Ogłoszenie z dnia 2025-02-28
Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Zakup i sukcesywna dostawa żywności : pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art. spożywcze, warzywa, owoce i mrożonki na potrzeby szpitala
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Uniwersytecki Szpital Ortopedyczno - Rehabilitacyjny w Zakopanem
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000296377
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Oswalda Balzera 15
1.5.2.) Miejscowość: Zakopane
1.5.3.) Kod pocztowy: 34-500
1.5.4.) Województwo: małopolskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL219 - Nowotarski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@klinika.net.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.klinika.net.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Zakup i sukcesywna dostawa żywności : pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art. spożywcze, warzywa, owoce i mrożonki na potrzeby szpitala
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-81d1de90-f51b-4855-8dac-d67664639e5e
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00125973
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-02-28
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2025/BZP 00038703/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.2.4 Żywność –pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art.. spożywcze owoce i mrożonki
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://usorwzakopanem.ezamawiajacy.pl/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 4. W przedmiotowym postępowaniu komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy zakupowej znajdującej się pod adresem: https://usorwzakopanem.ezamawiajacy.pl
2. We wszelkich kontaktach z Zamawiającym Wykonawcy powinni powoływać się na numer procedury przetargowej: ZP-271-5/2025.
3. Za datę wpływu oferty, oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przekazywanych na platformę Zamawiającego przyjmuje się datę ich złożenia/wysłania na Platformę.
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Ofertę należy złożyć na Platformie pod adresem: https://usorwzakopanem.ezamawiający.pl Złożenie oferty wraz z załącznikami następuje poprzez polecenie „Złóż ofertę”. Potwierdzeniem prawidłowo złożonej oferty jest komunikat systemowy „Oferta złożona poprawnie”. O terminie złożenia oferty decyduje czas pełnego przeprocesowania transakcji na Platformie. Po zapisaniu, plik jest w systemie zaszyfrowany. Jeśli Wykonawca zamieścił niewłaściwy plik, można go usunąć zaznaczając plik i klikając polecenie „usuń”.
2. Wykonawca składa ofertę w formie zaszyfrowanej dlatego też oferty nie są widoczne do momentu odszyfrowania ich przez Zamawiającego.
3. Oferta powinna być sporządzona w języku polskim z zachowaniem postaci elektronicznej w formacie danych .doc lub .docx. lub .pdf i podpisana kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Ofertę należy złożyć w oryginale.
4. Oferta (wszystkie dokumenty wchodzące w skład Oferty) powinna być podpisana kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym (dalej: „podpis elektroniczny”) przez osobę/osoby uprawnioną do reprezentacji firmy zgodnie z formą reprezentacji Wykonawcy określoną w Krajowym Rejestrze Sądowym/CEIDG lub innym dokumencie właściwym dla formy organizacyjnej Wykonawcy lub osobę posiadającą stosowne pełnomocnictwo.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Zamawiający dopuszcza złożenie oferty w postaci katalogu
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZP-271-5/2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 6
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Chleb mieszany pszenno – żytni 0,60 kg krojony 3000 szt
Chleb wieloziarnisty 0,50 kg 500 szt
Chleb bezglutenowy 40 szt
Bułka pszenna 0,05 kg 5000 szt
Bułka grahamka 0,05 kg 1000 szt
Drożdżówka wielosmakowa ok. 100 g 100 szt
Pączki z marmoladą ok. 60g 100 szt
Bułka tarta 1 kg 20 kg
Chałka 0,30 kg 15 szt
Rogal maślany ok. 60g 60 szt
4.2.6.) Główny kod CPV: 15810000-9 - Pieczywo, świeże wyroby piekarskie i ciastkarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Mleko spożywcze 2% po 1 L 1500 L
Jogurt owocowy poj. 150 g 120 Szt
Jogurt z owsianką/musli poj. 180g 50 Szt
Jogurt pitny bez dodatku cukru poj 250 ml 80 Szt
Jogurt naturalny 150 g 250 Szt
Jogurt naturalny typu greckiego poj 400 g 30 Szt
Serek wiejski poj, 150 g 80 Szt
Kefir 30 L
Śmietana 18% poj. 0,4 L 300 L
Ser topiony bloczek różne rodzaje 100 g 36 Kg
Ser żółty blok 3kg różne rodzaje 40 Kg
Twaróg krajanka półtłusty 500 g 80 Kg
Twaróg sernikowy (typu Hanusi) 6,5% tłuszczu 1 kg 40 Kg
Margaryna mleczna 250 g 25 Kg
Masło extra 82% tłuszczu 200 g 200 Kg
Mleko smakowe w kartoniku 200 ml (różne smaki) 120 Szt
Serek homogenizowany różne samki 150 g 50 Szt
Jogurt naturalny bez laktozy 150g 10 Szt
Mleko bez laktozy 2% poj.1l 6 L
Ser żółty bez laktozy np. gouda plasty 150g 5 Op
Serek homogenizowany baz laktozy np. waniliowy 150g 10 Szt
Śmietana 30% 400 ml 5 Szt
Deser mleczny z ryżem różne smaki 150g 30 Szt
Kaszka manna z wiśniami/jagodami/truskawkami 150g 30 Szt
Skyr jogurt typu islandzkiego różne smaki 140g 30 Szt
4.2.6.) Główny kod CPV: 15500000-3 - Produkty mleczarskie
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Schab świeży b/k 150 Kg
Karczek wieprzowy b/k 90 Kg
Łopatka wieprzowa b/k 300 Kg
Kaszanka 25 Kg
Szynka wieprzowa gotowana 20 Kg
Kiełbasa żywiecka podsuszana 20 Kg
Kiełbasa gatunkowa (typu podwawelska) 30 Kg
Kiełbasa gatunkowa (typu szynkowa) 20 Kg
Kiełbasa gatunkowa (typu zwyczajna) 36 Kg
Boczek wędzony b/k 36 Kg
Mortadela bez dodatków 10 Kg
Smalec kostka 200 g 30 Kg
Słonina świeża bez skóry 5 Kg
Szynka konserwowa blok 20 Kg
Polędwica sopocka 20 Kg
Szynka śniadaniowa kanapkowa 20 Kg
4.2.6.) Główny kod CPV: 15110000-2 - Mięso
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Porcja rosołowa 350 Kg
Udko z kurczaka 250 Kg
Filet z piersi kurczaka 250 Kg
Pasztet pieczony drobiowy 30 Kg
Parówki drobiowe pakowane (typu hot-dogi) 10 Kg
Szynka drobiowa (typu filet złocisty) 25 Kg
Polędwica drobiowa 25 Kg
Kiełbasa drobiowa krakowska podsuszana 20 Kg
Salceson (indyk w galarecie) 15 Kg
4.2.6.) Główny kod CPV: 15112000-6 - Drób
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Mąka pszenna typ 500 pak po 1 kg 200 Kg
Konserwa rybna (filet z makreli w sosie pomidorowym) 300g 200 Szt
Kasza manna (grysik) pak. po 1 kg 60 Kg
Kasza pęczak pak po 1 kg 60 Kg
Kasza jęczmienna pak po 1 kg 60 Kg
Ryż paraboliczny 100 Kg
Ryż długoziarnisty pak. po 1 kg 100 Kg
Makaron pszenny różne kształty (świderek, kolanko ozdobne, gwiazdki, nitka, łazanki itp.) pak po 250 – 500 g 800 Szt
Makaron bezglutenowy ( świder, penne) 500g 10 Szt
Cukier drobnoziarnisty pak po 1 kg 300 Kg
Cukier puder pak po 400g 10 Kg
Ogórki konserwowe 900g 150 Szt
Dżem słoik 1 kg 10 Szt
Dżem porcjowany (mix smaków) 25g 2500 Szt
Miód porcjowany 15g 2500 Szt
Soczek owocowy w kartoniku z rurką (typu Tymbark) 200 ml 350 Szt
Kawa zbożowa (typu Inka) 100 g 200 Szt
Koncentrat pomidorowy 800g 30 Szt
Pomidor w puszce (typu Dowtona) 400 g 20 Szt
Pasztet drobiowy 50/100g 1500 Szt
Papryka konserwowa 0,9 kg 25 Szt
Groszek konserwowy 300g 80 Szt
Kukurydza konserwowa 300g 80 Szt
Pieczarki konserwowe 0,9 kg 20 Szt
Chrzan tarty 200 g 30 Szt
Majonez kielecki 5L 10 Szt
Olej uniwersalny 0,9L 100 Szt
Ocet spirytusowy 10% 0,5 L 30 Szt
Sos sojowy 150 ml 6 Szt
Sól kamienna jodowana 1 kg 200 Kg
Ketchup łagodny 0,425 kg 20 Szt
Pieprz prawdziwy mielony 1 kg 4 Kg
Papryka mielona ostra 20g 30 Szt
Papryka mielona słodka 20g 30 Szt
Maggi przyprawa w płynie 1L 100 Szt
Bulion warzywny w proszku 10 kg 40 Kg
Majeranek 20g 60 Szt
Kwasek cytrynowy 20g 30 Szt
Liść laurowy 20 g 60 Szt
Ziele angielskie 20g 30 Szt
Kminek 0,20 g 30 Szt
Zioła prowansalskie 20 g 30 Szt
Oregano 20 g 30 Szt
Tymianek 20 g 30 Szt
Curry 20g 20 Szt
Sos słodko -kwasny (typu Łowicz) 500 g 20 Szt
Sos spaghetti (typu Łowicz) 500g 40 Szt
Pasta warzywan różne smaki (Łowicz/Wawrzyniec/Ilovevege) 180g 30 Szt
Herbata liściasta 100 g (typu Madras) 15 Kg
Ananas w syropie ok 0,5 kg 48 Szt
Płatki kukurydziane 1 kg 100 Szt
Cynamon 20 g 50 Szt
Szczaw konserwowy ok. 300 g 30 Szt
Budyń typu słodka chwila, różne smaki 35 g 300 Szt
Kisiel typu słodka chwila, różne smaki 30 g 300 Szt
Margaryna śniadaniowa 450 g 30 Szt
Fasola Jaś 20 Kg
Fasola drobna 20 Kg
4.2.6.) Główny kod CPV: 15800000-6 - Różne produkty spożywcze
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Marchew 400 Kg
Pietruszka 300 Kg
Seler 300 Kg
Cebula 400 Kg
Ziemniaki 1000 Kg
Koperek 300 Szt
Kapusta włoska 90 Szt
Kapusta biała 300 Kg
Kapusta kiszona 300 Kg
Kapusta czerwona 50 Kg
Ogórek kiszony 50 Kg
Ogórek zielony 10 Kg
Buraki 100 Kg
Szczypiorek 30 Szt
Rzodkiewka 20 Szt
Salata różne rodzaje 70 Szt
Pomidory 20 Kg
Gruszki 100 Kg
Mandarynki 100 Kg
Jabłka 350 Kg
Pomarańcze 20 Kg
Kalafior mrożony 30 Kg
Fasolka szparagowa mrożona 40 Kg
Brokuł mrożony 30 Kg
Mieszanka kompotowa 200 Kg
Por 90 Szt
Czosnek 200 Szt
Pieczarki 25 Kg
Pietruszka natka 200 Szt
4.2.6.) Główny kod CPV: 03221000-6 - Warzywa
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
5. Warunki dokonywania zmian w umowach:- na podstawie art. 455 ust. 1 ustawy Zamawiający przewiduje możliwość wprowadzenia istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści przedłożonej w niniejszym postępowaniu oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy w przypadkach, wymienionych w Załączniku 3 do SWZ.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-03-11 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://usorwzakopanem.ezamawiajacy.pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-03-11 10:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-04-09
INNE PRZETARGI Z ZAKOPANEGO
- Zakup i sukcesywna dostawa żywności : pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art. spożywcze, warzywa, owoce i mrożonki na potrzeby szpitala
- Pełnienie obowiązków inspektora nadzoru inwestorskiego nad zad. pn.: Przebudowa drogi powiatowej nr 1648K ul. Balzera od km 6+050 do km 14+506 w m. Murzasichle, Małe Ciche, Brzegi - powiat tatrzański
- "Obsługa administracyjno-finansowa oraz merytoryczna projektu "Utworzenie Muzeum Taternictwa i Narciarstwa"
- Malowanie korytarza głównego - poziom "-1" wraz z wymianą kasetonów sufitu podwieszanego w Szpitalu Powiatowym w Zakopanem
- Świadczenie usług pocztowych i kurierskich w obrocie krajowym i zagranicznym na potrzeby Starostwa Powiatowego w Zakopanem
- Modernizacja ul. Sienkiewicza w Zakopanem
więcej: przetargi w Zakopanem »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Sukcesywne dostawy artykułów spożywczych w roku 2025
- Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do Bursy Szkolnej nr 1 w Jeleniej Górze w 2025 r.
- "Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Glinojecku"
- Dostawy mięsa drobiowego świeżego.
- Zakup i sukcesywna dostawa żywności : pieczywo, nabiał, mięso i wędliny, drób, art. spożywcze, warzywa, owoce i mrożonki na potrzeby szpitala
- Dostawa artykułów spożywczych i mięsnych dla potrzeb Zespołu Opieki Zdrowotnej Nr 2 w Rzeszowie
więcej: Warzywa »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.