Ogłoszenie z dnia 2024-08-27
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00423723/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-07-22
- 2024/BZP 00431033/01 - Modyfikacja z dnia 2024-07-25
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
„Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu w roku szkolnym 2024/2025”.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Podedwórze
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 030237658
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Podedwórze
1.5.2.) Miejscowość: Podedwórze
1.5.3.) Kod pocztowy: 21-222
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL811 - Bialski
1.5.7.) Numer telefonu: 833795031
1.5.8.) Numer faksu: 833795008
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: ug@podedworze.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.gmina-podedworze.pl/
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-3833f4a8-5a0b-4a0f-b246-2b015b1bab641.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu w roku szkolnym 2024/2025”.2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-3833f4a8-5a0b-4a0f-b246-2b015b1bab64
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00472270
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-08-27
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00058766/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowanie i dostarczanie posiłków dla uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu w roku szkolnym 2024/2025
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Nie
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: KRI.271.1.2024.AG
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi przygotowania i dostarczenia posiłków (usługa cateringowa) dla uczniów Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu w roku szkolnym 2024/2025, który obejmuje:
jednodaniowy obiad w formie drugiego dania dla uczniów Szkoły Podstawowej w Podedwórzu w dni nauki szkolnej od dnia 03.09.2024 r. do dnia 26.06.2025 r. (10 miesięcy)
jednodaniowy obiad w formie drugiego dania dla uczniów Przedszkola Samorządowego w Podedwórzu w dni nauki szkolnej i Przedszkola od dnia 03.09.2024 r. do dnia 31.07.2025 r. (11 miesięcy)
śniadanie dla uczniów Przedszkola Samorządowego w Podedwórzu w dni nauki szkolnej i Przedszkola od dnia 03.09.2024 r. do dnia 31.07.2025r. (11 miesięcy).
Organizacja roku szkolnego jest uregulowana w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 sierpnia 2017 r. w sprawie organizacji roku szkolnego (Dz.U. 2023 poz.1211) Dodatkowe dni wolne dla uczniów zostaną podane do wiadomości Wykonawcy.
3.4.2. Szacunkowa ilość przygotowywanych i dostarczonych ciepłych jednodaniowych posiłków w formie drugiego dania dziennie wynosi:
obiad dla uczniów Szkoły Podstawowej w Podedwórzu – 50 szt.
obiad dla uczniów Przedszkola Samorządowego w Podedwórzu - 39 szt.
śniadanie dla uczniów Przedszkola Samorządowego w Podedwórzu - 39 szt.
3.4.3. Podana powyżej ilość posiłków jest szacunkowa i w okresie obowiązywania umowy może ulec zmianie - stosownie do ilości żywionych. Informacja o ilości posiłków w danym dniu będzie przekazywana Wykonawcy w formie elektronicznej (e-mail) lub telefonicznej przez Dyrektora Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu lub osobę przez niego upoważnioną najpóźniej do godziny 8.00 w dniu świadczenia usługi. Wykonawca jest zobowiązany do podania danych kontaktowych osoby upoważnionej do kontaktów z Zamawiającym i dyrektorem Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu. Z racji zmniejszenia liczby wydanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy.
3.4.4. W wykonaniu realizacji przedmiotu zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do:
Przygotowania posiłków spełniających wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz.1154)
Przygotowywania posiłków dobrej jakości z surowców świeżych, najwyższej jakości o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym. Posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie do wieku osoby uprawnionej do posiłku (dla dzieci i młodzieży) w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne.
Przygotowania posiłków obiadowych jednodaniowych w postaci drugiego dania dla dzieci i młodzieży. Pod pojęciem drugiego dania należy rozumieć ciepły posiłek złożony z mięsa/ryby z surówką lub gotowanymi warzywami oraz dodatku zamiennie: ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, placki ziemniaczane, itp. Danie mięsne powinno zawierać „sztukę mięsa na osobę”, a podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte. Dostarczanie posiłków obiadowych minimum 3x w tygodniu posiłki typu drugie danie mięsne z surówką (raz na 2. tygodnie ryba); 2x w tygodniu danie jarskie lub półmięsne. Posiłki powinny być urozmaicone, ciepłe o temperaturze + 630C, temperatura sałatek, surówek, soków poniżej +40C.
Przygotowania posiłków w formie śniadania dla dzieci z przedszkola 5x w tygodniu w dni nauki szkolnej i Przedszkola. Pod pojęciem śniadania rozumie się przygotowanie kanapek z pełnowartościowego pieczywa, wysokiej jakości wędliną, sezonowymi warzywami, serami, itp. Dopuszcza się przygotowanie zup mlecznych. W przypadku, kiedy śniadanie stanowić będzie zupa mleczna, dodatkowo należy dołączyć słodką bułkę.
Dostarczania posiłków do budynku szkoły przez Wykonawcę codziennie w dni robocze w godzinach ustalonych pomiędzy Dyrektorem Zespołu Placówek Oświatowych, a Wykonawcą.
Orientacyjne pory dostarczania posiłków:
• Śniadanie dla dzieci z przedszkola- 9.00;
• Obiad dla dzieci z przedszkola i szkoły podstawowej- w godzinach 11.00-12.00.
W przypadku zmiany organizacji pracy szkoły posiłki będą wydawane w godzinach po wcześniejszym uzgodnieniu z dyrektorem;
Dostarczania posiłków własnym transportem, na własny koszt i ryzyko w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
Wykonywania posiłków ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia sporządzonych zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej oraz z przestrzeganiem wszelkich wymogów sanitarnych dla żywienia zbiorowego.
Uwzględniania diet specjalistycznych z powodów medycznych.
Przedkładania wymaganego jadłospisu dla Dyrektora Zespołu Placówek Oświatowych z określeniem składu posiłków oraz alergenów w czwartek w tygodniu poprzedzającym wydawanie posiłków. Posiłki przygotowywane będą w tzw. cyklach dwutygodniowych;
Ponoszenia kosztów załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku oraz usunięcia z terenu szkoły wszelkich odpadków pokonsumpcyjnych;
Przygotowywania i dostarczania posiłków zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz ponoszenia pełnej odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
3.4.5 Wykonawca w ramach wykonywanej usługi może zaoferować wydanie przygotowanych posiłków uczniom Zespołu Placówek Oświatowych w Podedwórzu.
UWAGA:
Wydawanie posiłków jest jednym z kryteriów oceny ofert opisanym w rozdz. 16 niniejszej SWZ
3.4.6 Wymagane parametry jednej porcji obiadowej:
1. kaloryczności każdego dania obiadowego nie mniejsza niż 700 kcal. i gramaturze:
a) danie obiadowe mięsne gramatura nie mniej niż 300 gram (oddział przedszkolny) i 400g (szkoła podstawowa). W przypadku dania mięsnego lub rybnego:
• Ziemniaki, kasza, ryż, makaron – nie mniej niż 120g- oddział przedszkolny i nie mniej niż 150g- szkoła podstawowa. Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw (surówka lub jarzyny);
• Mięso, sosy mięsne lub ryba nie mniej niż 90g- oddział przedszkolny i nie mniej niż 120g- szkoła podstawowa; waga po ugotowaniu lub usmażeniu nie licząc ewentualnej panierki; w przypadku ryb- ryba bez ości lub filet.
• Sosy mięsne
• Surówka nie mniej niż 120 g oddział przedszkolny i szkoła podstawowa
b) Dania jarskie i półmięsne nie mniej niż 300 gram (oddział przedszkolny) i 400g (szkoła podstawowa).
Pod pojęciem dania jarskie lub półmięsne rozumie się: Pierogi - 300g-400g
• Pyzy - 300g-400g (przedszkole/szkoła podstawowa);
• Kopytka - 300g-400g (przedszkole/szkoła podstawowa);
• Spaghetti: makaron - 250g,sos - 150g/ (przedszkole/szkoła podstawowa);
• Makaron z serem /makaron - 200g,ser - 70g/ (przedszkole/szkoła podstawowa);
• Naleśnik 3 szt. – 220/250g, śmietana – 40/50g (przedszkole/szkoła podstawowa);
• Pieczywo - 100g-120g (przedszkole/szkoła podstawowa).
c) Kompot/sok- 200 ml oddział przedszkolny i szkoła podstawowa
3.4.7 Wymagane parametry dla jednej porcji śniadania dla dzieci z przedszkola:
a) Kanapki lub bułki z dodatkami: gramatura 160g i kaloryczność 400kcal
a) Kanapki w zależności od rodzaju obiadu: z jajkiem, serem białym, żółtym, wędliną wysokiej jakości, szynką, kiełbasą, sezonowe warzywa oraz naprzemiennie zupa mleczna, kiełbaski na gorąco, parówki wysokiej jakości.
b) Gramatury poszczególnych komponentów minimum:
a. bułka 30-40g,
b. masło 6g,
c. twarożek 40g,
d. ser żółty 15-20g,
e. mleko 100-150g,
f. wędlina 20-40g,
g. pomidor 20-40g,
h. ogórek 10-15g,
i. papryka czerwona 10-15g.
j. Zupa mleczna 250 ml
4.5.3.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 191595,60 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 193608,0 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 191595,60 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mikro przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: AGHIH Paweł Kępa
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 9462536254
7.3.4) Miejscowość: Krężnica Jara 21
7.3.5) Kod pocztowy: 20-515
7.3.6.) Województwo: lubelskie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2024-08-26
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 191595,60 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
do 2025-07-31PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ PRZEDSZKOLA NR 4 WE WROCŁAWIU
- Usługa cateringowa dla Dziennego Domu Pomocy w Krasnem
- Przygotowanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Rzeczycy w 2025 roku
- Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczania posiłków do Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Zawadzie w 2025 roku.
- Usługa cateringu - przygotowanie i dowóz posiłków do Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Borui Kościelnej
- "Usługi przygotowania i wydania gorących posiłków podopiecznym Centrum Usług Społecznych w Starachowicach"
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.