Ogłoszenie z dnia 2021-11-26
Powiązane ogłoszenia:
- 2021/BZP 00326376/01 - Wynik z dnia 2021-12-22
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków dla osób objętych pomocą społeczną MOPR w Bytomiu z podziałem na dziewięć części
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: MIEJSKI OŚRODEK POMOCY RODZINIE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 003449284
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Strzelców Bytomskich 16
1.5.2.) Miejscowość: Bytom
1.5.3.) Kod pocztowy: 41-902
1.5.4.) Województwo: śląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL228 - Bytomski
1.5.7.) Numer telefonu: +48323886751
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: dz@mopr.bytom.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://mopr.bytom.pl/
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inna państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność
pomoc społeczna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowywanie i wydawanie gorących posiłków dla osób objętych pomocą społeczną MOPR w Bytomiu z podziałem na dziewięć części
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-14fcd17e-4d2e-11ec-8c2d-66c2f1230e9c
2.5.) Numer ogłoszenia: 2021/BZP 00285635
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2021-11-26
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2021/BZP 00001778/04/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.8 Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków dla osób korzystających z pomocy społecznej w roku 2022
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://mopr-bytom.logintrade.net/rejestracja/3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://mopr-bytom.logintrade.net/rejestracja/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Komunikacja w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym składanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między Zamawiającym, a Wykonawcami, odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej poprzez Platformę dostępną pod adresem: https://mopr-bytom.logintrade.net/rejestracja/ w wierszu oznaczonym tytułem oraz znakiem niniejszego postępowania.
2. Zamawiający zaleca Wykonawcy zamierzającemu wziąć udział w postępowaniu posiadanie konta na Platformie. Instrukcje dotyczące korzystania z Platformy (rejestracji, wymagań technicznych, zadawania pytań do postępowania, udziału w postępowaniu, w tym składania oferty) dostępne są na Platformie, w zakładce INSTRUKCJE. Skuteczne przekazanie pytania przez użytkownika niezalogowanego wymaga potwierdzenia informacji otrzymanej na skrzynkę mailową.
3. Wymagania techniczne i organizacyjne sporządzania, wysyłania i odbierania dokumentów elektronicznych i informacji przekazywanych przy użyciu Platformy:
1) dopuszczalne przeglądarki internetowe:
a) Internet Explorer 8, Internet Explorer 9, Internet Explorer 10, Internet Explorer 11,
b) Google Chrome 31,
c) Mozilla Firefox 26,
d) Opera 18;
2) pozostałe wymagania techniczne:
a) dostęp do sieci Internet,
b) obsługa przez przeglądarkę protokołu XMLHttpRequest-ajax,
c) włączona obsługa JavaScript,
d) zalecana szybkość łącza internetowego powyżej 500 KB/s,
e) zainstalowany Acrobat Reader,
f) zainstalowane środowisko uruchomieniowe Java – Java SE Runtime Environment 6 Update 24 lub nowszy;
3) wspierane są rozwiązania dostarczane przez Firmy:
a) Polskie Centrum Certyfikacji Elektronicznej Sigillum Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych S.A.,
b) Centrum Obsługi Podpisu Elektronicznego Szafir Krajowej Izby
Rozliczeniowej S.A.,
c) Powszechne Centrum Certyfikacji Firmy Asseco Data Systems S.A.,
d) Kwalifikowane Centrum certyfikacji Kluczy CenCert firmy Safe Technologies S.A.;
4) kodowanie i oznaczanie czasu przekazania danych:
Czas zapisany jest w formacie YYYY-MM-DD HH:MM:SS.
Czas przekazania danych (oferty, zawiadomień, dokumentów elektronicznych, oświadczeń lub elektronicznych kopii dokumentów lub oświadczeń oraz innych informacji) jest to czas ich wpływu na Platformę, a nie data wykonania danej czynności przez Wykonawcę na Platformie;
5) maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem Platformy wynosi 150 MB. Większe pliki zaleca się skompresować do jednego pliku archiwum (ZIP) w celu nieprzekroczenia ww. wielkości. Zamawiający informuje, iż w oparciu o zapisy pkt 4 załącznika nr 2 do rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności, minimalnych wymagań dla rejestrów publicznych i wymiany informacji w postaci elektronicznej oraz minimalnych wymagań dla systemów teleinformacyjnych nie dopuszcza się kompresji pliku archiwum w formacie RAR.
W przypadku próby zastosowania formatu kompresji RAR nie będzie możliwe jego złożenie za pomocą Platformy;
6) za datę przekazania oferty, oświadczenia, o którym mowa w art. 125 ustawy Pzp, podmiotowych środków dowodowych, przedmiotowych środków dowodowych oraz innych oświadczeń i dokumentów przyjmuje się datę ich wpływu na Platformę, a nie datę wykonania danej czynności przez Wykonawcę na Platformie;
7) do połączenia używany jest szyfrowany protokół HTTPS. Szyfrowanie danych odbywa się przy pomocy protokołu SSL. Certyfikat SSL zapewnia poufność transmisji danych przesyłanych przez Internet.
4. Zamawiający dopuszcza komunikację poprzez pocztę elektroniczną na adres e-mail: dz@mopr.bytom.pl, przy czym OFERTĘ należy złożyć wyłącznie za pośrednictwem Platformy. Przekazanie wszelkiej korespondencji poprzez pocztę elektroniczną wymaga na żądanie każdej ze stron, niezwłocznego potwierdzenia faktu jej otrzymania.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej RODO, Zamawiający informuje, że:
• administratorem Pani/Pana danych osobowych jest:
Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie ul. Strzelców Bytomskich 16,
41-902 Bytom;
• dane kontaktowe inspektora ochrony Pani/Pana danych osobowych:
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie ul. Strzelców Bytomskich 16, 41-902 Bytom tel.: 32/388-67-37; adres mail: IOD@mopr.bytom.pl;
• Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust.1 lit. c RODO w celu związanym z niniejszym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego (a w przypadku dokonania wyboru złożonej oferty jako najkorzystniejszej i zawarciu umowy, także w celu związanym z realizacją zamówienia);
• odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (tj. Dz. U. z 2021 r. poz. 1129 z późn. zm.), dalej „ustawy Pzp”;
• Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane do czasu zniszczenia dokumentacji postępowania zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa lub umową o dofinansowanie, - jeżeli dotyczy, lecz nie krócej niż przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy (zgodnie z art. 78 ust. 4 ustawy Pzp);
• obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanych z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego. Konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp;
• w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO;
• posiada Pani/Pan:
˗ na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących,
˗ na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych,
˗ na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa
w art. 18 ust. 2 RODO,
˗ prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): • nie przysługuje Pani/Panu:
˗ w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych,
˗ prawo do przenoszenia danych osobowych, o których mowa w art. 20 RODO,
˗ na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO;
• jednocześnie Zamawiający przypomina o ciążącym na Wykonawcy obowiązku informacyjnym wynikającym z art. 14 RODO względem osób fizycznych, których dane przekazane zostaną Zamawiającemu w związku z prowadzonym postępowaniem i które Zamawiający pośrednio pozyska od Wykonawcy biorącego udział w postępowaniu, chyba, że ma zastosowanie co najmniej jedno z wyłączeń, o których mowa w art. 14 ust. 5 RODO;
• skorzystanie przez osobę, której dane osobowe dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia, o którym mowa w art. 16 RODO, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia ani zmianą postanowień umowy w sprawie zamówienia publicznego w zakresie niezgodnym z ustawą Pzp;
• w postępowaniu o udzielenie zamówienia zgłoszenie żądania ograniczenia przetwarzania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 RODO, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia tego postępowania.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: DA.2812.8.2021
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak
4.1.9.) Liczba części: 9
4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części
4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Tak
4.1.14.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub etykiet w opisie przedmiotu zamówienia:
Zamawiający uwzględnił wymagania w zakresie dostępności dla osób niepełnosprawnych oraz projektowania z przeznaczeniem dla wszystkich użytkowników, zgodnie z art. 100 ust. 1 ustawy
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
Część 1
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ A: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 7
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 2
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ B: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 8
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 3
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ C: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 9
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 4
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ D: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 5
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 5
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ E: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 6
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia
na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 6
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ F: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 6 1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 7
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ G: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 1, 2, 3, 4, 10
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 8
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ H: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 1, 2, 3, 4, 10
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
Część 9
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
CZĘŚĆ I: posiłki dla osób z Terenowego Punktu Pomocy Środowiskowej nr 1, 2, 3, 4, 10
1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie przez Wykonawcę na rzecz Zamawiającego usług gastronomicznych polegających na codziennym przygotowywaniu i wydawaniu gorących posiłków osobom, którym decyzją administracyjną przyznano świadczenie w tej formie.
Wydawanie posiłków winno odbywać się codziennie na sali konsumpcyjnej znajdującej się w lokalu gastronomicznym lub w lokalu przystosowanym do wydawania posiłków, w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, otwartym o stałych porach, przez co najmniej 6 dni w tygodniu (z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy). Natomiast posiłki, których wydawanie przypada na niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy, Wykonawca zobowiązany jest wydać uprawnionym osobom w dniu poprzedzającym dzień ustawowo wolny od pracy, z zastrzeżeniem zapewnienia na koszt własny Wykonawcy pojemników, w których posiłki będą wydawane.
Zapewnienie przez Wykonawcę dostępności w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy sali konsumpcyjnej lub lokalu przystosowanego do wydawania posiłków (i tym samym umożliwienie spożycia na miejscu posiłku przez uprawnione osoby) będzie podlegało ocenie w III kryterium oceny ofert. Wykonawca określi sposób wydawania posiłków w formularzu oferty.
2. Przez GORĄCY POSIŁEK Zamawiający rozumie danie obiadowe: mięsne/jarskie/barowe składające się z odpowiednio przyrządzonego/przetworzonego mięsa/ryby/warzyw serwowanego w zależności od dania z: kaszą/ryżem/ziemniakami/makaronem/surówką/ sosem/pieczywem, przy czym ustalenie składu dania obiadowego winno odbywać się zgodnie z zasadą:
1) w przypadku dania barowego/jednogarnkowego (np. leczo, bigos, bogracz, fasolka po bretońsku, łazanki itp.) - gramatura min. 400 g/1 osobę wraz z dodatkiem w postaci pieczywa - gramatura min. 100 g/1 osobę;
2) w przypadku dania jarskiego (np. pierogi, naleśniki, knedle itp.) – gramatura min. 400 g/1 osobę;
3) w przypadku porcji mięsa (tj. z wyłączeniem podrobów jadalnych oraz przetworzonych produktów np. wędlin)/ryby/gulaszu (serwowanego min. 3 razy w tygodniu) - gramatura min. 150 g/1 osobę dla mięsa/ryby oraz min. 200 g/1 osobę dla gulaszu, wraz z dodatkami:
˗ w postaci ziemniaków/ryżu/kaszy/makaronu - gramatura min. 300 g/1 osobę,
˗ w postaci warzywnego dodatku (surówki/sałatki itp.) – gramatura min. 100 g/1 osobę.
3. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załącznik A do specyfikacji (SWZ).
4. Ogólne zasady i sposób realizacji zamówienia określają Projektowane postanowienia umowne stanowiące załącznik nr 3 do specyfikacji (SWZ).
4.2.6.) Główny kod CPV: 55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert:
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność lokalu gastronomicznego (lokalu przystosowanego do wydawania posiłków)
4.3.6.) Waga: 15
Kryterium 3
4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.
4.3.5.) Nazwa kryterium: Dostępność sali konsumpcyjnej lub lokalu w niedziele, święta i dni ustawowo wolne od pracy
4.3.6.) Waga: 20
Kryterium 4
4.3.4.) Rodzaj kryterium: aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy
4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne - zatrudnienie osoby/osób niepełnosprawnych na czas realizacji zamówienia
4.3.6.) Waga: 5
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiający nie wymaga przedłożenia podmiotowych środków dowodowych.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający nie wymaga przedłożenia podmiotowych środków dowodowych.
5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:
Na potwierdzenie, że oferowana usługa spełnia wymagania określone przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia (załącznik A do specyfikacji – SWZ) Wykonawca winien złożyć:aktualną decyzję terenowo podległego Państwowego Inspektora Sanitarnego dotyczącego zakładu przygotowującego posiłki, o której mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 ze zm.), że:
- obiekt spełnia wymagania konieczne do zapewnienia higieny w procesie produkcji i obrocie środkami spożywczymi;
- Wykonawca może produkować i obracać żywnością, czyli wykonywać i dostarczać posiłki.
Zamawiający akceptuje równoważne przedmiotowe środki dowodowe jeżeli potwierdzają, że oferowane usługi spełniają określone przez Zamawiającego wymagania.
W ramach ww. dokumentu/-ów Wykonawca jest zobowiązany wykazać, że dysponuje lub będzie dysponował przez cały okres obowiązywania umowy, co najmniej jednym lokalem gastronomicznym lub lokalem przystosowanym do wydawania posiłków o lokalizacji odpowiedniej dla części postępowania, którego dotyczy składana oferta), w którym Wykonawca prowadzi działalność gastronomiczną, przystosowanym do przygotowywania i wydawania posiłków, gdzie na sali konsumpcyjnej będą spożywane przez uprawnione osoby - gorące posiłki.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Tak
5.10.) Przedmiotowe środki dowodowe podlegające uzupełnieniu po złożeniu oferty:
Jeżeli Wykonawca nie złożył przedmiotowych środków dowodowych lub złożone przedmiotowe środki dowodowe są niekompletne, Zamawiający wezwie Wykonawcę w wyznaczonym terminie do ich złożenia lub uzupełnienia chyba, że pomimo złożenia przedmiotowych środków dowodowych oferta Wykonawcy podlega odrzuceniu albo zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania.5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Oferta winna składać się z:1) formularza oferty stanowiącego odpowiednio dla danej części postępowania:
załącznik nr 1A (dla części A); załącznik nr 1B (dla części B); załącznik nr 1C
(dla części C); załącznik nr 1D (dla części D); załącznik nr 1E (dla części E); załącznik nr 1F (dla części F); załącznik nr 1G (dla części G); załącznik nr 1H
(dla części H); załącznik nr 1I (dla części I) do specyfikacji (SWZ);
2) oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu, o którym mowa odpowiednio w cz. VI ust. 1 specyfikacji (SWZ);
3) odpisu lub informacji z Krajowego Rejestru Sądowego lub z Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru potwierdzającego, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy jest umocowana do jego reprezentowania – o ile ofertę składa osoba prowadząca działalność gospodarczą lub podmiot wpisany do ww. rejestrów;
4) dokument/-y, o których mowa w cz. VI ust. 4 specyfikacji (SWZ) na potwierdzenie, że oferowana usługa spełnia wymagania określone przez Zamawiającego w opisie przedmiotu zamówienia (przedmiotowe środki dowodowe);
oraz – jeżeli dotyczy:
5) pełnomocnictwa lub innego dokumentu potwierdzającego umocowanie do reprezentowania Wykonawcy, jeżeli w imieniu Wykonawcy działa osoba, której umocowanie do jego reprezentowania nie wynika z dokumentu, o którym mowa w pkt 3;
6) dokumentu potwierdzającego ustanowienie pełnomocnika Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego (zgodnie z art. 58 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych).
UWAGA:
a) Wykonawca nie jest zobowiązany do przedłożenia dokumentu, o którym mowa w pkt 3, jeżeli Zamawiający może go uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, o ile Wykonawca wskazał dane umożliwiające dostęp do tego dokumentu,
b) zapis, o którym mowa w pkt 5 stosuje się odpowiednio do osoby działającej w imieniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców (np. konsorcjum, spółka cywilna) oświadczenie (art. 125 ust. 1 ustawy Pzp), składa każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, w którym każdy z Wykonawców potwierdza brak podstaw wykluczenia.2. Ww. oświadczenie/oświadczenia winno/-y być złożone – pod rygorem nieważności – w formie elektronicznej (opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzone podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
3. Jeśli do postępowania przystępują Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia, to wszelka korespondencja prowadzona będzie z pełnomocnikiem (liderem) konsorcjum.
4. Dokumenty sporządzone w języku obcym przekazuje się wraz z tłumaczeniem na język polski.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zakazuje się wprowadzania do umowy zmian modyfikujących ogólny charakter umowy oraz wprowadzania do umowy zmian istotnych, za które uważa się zmiany określone w art. 454 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych.2. Z zastrzeżeniem postanowienia ust. 1, Strony przewidują możliwość wprowadzenia do umowy następujących zmian:
1) zastąpienia dotychczasowego Wykonawcy nowym Wykonawcą:
a) w wyniku sukcesji, wstępując w prawa i obowiązki Wykonawcy, w następstwie przejęcia, połączenia, podziału, przekształcenia, upadłości, restrukturyzacji, dziedziczenia lub nabycia dotychczasowego Wykonawcy lub jego przedsiębiorstwa, o ile nowy Wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu, nie zachodzą wobec niego podstawy wykluczenia oraz nie pociąga to za sobą innych istotnych zmian umowy, a także nie ma na celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy;
2) dokonania zmiany wskazanego podwykonawcy i/lub części wykonywanego przez niego zakresu podwykonawstwa, wprowadzenie nowego podwykonawcy, zrezygnowanie z podwykonawcy bądź wykonanie zamówienia przy pomocy podwykonawców, pomimo niewskazania w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego żadnej części zamówienia przeznaczonej do wykonania w ramach podwykonawstwa, (o których mowa w § 9 ust. 1 umowy);
3) zmiany wynagrodzenia brutto, o którym mowa w § 3 ust. 1 umowy, w tym cen jednostkowych związanego:
a) z urzędową zmianą stawki podatku od towarów i usług, jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę (tj. podwyższenie wynagrodzenia o wartość procentowego wzrostu stawki podatku VAT lub obniżenie wynagrodzenia o wartość procentowego obniżenia stawki podatku VAT). Powyższa zmiana wynagrodzenia dotyczyć będzie wyłącznie części wynagrodzenia za wykonanie przedmiotu umowy, który pozostanie do wykonania po dniu wejścia w życie zmiany stawki podatku VAT.
Ciężar wykazania zmian mających wpływ na zmianę kosztów wykonania przedmiotu umowy spoczywa na Wykonawcy, tym samym Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie w wykazaniu podstaw wpływu zmian przepisów na koszty zamówienia,
b) do wysokości środków finansowych przeznaczonych na realizację zadania z budżetu państwa w celu umożliwienia realizacji pełnego zakresu zamówienia;
4) zmiany postanowień umowy, których konieczność wprowadzenia jest wynikiem zmian obowiązującego prawa, w szczególności ustawy o pomocy społecznej i aktów wykonawczych do niniejszej ustawy bądź działań organów państwowych, samorządowych, sądowych lub administracyjnych;
5) wprowadzenia do umowy zmian dotyczących realizacji dodatkowych usług przez dotychczasowego Wykonawcę, których nie uwzględniono w zamówieniu podstawowym, tj. w umowie w jej pierwotnym brzmieniu, o ile stały się one niezbędne i zostały spełnione łącznie następujące warunki:
a) zmiana Wykonawcy nie może zostać dokonana z powodów ekonomicznych
lub technicznych, w szczególności dotyczących zamienności lub interoperacyjności wyposażenia, usług lub instalacji, zamówionych w ramach pierwotnej umowy,
b) zmiana Wykonawcy spowodowałaby istotną niedogodność lub znaczne zwiększenie kosztów dla Zamawiającego,
c) wzrost ceny spowodowany każdą kolejną zmianą nie przekracza 50 % wartości pierwotnej umowy, z wyjątkiem należycie uzasadnionych przypadków,
- przy czym wprowadzanie kolejnych zmian z tego tytułu nie może następować w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych;
6) jeżeli konieczność zmiany umowy spowodowana jest okolicznościami, których Zamawiający, działając z należytą starannością, nie mógł przewidzieć, o ile zmiana nie modyfikuje ogólnego charakteru umowy a wzrost ceny spowodowany każdą kolejną zmianą nie przekracza 50 % wartości pierwotnej umowy. Wprowadzanie kolejnych zmian z tego tytułu nie może następować w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych.
ciąg dalszy zmian - sekcja IX Ogłoszenia
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2021-12-07 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Oferta winna być złożona za pośrednictwem Platformy dostępnej pod adresem: https://mopr-bytom.logintrade.net/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2021-12-07 10:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2022-01-05
SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
CD. ZMIAN UMOWY7) wprowadzenia zmian umowy, których łączna wartość jest mniejsza niż progi unijne oraz jest niższa niż 10 % wartości pierwotnej umowy, a zmiany te nie powodują zmiany ogólnego charakteru umowy;
8) z przyczyn niezależnych od Wykonawcy, możliwość zmiany miejsc/-a realizacji przedmiotu zamówienia, o których/-ym mowa w § 1 ust. 1 umowy, pod warunkiem zachowania wszystkich wymogów określonych w postępowaniu odnośnie wskazanej nowej lokalizacji;
9) dokonania zmiany sposobu wykonywania przedmiotu zamówienia:
a) spowodowanych siłą wyższą, ogłoszeniem stanu klęski żywiołowej, stanu wyjątkowego, epidemicznego, epidemii lub innych ograniczeń wprowadzonych
przez władze krajowe uniemożliwiającą wykonanie przedmiotu umowy zgodnie
z jej postanowieniami,
Ciężar wykazania zmian mających wpływ na zwiększenie kosztów wykonania przedmiotu umowy spoczywa na Wykonawcy, tym samym Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie w wykazaniu podstaw wpływu zmian przepisów na koszty zamówienia,
b) w przypadku wyniknięcia rozbieżności lub niejasności w rozumieniu pojęć użytych w umowie, których nie można usunąć w inny sposób, a zmiana będzie umożliwiać usunięcie rozbieżności i doprecyzowanie umowy w celu jednoznacznej interpretacji jej zapisów przez strony umowy, w szczególności w przypadku wystąpienia zmian powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w tym prawa miejscowego w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu umowy,
c) w stosunku do sposobu wykonywania przedmiotu zamówienia w zakresie wykonania prac/wprowadzenia nowych prac nie wykraczających poza zakres przedmiotu zamówienia, w sytuacji konieczności usprawnienia realizacji zamówienia;
10) wprowadzenia zmian do umowy w uzasadnionych przypadkach, innych niż wyżej opisanych, gdy zachodzi konieczność ich wprowadzenia z powodu okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy.
Pozostałe informacje:
1. Wykonawca zobowiązany jest wykonywać przedmiot zamówienia - od dnia zawarcia umowy przez okres 12 miesięcy, lecz nie wcześniej niż od dnia
03.01.2022 r.
2. Zamawiający wymaga od Wykonawcy, aby zawarł z nim umowę na warunkach określonych w Projektowanych postanowieniach umownych (wraz z załącznikami) zawartych w załączniku nr 3 do Specyfikacji (SWZ). Na podstawie tego dokumentu zostanie sporządzona umowa z wyłonionym Wykonawcą.
INNE PRZETARGI Z BYTOMIA
- dostawa żywności do SP 26 w Bytomiu w 2025r.
- Dostawa żywności w roku 2025, na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 16 w Bytomiu.
- Dostawa artykułów spożywczych III dla potrzeb Kuchni Szpitala Specjalistycznego Nr 2 w Bytomiu- Warzywa i owoce świeże, żur, mleko, przetwory mleczne, magii"
- Dostawa żywności na potrzeby Szkoły Podstawowej nr 5 w Bytomiu
- Kompleksowe utrzymanie i konserwacja oświetlenia ulicznego, przejść podziemnych i kładek stanowiących własność Gminy Bytom w 2025r.
- "Dostawa aparatów ucieczkowych" dla Spółki Restrukturyzacji Kopalń S.A. Oddział Centralny Zakład Odwadniania Kopalń.
więcej: przetargi w Bytomiu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługę cateringu - przygotowanie i dostawę gotowych posiłków do Szkoły Podstawowej nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Jana Pawła II w Krotoszynie w okresie od stycznia do grudnia 2025 roku.
- Usługa cateringu- przygotowanie i dowóz posiłków do Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bożkowie
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Cianowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Smardzowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klas I - VIII Szkoły Podstawowej w Szczodrkowicach na zasadach cateringowych w roku 2025
- Zakup i dostawa wyżywienia w formie cateringu dla dzieci z oddz. przedszkolnych i uczniów klas I - VIII S P im. Stulecia Odzyskania Niepodległości Polski w Minodze na zasadach cateringowych w 2025r.
więcej: Usługi podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.