eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi W³odawaDostawa ziemniaków i warzyw do Zak³adu Karnego we W³odawie



Og³oszenie z dnia 2023-09-25


Powi±zane og³oszenia:

Og³oszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa ziemniaków i warzyw do Zak³adu Karnego we W³odawie

SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY

1.1.) Rola zamawiaj±cego

Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego

1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: Zak³ad Karny we W³odawie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000320934

1.5) Adres zamawiaj±cego

1.5.1.) Ulica: ¯o³nierzy Win 19

1.5.2.) Miejscowo¶æ: W³odawa

1.5.3.) Kod pocztowy: 22-200

1.5.4.) Województwo: lubelskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL811 - Bialski

1.5.7.) Numer telefonu: 825726810

1.5.8.) Numer faksu: 825725328

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zk_wlodawa@sw.gov.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: https://www.sw.gov.pl/jednostka/zaklad-karny-we-wlodawie

1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa

1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Porz±dek i bezpieczeñstwo publiczne

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Og³oszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Tak

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Dostawa ziemniaków i warzyw do Zak³adu Karnego we W³odawie

2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-2778fabd-5b82-11ee-a60c-9ec5599dddc1

2.5.) Numer og³oszenia: 2023/BZP 00411204

2.6.) Wersja og³oszenia: 01

2.7.) Data og³oszenia: 2023-09-25

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak

2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2023/BZP 00010436/05/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:

1.2.7 Warzywa pó¼ne

2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.13.) O zamówienie mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, którzy spe³niaj± warunki okre¶lone w art. 361 ustawy – us³ugi spo³eczne: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-2778fabd-5b82-11ee-a60c-9ec5599dddc1

3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: www.ezamowienia.gov.pl

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: okre¶lone w SWZ

3.7.) Adres strony internetowej, pod którym s± dostêpne narzêdzia, urz±dzenia lub formaty plików, które nie s± ogólnie dostêpne: https://ezamowienia.gov.pl/pl/; https://ssdip.bip.gov.pl/

3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): okre¶lone w SWZ

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: D/KW.2232.10.2023.AK

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Tak

4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Tak

4.1.9.) Liczba czê¶ci: 2

4.1.10.) Ofertê mo¿na sk³adaæ na wszystkie czê¶ci

4.1.11.) Zamawiaj±cy ogranicza liczbê czê¶ci zamówienia, któr± mo¿na udzieliæ jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:

Czê¶æ 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Burak czerwony Burak czerwony – odmiana jadalna – musi byæ zdrowy, jêdrny, bez li¶ci i czysty (niemyty). Minimalna ¶rednica: 50 mm.
Cechy wykluczaj±ce: Nadgni³y, zaparzony, zmarzniêty, zaple¶nia³y, obcy smak i zapach, zwiêdniêty, uszkodzony mechanicznie b±d¼ przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 9000

Cebula Cebula z ³usk± – do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowa, jêdrna, bez szczypioru i czysta. Minimalna ¶rednica: 50 mm.
Cechy wykluczaj±ce: Nadgni³a, zmarzniêta, zaparzona, zaple¶nia³a, obcy smak i zapach, uszkodzona przez choroby lub szkodniki; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 6000

Marchew Marchew – odmiana jadalna do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowa, ¶wie¿a, bez naci, jêdrna i czysta (niemyta).
Cechy wykluczaj±ce: Nadgni³a, zmarzniêta, zaparzona, zaple¶nia³a, obcy smak i zapach, zwiêdniêta, uszkodzona mechanicznie b±d¼ przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 16000

Pietruszka korzeñ Pietruszka– odmiana jadalna do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowa, ¶wie¿a, bez naci, jêdrna i czysta (niemyta).
Cechy wykluczaj±ce: Nadgni³a, zmarzniêta, zaparzona, zaple¶nia³a, obcy smak i zapach, zwiêdniêta, uszkodzona mechanicznie b±d¼ przez choroby lub szkodniki;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg kg 800

Seler korzeñ ¦wie¿y seler, zdrowy, czysty, suchy. Jednolity odmianowo w ka¿dej dostawie, o ¶rednicy 7 - 10 cm bez ¶ladów uszkodzeñ mechanicznych.
Opakowanie zbiorcze: w workach siatkowych z tworzywa sztucznego 10 -25 kg kg 1000

Kapusta bia³a Kapusta – odmiana jadalna do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowa, jêdrna, czysta i niepopêkana.
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzona, zmarzniêta, obcy smak i zapach, nadgnita, zaple¶nia³a, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg
kg 7000 03221410-3
Kapusta czerwona Kapusta – odmiana jadalna do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowa, jêdrna, czysta i niepopêkana.
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzona, zmarzniêta, obcy smak i zapach, nadgnita, zaple¶nia³a, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci; Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy do 25 kg

Jab³ka Jab³ko – do bezpo¶redniego spo¿ycia – musi byæ zdrowe, ¶wie¿e, jêdrne i czyste. Gramatura: 150-200 g/szt.
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzone, zmarzniête, obcy smak i zapach, nadgnite, zaple¶nia³e, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg kg 6000

Czosnek ¶wie¿y bez widocznych ¶ladów uszkodzeñ.
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzone, zmarzniête, obcy smak i zapach, nadgnite, zaple¶nia³e, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg 300

Pieczarki dostarczane w stanie ¶wie¿ym z zamkniêtym kapeluszem (o ¶rednicy 30-65 mm), okr±g³e lub pó³koliste, jêdrne, zdrowe, ca³e czyste nieuszkodzone, barwa: kapelusz po zewnêtrznej stronie bia³y, bia³o kremowy, centkowane lekko br±zowy, smak i zapach charakterystyczny dla pieczarki, sortowane o zbli¿onej wielko¶ci, bez uszkodzeñ mechanicznych i biologicznych, niezarobaczywione odmiana jednorodna przy ka¿dej dostawie.
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzone, zmarzniête, obcy smak i zapach, nadgnite, zaple¶nia³e, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci, uszkodzone mechanicznie;
Opakowanie: Skrzynka lub worek raszlowy/siatkowy do 15 kg 1000

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 03221111-7 - Burak æwik³owy

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 9 miesi±ce

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze oferty Zamawiaj±cy bêdzie siê kierowa³ ni¿ej przedstawionymi kryteriami:
Lp. Nazwa kryterium Waga kryterium Szczegó³owy opis, wzór Uwagi, obja¶nienia
1 cena 60 O = (c. min./c. of) x60 c. min. – najni¿sza cena spo¶ród wszystkich z³o¿onych ofert;
c. of. – cena oferty dla której dokonuje siê obliczeñ
2 termin realizacji reklamacji 40 do 24 godz. (w³±cznie) – 40 pkt
25 -30 godz.(w³±cznie) – 38 pkt
31-48 godz.(w³±cznie) - 35 pkt
Zamawiaj±cy termin realizacji reklamacji bêdzie liczy³ od momentu przes³ania Wykonawcy faksem b±d¼ email zg³oszenia reklamacji

Maksymalny termin realizacji reklamacji nie mo¿e przekroczyæ 48 h, w przypadku zaoferowania terminu realizacji reklamacji d³u¿szego od 48 h, oferta otrzyma 0 pkt. W przypadku braku wpisania w formularzu ofertowym przez wykonawcê terminu realizacji reklamacji, zamawiaj±cy przyjmuje
w celu oceny danej oferty maksymalny termin realizacji reklamacji tj. 48 godzin.

2. Ocenie bêd± podlegaæ wy³±cznie oferty nie podlegaj±ce odrzuceniu.
3. Oferta, wype³niaj±ca w najwy¿szym stopniu wymagania okre¶lone w powy¿szym kryterium otrzyma maksymaln± liczbê punktów. Pozosta³ym Wykonawcom wype³niaj±cym wymagania kryterialne przypisana zostanie odpowiednio mniejsza (proporcjonalnie mniejsza) liczba punktów. Wynik bêdzie traktowany jako warto¶æ punktowa oferty.
4. Wynik – oferta, która dla konkretnego zadania przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejsz±, pozosta³e oferty zostan± sklasyfikowane zgodnie z ilo¶ci± uzyskanych punktów.
5. W toku badania i oceny ofert Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od Wykonawców wyja¶nieñ dotycz±cych tre¶ci z³o¿onych przez nich ofert lub innych sk³adanych dokumentów lub o¶wiadczeñ. Wykonawcy s± zobowi±zani do przedstawienia wyja¶nieñ w terminie wskazanym przez Zamawiaj±cego.
6. Zamawiaj±cy wybiera najkorzystniejsz± ofertê w terminie zwi±zania ofertą okre¶lonym w SWZ.
7. Je¿eli termin zwi±zania ofertą up³ynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiaj±cy wezwie Wykonawcê, którego oferta otrzyma³a najwy¿sz± ocenê, do wyra¿enia, w wyznaczonym przez Zamawiaj±cego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty.
8. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 7, oferta podlega odrzuceniu, a Zamawiaj±cy zwraca siê o wyra¿enie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona, chyba ¿e zachodz± przes³anki do uniewa¿nienia postêpowania.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji reklamacji

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Czê¶æ 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

Ziemniak jadalny Ziemniak – odmiana jadalna i jednorodna przy ka¿dej dostawie – musi byæ zdrowy, jêdrny i czysty (niemyty). Minimalna ¶rednica: 50 mm
Cechy wykluczaj±ce: Zaparzony, obcy smak i zapach, nadgnity, zaple¶nia³y, uszkodzony mechanicznie, obecno¶æ szkodników i ich pozosta³o¶ci;
Opakowanie: Worek raszlowy/siatkowy od 15 do 25 kg kg 68000

4.2.6.) G³ówny kod CPV: 03212100-1 - Ziemniaki

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 9 miesi±ce

4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze oferty Zamawiaj±cy bêdzie siê kierowa³ ni¿ej przedstawionymi kryteriami:
Lp. Nazwa kryterium Waga kryterium Szczegó³owy opis, wzór Uwagi, obja¶nienia
1 cena 60 O = (c. min./c. of) x60 c. min. – najni¿sza cena spo¶ród wszystkich z³o¿onych ofert;
c. of. – cena oferty dla której dokonuje siê obliczeñ
2 termin realizacji reklamacji 40 do 24 godz. (w³±cznie) – 40 pkt
25 -30 godz.(w³±cznie) – 38 pkt
31-48 godz.(w³±cznie) - 35 pkt
Zamawiaj±cy termin realizacji reklamacji bêdzie liczy³ od momentu przes³ania Wykonawcy faksem b±d¼ email zg³oszenia reklamacji

Maksymalny termin realizacji reklamacji nie mo¿e przekroczyæ 48 h, w przypadku zaoferowania terminu realizacji reklamacji d³u¿szego od 48 h, oferta otrzyma 0 pkt. W przypadku braku wpisania w formularzu ofertowym przez wykonawcê terminu realizacji reklamacji, zamawiaj±cy przyjmuje
w celu oceny danej oferty maksymalny termin realizacji reklamacji tj. 48 godzin.

2. Ocenie bêd± podlegaæ wy³±cznie oferty nie podlegaj±ce odrzuceniu.
3. Oferta, wype³niaj±ca w najwy¿szym stopniu wymagania okre¶lone w powy¿szym kryterium otrzyma maksymaln± liczbê punktów. Pozosta³ym Wykonawcom wype³niaj±cym wymagania kryterialne przypisana zostanie odpowiednio mniejsza (proporcjonalnie mniejsza) liczba punktów. Wynik bêdzie traktowany jako warto¶æ punktowa oferty.
4. Wynik – oferta, która dla konkretnego zadania przedstawia najkorzystniejszy bilans (maksymalna liczba przyznanych punktów w oparciu o ustalone kryteria) zostanie uznana za najkorzystniejsz±, pozosta³e oferty zostan± sklasyfikowane zgodnie z ilo¶ci± uzyskanych punktów.
5. W toku badania i oceny ofert Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od Wykonawców wyja¶nieñ dotycz±cych tre¶ci z³o¿onych przez nich ofert lub innych sk³adanych dokumentów lub o¶wiadczeñ. Wykonawcy s± zobowi±zani do przedstawienia wyja¶nieñ w terminie wskazanym przez Zamawiaj±cego.
6. Zamawiaj±cy wybiera najkorzystniejsz± ofertê w terminie zwi±zania ofertą okre¶lonym w SWZ.
7. Je¿eli termin zwi±zania ofertą up³ynie przed wyborem najkorzystniejszej oferty, Zamawiaj±cy wezwie Wykonawcê, którego oferta otrzyma³a najwy¿sz± ocenê, do wyra¿enia, w wyznaczonym przez Zamawiaj±cego terminie, pisemnej zgody na wybór jego oferty.
8. W przypadku braku zgody, o której mowa w ust. 7, oferta podlega odrzuceniu, a Zamawiaj±cy zwraca siê o wyra¿enie takiej zgody do kolejnego Wykonawcy, którego oferta zosta³a najwy¿ej oceniona, chyba ¿e zachodz± przes³anki do uniewa¿nienia postêpowania.

4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 60

Kryterium 2

4.3.4.) Rodzaj kryterium: inne.

4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin realizacji reklamacji

4.3.6.) Waga: 40

4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.

Okre¶lone w SWZ

5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Okre¶lone w SWZ

5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: Okre¶lone w SWZ

5.8.) Wykaz przedmiotowych ¶rodków dowodowych:

Okre¶lone w SWZ

5.9.) Zamawiaj±cy przewiduje uzupe³nienie przedmiotowych ¶rodków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych o¶wiadczeñ lub dokumentów:

Okre¶lone w SWZ

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie

6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie

6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

okre¶lenie w warunkach umowy

7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin sk³adania ofert: 2023-10-03 10:00

8.2.) Miejsce sk³adania ofert: https://ezamowienia.gov.pl/pl/

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-10-03 10:30

8.4.) Termin zwi±zania ofert±: 30 dni

Podziel siê

Poleæ ten przetarg znajomemu poleæ

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.


Je¶li chcesz dodaæ og³oszenie do serwisu, zapoznaj siê z nasz± ofert±:

chcê zamieszczaæ og³oszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwê miasta, dla którego chcesz znale¼æ jednostkê ZUS.