Ogłoszenie z dnia 2024-09-09
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00517492/01 - Wynik z dnia 2024-09-26
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Realizacja usługi cateringowej – usługa realizowana w ramach projektu „Deinstytucjonalizacja usług społecznych na terenie gminy Olszyna”.
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINA OLSZYNA
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 230821486
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Wolności 20
1.5.2.) Miejscowość: Olszyna
1.5.3.) Kod pocztowy: 59-830
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL515 - Jeleniogórski
1.5.7.) Numer telefonu: 757212050
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: poczta@olszyna.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.olszyna.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Realizacja usługi cateringowej – usługa realizowana w ramach projektu „Deinstytucjonalizacja usług społecznych na terenie gminy Olszyna”.
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-099b3d9e-860f-48e5-a32b-1565eeb2a65e
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00490564
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-09-09
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00069636/03/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.7 Realizacja usług cateringowych
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.15.) Nazwa projektu lub programu
Przedmiot zamówienia jest finansowany w ramach projektu pn. „Deinstytucjonalizacja usług społecznych na terenie gminy Olszyna”. Środki pochodzą z programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027 w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+).
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-099b3d9e-860f-48e5-a32b-1565eeb2a65e3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. W niniejszym postępowaniu komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się drogą elektroniczną przy użyciu:
1) Platformy e-Zamówienia (https://ezamowienia.gov.pl/pl/) – dotyczy w szczególności złożenia oferty wraz z dokumentami składanymi wraz z ofertą, zadawanie pytań, składanie wyjaśnień, wzywanie do wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty, uzupełnienie dokumentów itp. na zasadach określonych poniżej;
2) poczty elektronicznej na adres: poczta@olszyna.pl (nie dotyczy składania ofert o dopuszczenie do udziału w postępowaniu).
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. W postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu Platformy e-Zamówienia, zwanej również platformą, która jest dostępna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl .
2. Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezpłatne.
3. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum Pomocy”.
4. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
5. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert/wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”). W przypadku załączników, które są zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem Wykonawcy/Wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia/podmiotu udostępniającego zasoby, podpisem typu zewnętrznego lub wewnętrznego. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny) dodaje się uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny).
6. Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowania się na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji" służących do zadawania pytań dotyczących treści SWZ oraz załączników do zamówienia wystarczające jest posiadanie tzw. Konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
7. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez Wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
8. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
9. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia.
10. W przypadku problemów technicznych i awarii związanych z funkcjonowaniem Platformy e-Zamówienia użytkownicy mogą skorzystać ze wsparcia technicznego dostępnego pod numerem telefonu (32) 77 88 999 lub drogą elektroniczną poprzez formularz udostępniony na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl w zakładce „Zgłoś problem”.
11. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację Wykonawcy i Zamawiającego za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia, Zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na adres e-mail: poczta@olszyna.pl (nie dotyczy składania ofert w postępowaniu).
CIĄG DALSZY w "Informacje dodatkowe".
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): 1. Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o danych) (Dz. Urz. UE L 119 z dnia 4 maja 2016 r., str. 1; zwanym dalej "RODO") informujemy, że:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gmina Olszyna;
2) administrator wyznaczył Inspektora Danych Osobowych, z którym można się kontaktować pod adresem e-mail: iod@olszyna.pl
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z przedmiotowym postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego, prowadzonym w trybie podstawowym z negocjacjami.
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 ustawy P.Z.P.
5) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 P.Z.P. przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
6) obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisanych ustawy P.Z.P., związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego.
7) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosownie do art. 22 RODO.
8) posiada Pani/Pan:
a) na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących (w przypadku, gdy skorzystanie z tego prawa wymagałoby po stronie administratora niewspółmiernie dużego wysiłku może zostać Pani/Pan zobowiązana do wskazania dodatkowych informacji mających na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu albo sprecyzowanie nazwy lub daty zakończonego postępowania o udzielenie zamówienia);
b) na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą PZP oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
c) na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem okresu trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu oraz przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego);
d) prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
9) nie przysługuje Pani/Panu:
a) w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
b) prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
c) na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO;
10) przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na niezgodne z RODO przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych przez administratora. Organem właściwym dla przedmiotowej skargi jest Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
3.16.) RODO (ograniczenia stosowania): 1. Skorzystanie przez osobę, której dane osobowe dotyczą, z uprawnienia do sprostowania lub uzupełnienia, o którym mowa w art. 16 rozporządzenia 2016/679, nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia ani zmianą postanowień umowy w sprawie zamówienia publicznego w zakresie niezgodnym z ustawą.
2. W postępowaniu o udzielenie zamówienia zgłoszenie żądania ograniczenia przetwarzania, o którym mowa w art. 18 ust. 1 rozporządzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia tego postępowania.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: ZB.271.3.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest: realizacja usługi cateringowej, polegającej na przygotowaniu i dowożeniu posiłków dla osób dorosłych niepełnosprawnych ze znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności lub orzeczeniem traktowanym na równi z orzeczeniem o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności – usługa dla osób zamieszkiwanych w formie pobytu całodobowego i pobytu dziennego w Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Olszynie realizowanego w ramach projektu „Deinstytucjonalizacja usług społecznych na terenie gminy Olszyna”.
Przedmiot zamówienia jest finansowany w ramach projektu pn. „Deinstytucjonalizacja usług społecznych na terenie gminy Olszyna”. Środki pochodzą z programu Fundusze Europejskie dla Dolnego Śląska 2021-2027 w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Plus (EFS+).
2. W zakres przedmiotu zamówienia wchodzi co najmniej: Przygotowanie, wydawanie i dowożenie obiadów, śniadań i kolacji do Centrum Opiekuńczo – Mieszkalnego w Olszynie.
2.1. Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane oraz sporządzane z pełnowartościowych produktów żywnościowych.
2.2. Posiłki muszą być przygotowywane i podawane przy zachowaniu norm sanitarnych określonych w przepisach dotyczących żywności i żywienia.
2.3. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i zgodnie z normami HACCP. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów każdej z grup.
2.4. Na Wykonawcy spoczywają wszelkie obowiązki wynikające z obostrzeń wprowadzonych na terenie Rzeczypospolitej Polskiej. Zamawiający zastrzega możliwość zaistnienia konieczności realizacji zamówienia poprzez wydawanie posiłków dla osób uprawnionych w opakowaniach jednorazowych biodegradowalnych.
2.5. Na Wykonawcy spoczywają wszelkie obowiązki wynikające z obowiązujących przepisów prawa (BHP, SANEPID-u) w zakresie technologii przygotowywania i wydawania posiłków.
2.6. Każdy posiłek powinien zawierać produkty będące źródłem białka zwierzęcego (mięso wieprzowe i wołowe, drób, ryby lub nabiał) uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (jarzyny, surówki, sałatki, owoce) oraz ziemniaki (zamiennie kaszę, ryż, makaron).
2.7. Zamawiający przewiduje, iż dziennie:
2.7.1. od poniedziałku do piątku: będzie wydawanych około 36 posiłków (8 śniadań, 20 obiadów, 8 kolacji),
2.7.2. w soboty, niedziele, dni wolne od pracy oraz w święta: będzie wydawanych około 24 posiłków (8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji).
Zamawiający, w zależności od potrzeb, zastrzega sobie prawo zmiany ilości wydawanych i dowożonych posiłków (zgodnie z aktualnym zapotrzebowaniem osób przebywających w Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnym w Olszynie).
2.8. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli Wykonawcy przez upoważnionego przez siebie pracownika:
a) na każdym etapie świadczonej dostawy, począwszy od produkcji wyjściowej do końcowej,
b) jakości wydawanych posiłków, ich zgodności z opisem przedmiotu zamówienia, walorów smakowych oraz estetyki,
c) wglądu do dokumentacji pozwalającej na ocenę prawidłowości żywienia,
d) czystości pomieszczeń, urządzeń i sprzętu przy produkcji,
e) stosowanych surowców, gramatury, przebiegu procesów technologicznych,
f) higieny sporządzenia posiłków,
g) higieny środków transportu.
2.9. Zamawiający zobowiązuje się do niezwłocznego, pisemnego przekazywania uwag w zakresie nieprawidłowości dotyczących posiłków.
2.10. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki z własnych produktów, a Zamawiający będzie miał prawo kontroli, czy produkty wykorzystane przez Wykonawcę odpowiadają potrzebom żywienia.
2.11. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za:
2.11.1. szkody wyrządzone przez osoby lub podmioty działające na jego zlecenie przy wykonywaniu lub w związku ze świadczeniem usług gastronomicznych stanowiących przedmiot niniejszego postępowania,
2.11.2. jakość posiłków i wszelkie spowodowane nimi szkody tak wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich,
2.11.3. wszelkie inne niż określone wyżej nieprawidłowości w świadczeniu usług żywieniowych ujawnione przez organy kontrolne lub służby Zamawiającego oraz spowodowane nimi szkody wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich,
2.11.4. szkody wyrządzone w mieniu Zamawiającego lub szkody wynikłe z czynu niedozwolonego albo udowodnionego niewykonania lub nienależytego wykonania usług żywienia, gdzie Wykonawca odpowiada jak za własne działania lub zaniechania osób i podmiotów którym je powierzył lub za pomocą których wykonuje usługi.
2.12. Posiłki muszą być urozmaicone, przygotowywane wg wcześniej ustalonego tygodniowego jadłospisu. Jadłospis powinien zaś być przygotowany tak, by w trakcie tygodnia obiady nie powtarzały się. Podawane obiady muszą być od poniedziałku do soboty (z wyłączeniem niedziel, świąt i dni wolnych od pracy) zawsze gorące. Śniadania, kolacje oraz obiady muszą być sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych produktów spożywczych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
2.13. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym poprzez:
2.13.1. stosowanie tłuszczów roślinnych;
2.13.2. ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych;
2.13.3. umiarkowane stosowanie mięsa czerwonego;
2.13.4. stosowanie mięsa drobiowego;
2.13.5. stosowanie ryb;
2.13.6. stosowanie warzyw i owoców.
2.14. Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność za wytworzone odpady komunalne, kuchenne i technologiczne, będzie też usuwał je na własny koszt (dot. odpadów wytworzonych w trakcie przygotowania posiłków).
2.15. Zamawiający zastrzega, że koszty opłat za zużytą energię elektryczną, wodę oraz gaz na potrzeby kuchni będą obciążać Wykonawcę.
2.16. Wykonawca przechowuje tygodniowe jadłospisy w celu ich kontroli przez Zamawiającego oraz podaje je do ogólnej wiadomości.
2.17. Ilość przygotowywanych posiłków może ulec zmianie, stosownie do zaistniałych okoliczności.
2.18. Usługa polegająca na przygotowywaniu posiłków odbywać się będzie wyłącznie w pomieszczeniu kuchni.
2.19. Transportowanie posiłków w zamykanych pojemnikach w celu zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem danej żywności.
2.20. Dostarczania i podawania gorących posiłków od poniedziałku do soboty (z wyłączeniem niedziel, świąt i dni wolnych od pracy), tj:
- Zupy: co najmniej + 65 st. C,
- II danie: co najmniej + 65 st. C.
2.21. Wykonawca zobowiązany jest do posiadania własnych środków transportu przeznaczonych do przewozu posiłków z lokalu do Centrum Opiekuńczo-Mieszkalnego w Olszynie:
L.p. Zamieszkiwanie w COM Szacowana ilość posiłków dziennie
1. w formie pobytu całodobowego 24 (8 śniadań, 8 obiadów, 8 kolacji)
2. w formie pobytu dziennego 12 obiadów
razem 36
2.22. Każdy posiłek dla:
- osób zamieszkiwanych w COM w formie pobytu całodobowego powinien składać się co najmniej ze śniadania, z zupy, drugiego dania, napoju w postaci kompotu lub soku oraz kolacji,
- osób przebywających w COM w formie pobytu dziennego powinien składać się co najmniej z zupy, drugiego dania, napoju w postaci kompotu lub soku.
2.23. Śniadanie - potrawy mleczne, płatki śniadaniowe różnego rodzaju, kakao – co najmniej 0,4 l na jedna osobę, wędlina wysokiej jakości, ser, pasztet z dodatkiem warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.), miód i dżem, parówki ( 90% mięsa), jajecznica, herbata z cytryną lub owocową, sok, pieczywo.
2.24. Zupa – należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych) lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika; zupy na wywarach z kości w ograniczonych ilościach; podprawianie zup - niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem. Przeciętna waga 1 porcji powinna wynosić odpowiednio:
2.24.1. dla dorosłego człowieka – 350 ml.
2.25. Drugie danie - powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób, nabiał) nie mniej niż 150 g po wypieczeniu, produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane). Zamawiający wymaga, aby 2 razy w tygodniu serwowano dania jarskie, np. placki ziemniaczane, łazanki, naleśniki z serem, kopytka, kluski, pierogi, ryż z owocami itp. z sosem, jogurtem lub śmietaną. Przeciętna waga 1 porcji drugiego dania powinna wynosić odpowiednio:
2.25.1. dla dorosłego człowieka – 450 g/os, w tym 150 g mięsa po wypieczeniu. Zamawiający wymaga, aby do obiadu Wykonawca zapewnił również np. owoc bądź jogurt.
2.26. Napój owocowy – woda z sokiem o zawartość soku owocowego minimum 20%, kompot o zawartości owoców minimum 0,5 kg na 1 litr wody, nektar o zawartości soku owocowego min. 50 % lub 100 % sok owocowy.
2.27. Kolacja - wędlina wysokiej jakości, ser, pasztet z dodatkiem warzyw (pomidor, ogórek, sałata itp.), pasty warzywne, parówki ( 90% mięsa), jajecznica, herbata z cytryną lub owocowa.
2.28. Do śniadania i kolacji musi być dołączone urozmaicone pieczywo , tj. bułka o wadze co najmniej 0,06 kg oraz chleb o wadze od 600 do 900g jeden na trzy osoby. Pieczywo pełnoziarniste żytnie, pszenne również mieszane z dodatkiem nasion, ziaren i otrąb oraz herbata co najmniej 0,5 litra na jedna osobę.
2.29. Posiłek Świąteczny (Wigilia, Śniadanie Wielkanocne) - w dniu określonym przez Zamawiającego i w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym, z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem, na który składać się muszą potrawy zwyczajowo przyjęte na Wieczerzy Wigilijnej i Śniadaniu Wielkanocnym.
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w Rozdziale I, punkt 3 SWZ.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Usługi gotowania posiłków
55521200-0 - Usługi dowożenia posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2026-06-30
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający wybiera najkorzystniejszą ofertę na podstawie kryteriów oceny ofert.
2. Kryteriami oceny ofert są:
Cena – waga sześćdziesiąt [60,00] punktów
Kryterium społeczne - waga czterdzieści [40,00] punktów
3. Wzory do klasyfikacji ofert:
3.1. Wzór do klasyfikacji ofert w kryterium „Cena”:
Liczba punktów=(Najniższa Cena brutto spośród ofert niepodlegających odrzuceniu w danym etapie badania i oceny ofert)/(Cena badanej oferty brutto)*60,00 punktów.
3.1.1. Podstawą badania i oceny przez Zamawiającego w kryterium oceny ofert „Cena” będzie wartość wskazana przez Wykonawcę w Formularzu ofertowym w pozycji: Cena - wynagrodzenie złotych brutto.
3.1.2. Nieokreślenie w ofercie ceny skutkować będzie odrzuceniem oferty Wykonawcy z przedmiotowego postępowania na podstawie art. 226 ust. 1 pkt 5 ustawy.
3.1.3. Maksymalna liczba punktów, jaką Wykonawca może otrzymać w kryterium oceny ofert „Cena” wynosi 60,00 punktów.
3.2. Punktacja za kryterium „kryterium społeczne”.
3.3. „Kryterium społeczne”, to zatrudnienie osoby w pełnym wymiarze czasu pracy lub zatrudnienie większej liczby osób o wymiarze równoważnym czasu pracy dający 1 etat.
Do „osób” tych zaliczamy:
- osoby niepełnosprawne w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, - bezrobotnych w rozumieniu ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy,
- osoby do 30. roku życia oraz po ukończeniu 50. roku życia, posiadające status osoby poszukującej pracy, bez zatrudnienia,
- obywateli Ukrainy, o których mowa w ustawie z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.
3.4. Zamawiający oceni spełnienie tego kryterium na podstawie oświadczenia Wykonawcy zawartego w formularzu ofertowym.
3.5. W tym kryterium Zamawiający będzie oceniał zatrudnienie przez Wykonawcę „osób” do realizacji niniejszego zamówienia.
3.6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca do realizacji niniejszego zamówienia zatrudnił min. 1 osobę.
3.7. Wymagania w zakresie zatrudnienia odnoszą się do zaangażowania osoby do realizacji przedmiotu umowy przez powierzenie tej osobie czynności związanych z faktyczną realizacją zamówienia.
3.8. Wykonawca złoży oświadczenie, najpóźniej do dnia zakończenia realizacji umowy dotyczące zakresu i rodzaju zadań, które wykonywała osoba w ramach realizacji umowy.
3.9. Zamawiający będzie uprawniony do kontroli spełniania przez Wykonawcę wymagań dotyczących zatrudniania osoby. Na każde żądanie Zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie, Wykonawca będzie zobowiązany udokumentować fakt zatrudnienia osoby, w szczególności poprzez udostępnienie do wglądu zanonimizowanych dokumentów dotyczących umowy o pracę, dokumentu poświadczającego zgłoszenie do ubezpieczenia społecznego, dokument poświadczający, że dana osoba przed podjęciem zatrudnienia posiadała status „osoby”.
3.10. Maksymalna liczba punktów, jaką Wykonawca może otrzymać w kryterium oceny ofert „kryterium społeczne” wynosi 40,00 punktów.
3.11. Zamawiający przyzna punkty w tym kryterium zgodnie z zasadą:
gdy Wykonawca oświadczy w Formularzu oferty „zatrudnienie min. 1 osoby w pełnym wymiarze czasu pracy lub zatrudnienie większej liczby osób o wymiarze równoważnym czasu pracy dający 1 etat”, Zamawiający przyzna Wykonawcy 40 punktów.
4. Punktacja według powyższych kryteriów wyliczana zostanie według równania:
Pbo=Liczba punktów w kryterium Cena+Liczba punktów w kryterium Kryterium społeczne
Pbo – punktacja badanej oferty.
5.Maksymalna liczba punktów, jaką Wykonawca może otrzymać wynosi 100 punktów.
6. Za najwyżej ocenioną zostanie uznana oferta, która otrzyma najwyższą liczbę punktów w wyniku zastosowania równania przedstawionego w pkt. 19.4 SWZ oraz odpowiadająca okolicznościom, o których mowa w art. 57 ustawy (zweryfikowanych na podstawie wstępnych oświadczeń dostarczonych wraz z ofertą).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
aspekty społeczne, w tym integracja zawodowa i społeczna osób, o których mowa w art. 94 ust. 1 ustawy4.3.5.) Nazwa kryterium: Kryterium społeczne
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Tak
4.3.11.) Określenie aspektów społecznych, środowiskowych lub innowacyjnych, etykiet lub rachunku kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryteriów oceny ofert:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1. Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym
Zamawiający nie określa ww. warunku udziału w postępowaniu.
2.Uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów
Zamawiający nie określa ww. warunku udziału w postępowaniu.
3. Sytuacji ekonomicznej lub finansowej
Zamawiający nie określa ww. warunku udziału w postępowaniu.
4. Zdolności technicznej lub zawodowej
Warunek dotyczący zdolności technicznej lub zawodowej będzie uznany za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że:
a) w okresie ostatnich trzech [3] lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, należycie wykonał co najmniej jedną [1] usługę polegającą na świadczeniu usług cateringowych, których łączna wartość usługi wynosiła co najmniej pięćdziesiąt tysięcy [50 000,00] zł brutto.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: 1. Do oferty Wykonawca zobowiązany jest dołączyć aktualne na dzień składania ofert oświadczenie o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu oraz o braku podstaw do wykluczenia z postępowania – zgodnie z Załącznikiem nr 2 do SWZ.
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Wykaz usług wykonanych nie wcześniej niż w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju, wartości, daty, miejsca wykonania i podmiotów, na rzecz których usługi te zostały wykonane, z załączeniem dowodów określających czy te usługi zostały wykonane należycie, w szczególności informacji o tym czy usługi zostały wykonane zgodnie z przepisami prawa budowlanego i prawidłowo ukończone –wzór: Załącznik nr 3 do SWZ.
Dowodami, o których mowa są referencje bądź inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego usługi były wykonywane, a jeżeli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze Wykonawca nie jest w stanie uzyskać tych dokumentów – inne dokumenty.
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
1. Formularz ofertowy zawierający szczegółowy formularz cenowy (załącznik nr 1 do SWZ). Wykonawca zobowiązany jest odpowiednio wypełnić formularz cenowy poprzez podanie konkretnej informacji dot. oferowanego przedmiotu zamówienia podając cenę brutto dla 1 osoby. W przypadku zaistnienia rozbieżności pomiędzy ceną zawartą w formularzu ofertowym a ceną w formularzu cenowym, wiążącym dla Zamawiającego będzie wartość wskazana w formularzu cenowym.2. Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego [KRS], Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej [CEiDG] lub innego właściwego rejestru - celem potwierdzenia, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy jest umocowana do jego reprezentowania.
3. Pełnomocnictwo* dla osoby/osób podpisującej ofertę i oświadczenia (w sytuacji, gdy ofertę podpisuje osoba, której prawo do reprezentowania Wykonawcy nie wynika z dokumentów załączonych do oferty).
* Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii.
Wykonawcy korzystający z zasobów podmiotów udostępniających dostarczają dodatkowo - jeżeli dotyczy:
1. Zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby – (załącznik nr 4 do SWZ).
2. Odpis lub informacja z Krajowego Rejestru Sądowego [KRS], Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej [CEiDG] lub innego właściwego rejestru5 - celem potwierdzenia, że osoba działająca w imieniu podmiotu udostępniającego jest umocowana do jego reprezentowania.
3. Pełnomocnictwo* dla osoby reprezentującej podmiot udostępniający (w sytuacji, gdy ofertę podpisuje osoba, której prawo do reprezentowania w postępowaniu nie wynika z innych dokumentów załączonych do oferty, Rozdział I pkt. 7.3 SWZ stosuje się).
* Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii.
Ponadto, w sytuacji w której Wykonawcą są podmioty wspólnie ubiegające się o udzielenie zamówienia dostarczają – jeżeli dotyczy:
1. Oświadczenie Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia z art. 117 ust. 4 ustawy - dotyczy ofert składanych przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – (załącznik nr 5 do SWZ).
2. Pełnomocnictwo** dla pełnomocnika do reprezentowania w postępowaniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (zgodnie z art. 58 ust. 2 ustawy - w przypadku wspólnego ubiegania się wykonawców o udzielenie zamówienia (np. spółki cywilne, konsorcja), Wykonawcy zobowiązani są ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Rozdział I pkt. 7.3 SWZ stosuje się.
** Pełnomocnictwo należy złożyć w formie oryginału lub notarialnie poświadczonej kopii.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy są zobowiązani do ustanowienia pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo należy załączyć do oferty.2. Warunek dotyczący uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, będzie spełniony, jeżeli co najmniej jeden z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia posiada uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej i zrealizuje roboty budowlane, dostawy lub usługi, do których realizacji te uprawnienia są wymagane.
3. W odniesieniu do warunków dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonają roboty budowlane lub usługi, do realizacji których te zdolności są wymagane.
4. W przypadku, o którym mowa w pkt. 2 i 3 Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązani są dołączyć do oferty oświadczenie, z którego wynikać będzie, które roboty budowlane, dostawy lub usługi wykonają poszczególni Wykonawcy. Wzór oświadczenia stanowi Załącznik nr 5 do SWZ.
5. W przypadku wspólnego ubiegania się o zamówienie przez Wykonawców, oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu i spełnianiu warunków udziału w postępowaniu składa każdy z Wykonawców. Oświadczenia te potwierdzają brak podstaw wykluczenia oraz spełniania warunków udziału w postępowaniu, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zgodnie z zapisami SWZ - załącznik nr 6 do SWZ: § 12 ZMIANA TREŚCI UMOWY7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-09-17 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: platforma e-zamówienia
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-09-17 10:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-10-16
8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji: Tak
8.6.) Maksymalna liczba wykonawców, którzy zostaną zaproszeni do negocjacji: 5
8.7) Kryteria oceny ofert, które zamawiający zamierza stosować w celu ograniczenia liczby wykonawców:
Zamawiający w celu ograniczenia liczby Wykonawców zaproszonych do negocjacji zastosuje kryterium oceny ofert – najniższa cena brutto.SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE
CIĄG DALSZY Z "Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej":12. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 poz. 2452) oraz rozporządzeniu Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 23 grudnia 2020 r. w sprawie podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów lub oświadczeń, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy (Dz. U. z 2020 poz. 2415 ze zmianami).
13. Wykonawca może zwracać się do Zamawiającego z wnioskiem o wyjaśnienie treści SWZ.
14. Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści SWZ, zwany dalej „wnioskiem”, wpłynie do Zamawiającego nie później niż na cztery [4] dni przed upływem terminu składania ofert, Zamawiający udzieli wyjaśnień niezwłocznie, jednak nie później niż na dwa [2] dni przed upływem terminu składania ofert. Jeżeli wniosek o wyjaśnienie treści SWZ wpłynie po upływie terminu, o którym mowa w zdaniu poprzednim, lub dotyczy udzielonych wyjaśnień, Zamawiający może udzielić wyjaśnień albo pozostawić wniosek bez rozpoznania. Zamawiający zamieści treść zapytań (bez ujawnienia źródła zapytania) i wyjaśnień na platformie.
15. Przedłużenie terminu składania ofert nie wpływa na bieg terminu składania wniosku, o którym mowa w pkt. 12.14 SWZ.
16. W przypadku rozbieżności pomiędzy treścią niniejszej SWZ, a treścią udzielonych odpowiedzi lub innych informacji Zamawiającego, jako obowiązującą należy przyjąć treść pisma zawierającego późniejsze oświadczenie Zamawiającego.
17. W uzasadnionych przypadkach Zamawiający może przed upływem terminu składania ofert, zmienić treść SWZ.
18. Ewentualne informacje, wyjaśnienia uzyskane przez Wykonawcę w sposób inny niż określony w pkt. 12 SWZ nie mogą być uznawane za wiążące w przedmiotowym postępowaniu.
INNE PRZETARGI OLSZYNA
więcej: przetargi OLSZYNA »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa cateringowa dla Dziennego Domu Pomocy w Krasnem
- Przygotowanie i dostawa posiłków do Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Rzeczycy w 2025 roku
- Usługa cateringu - przygotowanie i dowóz posiłków do Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Borui Kościelnej
- "Usługi przygotowania i wydania gorących posiłków podopiecznym Centrum Usług Społecznych w Starachowicach"
- usługi żywienia
- Sukcesywne świadczenie usług cateringowych wraz z obsługą kelnerską na potrzeby Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.