Ogłoszenie z dnia 2022-10-18
Powiązane ogłoszenia:
- 2022/BZP 00294177/01 - Ogłoszenie z dnia 2022-08-05
- 2022/BZP 00309286/01 - Modyfikacja z dnia 2022-08-18
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
świadczenie usług w zakresie kompleksowego żywienia pacjentów z dzierżawą pomieszczeń Zamawiającego na okres 12 miesięcy
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Międzyleski Szpital Specjalistyczny w Warszawie
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 010669853
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Bursztynowa 2
1.5.2.) Miejscowość: Warszawa
1.5.3.) Kod pocztowy: 04-749
1.5.4.) Województwo: mazowieckie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL911 - Miasto Warszawa
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zamowienia@mssw.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mssw.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://mssw.ezamawiajacy.pl/servlet/HomeServlet1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
świadczenie usług w zakresie kompleksowego żywienia pacjentów z dzierżawą pomieszczeń Zamawiającego na okres 12 miesięcy2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-b1c4afb2-14a5-11ed-acbd-46d0480cd9c4
2.5.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00398034
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2022-10-18
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2022/BZP 00294177/01
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: U -13/US/22’’
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie na rzecz Zamawiającego i pod jego nadzorem, usług w zakresie kompleksowego żywienia pacjentów (tj. planowania zamówień, produkcji i dystrybucji posiłków, doposażenia oddziałów szpitalnych w zakresie gastronomicznym, ogółu czynności porządkowo organizacyjnych) w okresie 12 miesięcy przez Wykonawcę wyłonionego w trakcie postępowania oraz dzierżawa powierzchni Zamawiającego, o powierzchni 1259,4 m2.
Wykonawca na własny koszt i według własnych potrzeb wyposaży wydzierżawione pomieszczenia celem prawidłowego wykonywania przedmiotu Umowy. Przeciętna ilość pacjentów żywionych w okresie 2019-2021 to 260 osobodni. Przewidywana ilość pacjentów żywionych w 12-miesięcznym okresie obowiązywania umowy to 290 osobodni.
Wykonawca zaproponuje kwotę 1 osobodnia żywienia pacjentów oraz przewidywany średni dzienny koszt surowców („wsad do kotła”), z zachowaniem podanych poniżej wymagań jakościowych, ilościowych i dietetycznych posiłków, jak również mając na uwadze, iż wymagany stosunek „wsadu do kotła” do ceny 1 osobodnia powinien wynosić nie mniej niż ≥ 40%.
Całość zamówienia obejmuje:
1. Świadczenie kompleksowych usług żywieniowych:
a. Usługa żywienia obejmuje ogół czynności związanych z przygotowaniem i dystrybucją (w systemie zaproponowanym przez Wykonawcę, dostosowanym do warunków i specyfiki Szpitala) posiłków (z artykułów spożywczych przez siebie zakupionych) według zamówień z oddziałów, z podziałem na diety, uwzględniając: diety standardowe, diety łączone, indywidualne diety specjalne, zamówienia dodatkowe oraz posiłki regeneracyjne.
b. W wyjątkowych sytuacjach usługa może wymagać zorganizowania we własnym zakresie wyżywienia (zgodnie z warunkami umowy i z pełną odpowiedzialnością), w przypadkach czasowego braku możliwości przygotowania posiłków w siedzibie Zamawiającego (przez okres 3 miesięcy w roku kalendarzowym dodatkowe koszty z tym związane ponosi Wykonawca). Sytuacja taka może np. zaistnieć w przypadku konieczności przeprowadzenia prac konserwacyjno-remontowych w pomieszczeniach dzierżawionych, jak również w sytuacjach zagrożeń (np. epidemiologicznych i innych) i/lub i ewakuacji dla ewakuowanych i biorących udział w akcji ratowniczej.
c. Wykonawca zobowiązuje się na własny koszt i według własnych potrzeb wyposażyć wydzierżawione pomieszczenia celem prawidłowego wykonywania przedmiotu Umowy oraz do bieżącego uzupełniania wymaganych do prowadzenia produkcji posiłków urządzeń, sprzętu, naczyń i innych elementów wyposażenia (z przeznaczeniem dla zakładów gastronomicznych, a nie użytku domowego).
d. Wykonawca dba o należyty stan techniczny dzierżawionych pomieszczeń (pomieszczeń, ścian, narożników, oświetlenia, itp.), wszelkich urządzeń, sprzętu i innych elementów wyposażenia, prowadząc bieżący serwis, jak również przeprowadzając na własny koszt okresowe przeglądy, konserwacje wraz ze stosownymi świadectwami wzorcowania, itp.
Zobowiązanie kontroli dotyczy także wykorzystywanych dźwigów osobowych oraz posiadanego na wyłączność dźwigu towarowo-osobowego. W przypadku dźwigów osobowych - w sytuacjach ewidentnej winy po stronie Wykonawcy wezwanie serwisu znajduje się po stronie Wykonawcy, w pozostałych sytuacjach awaryjnych - serwis wzywany jest przez Dział Techniczny Zamawiającego).
Po zakończeniu umowy, po skontrolowanym stanie technicznym i eksploatacyjnym: dzierżawione pomieszczenia w stanie nie pogorszonym podlegają zwrotowi i przekazaniu Zamawiającemu.
e. Po stronie Wykonawcy znajduje się również dbałość o przeznaczone do gastronomii, dopuszczone do kontaktu z żywnością, wysokiej jakości artykuły jednorazowe (sztywne i szczelne w przypadku pojemników) oraz profesjonalne i efektywne środki chemiczne, gwarantujące czystość zarówno dzierżawionego obszaru, jak i sprzętu na poziomie wizualnym oraz przede wszystkim mikrobiologicznym.
f. Wykonawca jest wytwórcą i posiadaczem odpadów powstałych w związku ze świadczeniem usług objętych niniejszym postępowaniem w rozumieniu ustawy o odpadach i w związku z powyższym jest zobowiązany do zapewnienia niezwłocznego odbioru i utylizacji odpadów pokonsumpcyjnych z Oddziałów, zgodnie z obowiązującymi procedurami i przepisami prawa. W tym zakresie Wykonawca zobowiązany jest do posiadania stosownych umów na odbiór i utylizację odpadów i przedstawienia kopii zawartej umowy Zamawiającemu przed podpisaniem umowy na świadczenie przedmiotowej usługi.
g. Wykonawca zobowiązany jest posiadać program zwalczania szkodników – monitoring stały i udostępnić Zamawiającemu protokoły z każdorazowej kontroli uprawnionej firmy specjalistycznej.
h. Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia pełnej dokumentacji, wynikającej z prawidłowego świadczenia usługi, sukcesywnie oraz na życzenie Zamawiającego przekazywania kserokopii umów, faktur, protokołów, świadectw, decyzji (m.in. związanych z usługami zewnętrznymi – w/w odbiór odpadów pokonsumpcyjnych, czynności asenizacyjne, DDD, pranie tekstyliów czyszczących z mikrowłókna, badania biochemiczne i fizykalne wody, kontrole sanepidu, handlowe dokumenty identyfikacyjne, legalizacje, etykiety, protokoły prowadzonych szkoleń pracowniczych, itp.).
i. W przypadku zaistnienia konieczności wyodrębnienia Oddziału z żywienia ogólnego i postępowania jak z Oddziałem zakaźnym, Wykonawca w uzgodnieniu z Zamawiającym zobowiązany jest do zorganizowania takiego systemu, co znajduje bezpośrednie przełożenie w ilości wprowadzonych do obiegu naczyń jednorazowych oraz preferowanych w postaci gotowych, pakowanych zestawów sztućców jednorazowych z serwetką).
j. W przypadku braku możliwości realizacji przedmiotu umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy, zagwarantuje on pokrycie kosztów zapewnienia posiłków dla pacjentów u innego usługodawcy.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia określa załącznik nr 1 do niniejszej specyfikacji, będący integralną jej częścią.
Zamawiający dopuszcza ofertę wariantową, której szczegółowy opis zawiera załącznik nr 2 do niniejszej specyfikacji.
Zamawiający wymaga złożenia oferty na oba warianty. Oferta, która będzie zawierać tylko jeden wariant będzie podlegać odrzuceniu na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 15 ustawy Prawo zamówień publicznych.
III. Termin realizacji zamówienia czas oznaczony 12 miesięcy.
Ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia, Zamawiający zgodnie z art. 131 ust. 2 pkt 1 ustawy Prawo zamówień publicznych –wymaga złożenia ofert po odbyciu wizji lokalnej. Mając na uwadze powyższe przed terminem złożenia oferty do niniejszego postępowania zostanie zorganizowana wizja lokalna celem uzyskania wszelkich informacji dotyczących przedmiotu zamówienia. Zamawiający uważa ją za niezbędną dla kompleksowego sporządzenia ofert. Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z przygotowaniem i złożeniem oferty. Zamawiający określa termin wizji lokalnej na dzień 09.08.2022r. o godz. 10:00. Jednocześnie Zamawiający informuje, że oferta Wykonawcy, który nie odbędzie wizji lokalne zostanie odrzucona na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 18 ustawy Prawo zamówień publicznych .
4.5.3.) Główny kod CPV: 55300000-3 - Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 3
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 3
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 28,58 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 37,38 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 31,74 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Tak
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Tak
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Średni przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia (dotyczy pełnomocnika, o którym mowa w art. 58 ust. 2 ustawy): Catermed Sp. z o.o. ; Jol- mark Sp. zo.o.
Nazwy (firmy) pozostałych wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia: Catermed Sp. z o.o.
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6772164383
7.3.3) Ulica: Traktorowa 126
7.3.4) Miejscowość: Łódź
7.3.5) Kod pocztowy: 91-204
7.3.6.) Województwo: łódzkie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2022-10-12
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 31,74 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
INNE PRZETARGI Z WARSZAWY
- Wyposażenie do lokali mieszkalnych - siedziska
- Dostawa prenumeraty czasopism zagranicznych w 2025 roku
- Opracowanie kompletnej dokumentacji projektowej dla Zadania: "Zakupu, dostawy i montażu systemu parkingowego wraz z systemem wideo-monitoringu parkingu oraz robót budowlanych w NIO-PIB w Warszawie
- Dostawa licencji na oprogramowania informatyczne/komputerowe
- Sukcesywna dostawa artykułów żywnościowych dla Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 30 im. Powstańców 1863r w Warszawie - na 2025 rok.
- Sukcesywna dostawa artykułów biurowych do siedzib ZGN Wola.
więcej: przetargi w Warszawie »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- DZP.261.62.2024 - kompleksową organizację i obsługę XII Ogólnopolskiego Dnia Informacyjnego Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności, odbywającego się w dniu 14.01.2025 roku w Warszawie.
- Usługa organizacji staży uczniowskich
- USŁUGA CATERINGOWA NA WYDARZENIA MUZEALNE - CZĘŚĆ V - II POSTĘPOWANIE
- Przygotowanie kompleksowej usługi cateringowej wraz z obsługą kelnerską w związku z organizacją spotkania wigilijnego dla pracowników Akademii Mazowieckiej w Płocku.
- DZP.261.58.2024 Organizacja wydarzeń realizowanych przez Centrum Współpracy SALTO w krajach Europy Wschodniej i Kaukazu, w podziale na części.
- Obsługa gastronomiczna uczestników szkoleń, warsztatów, seminariów, narad, spotkań roboczych oraz konferencji organizowanych przez Oddział ZUS w Szczecinie
więcej: Usługi restauracyjne i dotyczące podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.