Cena brutto za 1 gorący posiłek wynosi: 29,00 zł, w tym podatek VAT: 8 %.
2. Uszczegółowienie sekcji 8.2.) ogłoszenia:
Zamówienie będzie realizowane po cenie jednostkowej brutto 29,00 zł z uwzględnieniem dodatkowych środków finansowych wynikających z realizacji prawa opcji do kwoty brutto 390 000,00 zł.
INNE PRZETARGI Z DĄBROWY GÓRNICZEJ
- Dostawa materiałów eksploatacyjnych do wstrzykiwacza TK
- Wykonanie naprawy nawierzchni drogowej na ul. Strzemieszyckiej w Dąbrowie Górniczej
- "Sporządzenie projektu miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowa Górnicza dla obszaru osiedla Błędów"
- Dostawa cyfrowych materiałów dydaktycznych dla placówek oświatowych w Dąbrowie Górniczej
- Budowa kortów tenisowych o nawierzchni z mączki ceglanej na obiekcie Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria w Parku Zielona ul. Letnia 9 w Dąbrowie Górniczej
więcej: przetargi w Dąbrowie Górniczej »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Świadczenie usług cateringowych dla Centrum Młodzieży im. dr. H. Jordana w Krakowie w 2025 r.
- Świadczenie usług cateringowych na potrzeby wydarzeń organizowanych przez Krakowskie Biuro Festiwalowe.
- Przygotowywanie i wydawanie całodziennego wyżywienia dla dzieci z przedszkola oraz obiadów dla dzieci z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego im. Janiny Januszewskiej w Ciemnem
- "Przygotowanie i wydawanie 40 gorących posiłków dwudaniowych dla osób uprawnionych na mocy decyzji administracyjnej Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej w Kościanie w 2025 roku.".
- Świadczenie usług cateringowych
- Świadczenie usługi cateringowej na potrzeby Muzeum Pamięci Sybiru
więcej: Usługi podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.