Ogłoszenie z dnia 2023-11-24
Powiązane ogłoszenia:
- 2023/BZP 00526479/01 - Modyfikacja z dnia 2023-12-01
- 2024/BZP 00031929/01 - Wynik z dnia 2024-01-12
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
93.23 Świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Szpital Specjalistyczny im. Edmunda Biernackiego w Mielcu
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000308637
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Żeromskiego 22
1.5.2.) Miejscowość: Mielec
1.5.3.) Kod pocztowy: 39-300
1.5.4.) Województwo: podkarpackie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL824 - Tarnobrzeski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: przetargi@szpital.mielec.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpital.mielec.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Zdrowie
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
93.23 Świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-2aa85a52-883e-11ee-b55a-a22b2d7f700e
2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00512528
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2023-11-24
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00197711/09/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.3 ŚWIADCZENIE USŁUG DYSTRYBUCJI POSIŁKÓW
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.13.) O zamówienie mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, którzy spełniają warunki określone w art. 361 ustawy – usługi społeczne: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-2aa85a52-883e-11ee-b55a-a22b2d7f700e3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://ezamowienia.gov.pl/
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Komunikacja w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym składanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń między Zamawiającym a Wykonawcą, z uwzględnieniem wyjątków określonych w ustawie PZP, odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej. Przez środki komunikacji elektronicznej rozumie się środki komunikacji elektronicznej zdefiniowane w ustawie z dnia 18 lipca 2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
2. Komunikacja ustna dopuszczalna jest w odniesieniu do informacji, które nie są istotne, w szczególności nie dotyczą ogłoszenia o zamówieniu lub dokumentów zamówienia, ofert, o ile jej treść jest udokumentowana.
3. Ofertę, oświadczenia, o których mowa w art. 125 ust.1 ustawy PZP, podmiotowe środki dowodowe, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, przedmiotowe środki dowodowe, pełnomocnictwa sporządza się w postaci elektronicznej, w ogólnie dostępnych formatach danych, w szczególności w formatach .pdf, .doc, .docx, .odt, .txt, .rtf
4. Ofertę oraz oświadczenia i dokumenty, o których mowa w pkt. 3 składa się pod rygorem nieważności w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
5. Zawiadomienia, oświadczenia, dokumenty, wnioski lub informacje (nie dotyczy składania ofert) Wykonawcy przekazują:
a) za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych na Platformie e-Zamówienia w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”).
lub
b) drogą elektroniczną na adres przetargi@szpital.mielec.pl.
6. Wykonawca zamierzający wziąć udział w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadać konto podmiotu „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia. Szczegółowe informacje na temat zakładania kont podmiotów oraz zasady i warunki korzystania z Platformy e-Zamówienia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia, dostępny na stronie internetowej https://ezamowienia.gov.pl oraz informacje zamieszczone w zakładce „Centrum pomocy”.
7. Przeglądanie i pobieranie publicznej treści dokumentacji postępowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
8. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”).
9. Możliwość korzystania w postępowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pełnym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e-Zamówienia oraz zalogowaniu się na platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” służących do zadawania pytań dotyczących treści SWZ wystarczające jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
10. Wszystkie wysyłane i odebrane w postępowaniu przez Wykonawcę wiadomości widoczne są po zalogowaniu w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”.
11. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
12. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia.
13. We wszelkiej korespondencji związanej z niniejszym postępowaniem Zamawiający i Wykonawcy posługują się numerem postępowania: SzP.ZP.271.93.23
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (Dz. U. UE L 119 z dnia 04.05.2016, str. 1), zwanym dalej „RODO”, Zamawiający informuje, iż:
1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Szpital Specjalistyczny im. Edmunda Biernackiego z siedzibą przy ul. Żeromskiego 22, 39-300 Mielec. Dane kontaktowe:
-poczta elektroniczna: sekretariat@szpital.mielec.pl
-telefon: 17 780-01-39
2. Administrator wyznaczył Inspektora Danych Osobowych, z którym można się kontaktować pod adresem e-mail iod@szpital.mielec.pl
3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu związanym z postępowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na świadczenie usług dystrybucji posiłków na oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu, znak SzP.ZP.271.93.23 prowadzonym w trybie podstawowym bez negocjacji;
4. odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 74 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych, dalej „ustawa PZP”;
5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy PZP, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
6. obowiązek podania przez Panią/Pana danych osobowych bezpośrednio Pani/Pana dotyczących jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy PZP, związanym z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy PZP;
7. w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
8. posiada Pani/Pan:
-na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych Pani/Pana dotyczących;
-na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania Pani/Pana danych osobowych (skorzystanie z prawa do sprostowania nie może skutkować zmianą wyniku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym z ustawą PZP oraz nie może naruszać integralności protokołu oraz jego załączników);
-na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem okresu trwania postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO (prawo do ograniczenia przetwarzania nie ma zastosowania w odniesieniu do przechowywania, w celu zapewnienia korzystania ze środków ochrony prawnej lub w celu ochrony praw innej osoby fizycznej lub prawnej, lub z uwagi na ważne względy interesu publicznego Unii Europejskiej lub państwa członkowskiego;
-prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO;
9. nie przysługuje Pani/Panu:
-w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
-prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
-na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania Pani/Pana danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.
10. przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego na niezgodne z RODO przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych przez Administratora. Organem właściwym dla przedmiotowej skargi jest Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: SzP.ZP.271.93.23
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1) Pod pojęciem świadczenia usług dystrybucji posiłków na Oddziały Szpitala Specjalistycznego im. Edmunda Biernackiego w Mielcu rozumie się:
-odbiór posiłków z Kuchni Głównej oraz dowóz do kuchenki oddziałowej
-przygotowanie naczyń stołowych
-dostarczenie posiłków do łóżka pacjenta
-zebranie brudnych naczyń z sal chorych
-mycie i wyparzanie naczyń
-odtransportowanie wózka bemarowego do Kuchni Głównej
-czynności porządkowe w kuchenkach oddziałowych.
Czynności, które należy wykonać w kuchence oddziałowej przed rozpoczęciem dystrybucji:
• umyć i zdezynfekować ręce
• przygotować odpowiednią ilość naczyń stołowych, sztućców oraz akcesoriów do serwowania potraw
• naczynia stołowe: talerze płytkie, głębokie, kubki ustawiać dnem do góry na wózku pomocniczym
• sztućce umieszczać w koszyczku uchwytem do góry
• akcesoria do nakładania potraw umieścić na talerzu.
2) Dystrybucja posiłków obejmuje:
a) wydawanie całodziennych posiłków dla:
-pacjentów oddziałów szpitalnych:
• posiłek normalny (śniadanie, obiad, kolacja, II kolacja)
• diety specjalistyczne (ilość posiłków według wskazań lekarskich)
• posiłek normalny, dieta łatwo strawna oddział dziecięcy (5 posiłków – I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
• dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów:
-4 posiłki: I śniadanie, obiad, kolacja, II kolacja
-5 posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
-6 posiłków: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, II kolacja
b) dostawa posiłków do kuchenek oddziałowych
c) obsługa kuchenek oddziałowych
d) świadczenie usług dystrybucji z zachowaniem reżimu sanitarno-epidemiologicznego.
Wykonawca będzie odpowiadał za estetykę podania posiłków pacjentom.
3) Wykonawca dostarczy codziennie jadłospis sporządzony przez pracownika Zamawiającego do poszczególnych oddziałów.
Wykonawca codziennie przed pierwszym posiłkiem zawiesi jadłospis na tablicy ogłoszeń na poszczególnych oddziałach, celem zapoznania się przez pacjentów i ich rodziny.
4) Osoby zatrudnione do dystrybucji mają obowiązek zapoznać się z jadłospisem obowiązującym danego dnia oraz z ilością i rodzajem diet danego oddziału.
5) Wydawanie posiłków z Kuchni Głównej ustala się na następujące godziny:
-dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzyca) godz. 7.00
-I śniadanie godz.7.30 do godz. 8.15
-obiad godz.12.15 do godz. 13.00
-kolacja godz.17.00 do godz. 17.45
Razem z głównymi posiłkami wydawane będą:
-I śniadanie z II śniadaniem
-obiad z podwieczorkiem
-kolacja z II kolacją (tzw. posiłek nocny).
Wykonawca zobowiązany będzie do podawania niżej wymienionych posiłków o określonych godzinach:
-II śniadanie
-podwieczorek
-II kolacja godz.10.15 do godz. 10.30
godz.14.40 do godz. 14.55
godz.19.00 do godz. 19.30
Wózki bemarowe po kolacji muszą być dowiezione do Kuchni Głównej (zmywalnia wózków bemarowych) do godziny 1800.
6) Dostarczanie posiłków przez Wykonawcę winno być tak zorganizowane, aby posiłek był gorący.
7) Zamawiający wymaga, aby czas na spożycie posiłku dla pacjenta wynosił 60 minut licząc od momentu rozpoczęcia dystrybucji posiłków w oddziale.
Naczynia po każdym posiłku muszą być bezwzględnie zbierane z sal chorych.
W sytuacji brakującej porcji posiłku dla pacjenta, osoba świadcząca usługę dystrybucji posiłków zobowiązana będzie do przyniesienia brakującego posiłku z Kuchni Głównej, po wcześniejszym telefonicznym przekazaniu do Kuchni (telefon numer wew. 205, 206) informacji o braku posiłku.
8) Wykonawca zobowiązany jest do wskazania osób upoważnionych do odbioru wózków bemarowych z Kuchni Głównej. Pracownicy Wykonawcy są zobowiązani do sprawdzenia przed wyjazdem na poszczególne oddziały ilości porcji (np. owoce, jogurty, pieczywo, mięso) na poszczególne diety (w przypadku braku możliwości sprawdzenia ilości porcji należy skontrolować wagę potrawy lub produktu) oraz pisemnego potwierdzenia odbioru na druku zgodnie z Załącznikiem nr 4 do SWZ.
Po pisemnym potwierdzeniu odbioru przez upoważnionych pracowników Wykonawcy, za braki w ilości porcji (oraz gramaturze) posiłków w trakcie transportu i dystrybucji odpowiada Wykonawca.
Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzania kontroli dostarczonych na Oddziały ilości porcji (oraz gramatury) posiłków. Z kontroli zostanie sporządzony protokół w obecności osoby upoważnionej przez Wykonawcę zgodnie z Załącznikiem nr 5 do SWZ.
9) Wykonawca odpowiada za przestrzeganie zasad sanitarno-epidemiologicznych w całym procesie (transport posiłków i dystrybucji posiłków do łóżka pacjenta).
10) Wykonawca zobowiązany jest do opracowania i umieszczenia w kuchenkach oddziałowych obowiązujących procedur wynikających z systemu HACCP i Dobrej Praktyki Higienicznej w porozumieniu z Zamawiającym.
Konsekwencje zastrzeżeń i decyzji wydanych przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne dotyczące przedmiotu świadczonych usług ponosi Wykonawca.
12) Pracownicy Wykonawcy obsługujący kuchenki oddziałowe w sytuacji uszkodzeń naczyń stołowych (ubicia lub inne defekty), braku naczyń stołowych bądź innego sprzętu dystrybucyjnego zgłaszają ten fakt Kierownikowi Kuchni Szpitalnej celem uzupełnień.
13) Wykonawca ponosił będzie koszty zakupu środków chemicznych do zmywarek, środków czystości (płyn do mycia naczyń, mleczko lub proszek do czyszczenia, ściereczki, worki do pojemników na odpady pokonsumpcyjne znajdujące się w kuchenkach oddziałowych oraz inne środki niezbędne do realizacji przedmiotu zamówienia), jak również środków dezynfekcyjnych do powierzchni i do awaryjnego mycia naczyń stołowych.
Pracownicy Wykonawcy obsługujący kuchenki oddziałowe w sytuacji zepsucia wyparzarki zobowiązania będą do awaryjnego mycia i dezynfekcji naczyń stołowych.
Stosowane środki i sprzęt muszą być używane zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi, oraz z zaleceniami producenta. Muszą posiadać dopuszczenia do używania w palcówkach służby zdrowia (stosowne do tego świadectwa). Dobór i przeznaczenie preparatów powinien być uzgodniony i zaakceptowany przez Zespół Kontroli Zakażeń i Kierownika Kuchni. Ulotki informacyjne, karty charakterystyki (gdy dotyczy) preparatów stosowanych przez Wykonawcę powinny być przekazane wraz z umową oraz uzupełniane na bieżąco.
Opakowania z preparatami dezynfekcyjnymi, środkami czystościowymi powinny zawierać informację dotyczącą: nazwy środka/preparatu, oraz jego stężenie (oryginalne opakowania z etykietą w języku polskim).
Wykonawca zapewni stworzenie i prowadzenie dokumentacji potwierdzającej codzienne wykonanie usługi - kontrolki czystości.
14) Wykonawca zapewni mycie i dezynfekcję po każdym posiłku wózków pomocniczych w kuchenkach oddziałowych.
15) Wykonawca odwiezie z oddziałów szpitalnych wózki bemarowe po posiłkach i odpady pokonsumpcyjne do Kuchni Głównej (zmywalnia wózków bemarowych). Odpady pokonsumpcyjne z oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc - muszą zostać odpowiednio zabezpieczone i umieszczone w brudowniku danego oddziału – nie mogą być transportowane do Kuchni Głównej.
16) Zamawiający wymaga od Wykonawcy stałych pracowników dystrybucyjnych na poszczególne oddziały (bez możliwości rotacji).
Ilość łóżek na poszczególnych oddziałach:
-Oddział Chirurgii Ogólnej 24 łóżek
-Oddział Chorób Wewnętrznych i Kardiologii 32 łóżek
-Oddział Ginekologiczno- Położniczy 25 łóżek
-Oddział Dziecięcy 20 łóżek
-Oddział Obserwacyjno-Zakaźny i Chorób Wątroby 30 łóżek
-Oddział Dermatologiczny 19 łóżek
-Oddział Gruźlicy i Chorób Płuc 43 łóżek
-Oddział Neurologiczny i Udarowy 32 łóżek
-Oddział Anestezjologii i Intensywnej Terapii 12 łóżek
-Oddział Medycyny Paliatywnej 15 łóżek
-Oddział Urazowo-Ortopedyczny 30 łóżka
-Oddział Urologii Ogólnej i Onkologicznej 30 łóżek
-Oddział Rehabilitacji Ogólnoustrojowej i Rehabilitacji Neurologicznej 44 łóżek
-Oddział Neurochirurgii 39 łóżek
-Oddział Chirurgii Naczyniowej 20 łóżek
Dodatkowo w szpitalu są: 14 stanowisk dializacyjnych.
Zamawiający nie wyraża zgody na łączenie oddziałów, czy też pięter danego oddziału w dystrybucji posiłków, za wyjątkiem oddziałów, które mogą być połączone do dystrybucji, tj:
-Oddział Dermatologii z Oddziałem Paliatywnym
-Oddział Ginekologii z Oddziałem Położnictwa
-Oddział Chorób Płuc z Oddziałem Gruźlicy
-Oddział Dziecięcy z Oddziałem Chirurgii Naczyniowej
17) Pracownicy Wykonawcy mają przebywać na terenie siedziby Zamawiającego bezwzględnie w czystej odzieży ochronnej oraz muszą posiadać identyfikatory (z nazwą firmy i nazwiskiem pracownika).
Odbiór wózków bemarowych z Kuchni Głównej przez pracowników Wykonawcy odbywać się będzie w odzieży ochronnej i czepkach.
Do dystrybucji posiłków w oddziale należy używać fartuchów jednorazowych, czepków, rękawiczek jednorazowych.
20) Wykonawca zapewni sprzątanie i dezynfekcję pomieszczeń kuchenek oddziałowych we własnym zakresie.
Harmonogram wykonywanych czynności:
Czynności wykonywane codziennie lub wg potrzeb:
a) mycie i dezynfekcja glazury w strefie opryskowej, zlewu
b) mycie i dezynfekcja szafek kuchennych z zewnątrz
c) opróżnianie koszy z odpadami pokonsumpcyjnymi (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
d) wymiana wkładów foliowych (worków) – po każdym posiłku na bieżąco (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
e) mycie i dezynfekcja koszy na odpady pokonsumpcyjne (z wyjątkiem oddziałów zakaźnych – dermatologia, zakaźny, oddział gruźlicy i chorób płuc)
f) utrzymanie czystości i porządku w szafkach kuchennych, lodówkach i kuchenek mikrofalowych
Czynności wykonywane jeden raz w tygodniu oraz wg potrzeb:
a) mycie i dezynfekcja szafek kuchennych wewnątrz, kuchenek mikrofalowych, lodówek
z zewnątrz.
Czynności wykonywane w przypadku zabrudzeń nie rzadziej niż jeden raz w miesiącu oraz wg potrzeb:
a) rozmrażanie i mycie lodówek wewnątrz.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55521100-9 - Usługi rozwożenia posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55320000-9 - Usługi podawania posiłków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: 12 miesiące
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: Przy wyborze najkorzystniejszej oferty Zamawiający będzie kierował się następującymi kryteriami oceny ofert:
najniższa cena – 100 %
Sposób oceny ofert:
kryterium „najniższa cena” (Wpc) jako kryterium wymierne obliczane zostanie wg wzoru:
Wpc=Cn/Cof x Rc
gdzie:
Wpc – Wartość punktowa badanej oferty w kryterium „najniższa cena”
Cn – najniższa oferowana cena brutto spośród ofert, które złożyły oferty
Cof– cena brutto oferty badanej
Rc – ranga kryterium „najniższa cena” (100)
W kryterium „najniższa cena” Wykonawca może otrzymać maksymalnie 100 punktów.
Punktacja przyznawana ofertom będzie liczona z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku.
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Punktowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Nie
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
6. Dokumenty, oświadczenia, podmiotowe lub przedmiotowe środki dowodowe składane wraz z ofertą:a) oświadczenie, o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP w zakresie wskazanym przez Zamawiającego oraz o braku podstaw wykluczenia z postępowania na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego w zakresie wskazanym przez Zamawiającego - zgodnie z wzorem stanowiącym Załącznik nr 3 do SWZ;
b) w przypadku wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenie, o którym mowa w pkt. a) każdy z wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia składa oddzielnie jako oświadczenie własne.
c) w celu potwierdzenia, że osoba działająca w imieniu Wykonawcy jest umocowana do jego reprezentowania:
odpis lub informację z Krajowego Rejestru Sądowego, Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub innego właściwego rejestru, chyba że Zamawiający może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych a Wykonawca np. w Formularzu ofertowym wskazał dane umożliwiające dostęp do tych dokumentów w odniesieniu do Wykonawcy jak również w odniesieniu do podmiotów udostępniających zasoby;
d) pełnomocnictwo lub inny dokument potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy, chyba że umocowanie do reprezentacji wynika z dokumentów, o których mowa w pkt. d);
e) pełnomocnictwo do reprezentowania wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia lub inny dokument potwierdzający umocowanie do reprezentowania Wykonawcy (np. umowa o współdziałaniu); pełnomocnik może być ustanowiony do reprezentowania Wykonawców w postępowaniu albo do reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy.
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
1. Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia zobowiązani są do złożenia wraz z ofertą pełnomocnictwa do reprezentowania ich w postępowaniu albo reprezentowania ich w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo winno być załączone do oferty.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia, oświadczenie, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy PZP w zakresie wskazanym przez Zamawiającego, oraz o braku podstaw wykluczenia z postępowania na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwiązaniach w zakresie przeciwdziałania wspieraniu agresji na Ukrainę oraz służących ochronie bezpieczeństwa narodowego, składa każdy z Wykonawców. Oświadczenie to potwierdza brak podstaw wykluczenia oraz spełnianie warunków udziału w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy stanowiącej Załącznik nr 1 do SWZ w stosunku do treści wybranej oferty w zakresie uregulowanym w art. 455 ustawy Prawo Zamówień Publicznych oraz w następujących okolicznościach:1. Zamawiający przewiduje możliwość dokonywania zmian w treści zawartej umowy w stosunku do treści oferty na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy w przypadkach i na zasadach określonych poniżej:
A. zmiany określające sposób wykonania usługi – w przypadku, w którym będzie to służyć podniesieniu standardu wykonania przedmiotu zamówienia, dostosowania do potrzeb Zamawiającego lub wynikające z czynników zewnętrznych i nie będzie to wykraczało poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w SWZ, ani nie zwiększy wynagrodzenia Wykonawcy,
B. zmiany technologii wykonania usługi lub rozwiązań technicznych nie przewidzianych w umowie, jeżeli zmiany te będą korzystne dla Zamawiającego, równorzędne lub lepsze funkcjonalnie od rozwiązań przyjętych w umowie lub wynikające z czynników zewnętrznych oraz nie zwiększą wynagrodzenia Wykonawcy,
C. zmiany są konieczne na skutek zmiany przepisów prawa lub nakazów instytucji kontrolnych,
D. zmiany umowy są konieczne na skutek działania organów administracji lub instytucji upoważnionych do wydania decyzji albo innych aktów władczych lub nadzorczych, związanych z realizacją przedmiotu umowy,
E. wystąpią okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, a w związku z nimi wystąpi konieczność wprowadzenia zmian do umowy, a zmiany te są korzystne dla Zamawiającego i zostaną zaakceptowane przez Wykonawcę,
F. w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług, wprowadzonej powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, jeżeli zmiana ta będzie miała wpływ na koszt wykonania zamówienia przez Wykonawcę z tym, że cena netto nie może ulec podwyższeniu – Strony zmienią Umowę w zakresie wynagrodzenia w terminie 30 dni od wejścia w życie właściwych przepisów; wynagrodzenie Wykonawcy w razie zmiany przepisów może zostać zarówno podwyższone, jak i obniżone.
2. Każda ze zmian niniejszej umowy wymaga sporządzenia aneksu do umowy.
3. Waloryzacja wynagrodzenia umownego w przypadku zmiany kosztów związanych z realizacją zamówienia, zgodnie z art. 439 ust. 1-4 ustawy Pzp, jest możliwa według następujących zasad:
3.1. Sposób ustalenia zmiany wynagrodzenia: wynagrodzenie może ulec zmianie w razie zmiany wskaźnika cen towarów i usług ogłoszonego w komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w porównaniu z tym wskaźnikiem z analogicznego miesiąca roku poprzedniego o wartość nie mniejszą niż określona w pkt. 3.2.
3.2. Poziom zmiany cen towarów uprawniający do żądania zmiany wynagrodzenia: zmiana wskaźnika, o którym mowa w pkt. 3.1. jest większa niż 15 %.
3.3. Wniosek o zmianę może dotyczyć wyłącznie wynagrodzenia za zakres Przedmiotu Umowy niezrealizowanego przez Zamawiającego.
3.4. Wartość zmiany (WZ) określa się na podstawie wzoru: WZ = W x F[%], przy czym: W – wynagrodzenie netto za zakres Przedmiotu Umowy, o którym mowa w pkt. 3.3. , F – różnica między aktualnym wskaźnikiem cen towarów i usług a wartością tego wskaźnika na dzień otwarcia ofert.
3.5. Obliczoną w sposób określony w pkt. 3.4. wartość należy w 50% dodać proporcjonalnie do pozostałej wartości umowy, o której mowa w pkt 3.3., co oznacza, że podział ryzyka jest po 50% dla każdej ze stron umowy. Wartość zmiany należy powiększyć o należny podatek VAT. Wykonawca przedstawia do akceptacji Zamawiającego propozycję aneksu wraz z wyliczeniem i uzasadnieniem zmiany. Aneks obowiązywać będzie od dnia akceptacji przez Zamawiającego.
3.6. Początkowy termin ustalenia zmiany wynagrodzenia: pierwsza waloryzacja może być procedowana na wniosek Wykonawcy złożony po 6 miesiącach od dnia zawarcia umowy w odniesieniu do wskaźników obowiązujących w miesiącu zawarcia umowy.
Ze względu na ograniczoną liczbę znaków szczegółowy zakres zmian został określony w SWZ.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2023-12-04 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem zakładki „Oferty/wnioski”, widocznej w podglądzie postępowania po zalogowaniu się na konto Wykonawcy. Po wybraniu przycisku „Złóż ofertę” system prezentuje okno składania oferty umożliwiające przekazanie dokumentów elektronicznych, w którym znajdują się dwa pola drag&drop („przeciągnij” i „upuść”) służące do dodawania plików.
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2023-12-04 10:00
8.4.) Termin związania ofertą: do 2024-01-02
INNE PRZETARGI Z MIELCA
- PRZEWÓZ OSÓB DO ŚRODOWISKOWEGO DOMU SAMOPOMOCY W ROKU 2025
- Zakup i dostawa mebli dla potrzeb Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Mieczysława Karłowicza w Mielcu
- Przygotowywanie i wydawanie w udostępnionej kuchni i stołówce zamawiającego gorących posiłków dla dzieci uczęszczających do Szkoły Podstawowej nr 7 im. Ignacego Łukasiewicza w Mielcu
- "Dostawa lekkiego samochodu rozpoznawczo-ratowniczego, SLRr" dla Komendy Powiatowej PSP w Mielcu
- Dostawa sprzętu i urządzeń multimedialnych dla potrzeb Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia im. Mieczysława Karłowicza w Mielcu
- Zagospodarowanie poscaleniowe w zakresie dróg, renowacji rowów melioracyjnych, rekultywacji gruntów dla operacji pn. Scalenia gruntów wsi Piechoty, gm. Padew Narodowa o powierzchni łącznej 310,1773 ha
więcej: przetargi w Mielcu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Przygotowywanie i dostarczanie posiłków na potrzeby stołówki Szkoły Podstawowej nr 9 im. Jana Kasprowicza w Zakopanem
- Usługa cateringowa dla uczestników Dziennego Domu Pomocy w Słomkowie w Gminie Aleksandrów Kujawski
- ŚWIADCZENIE USŁUG CATERINGOWYCH DLA UCZNIÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 8 PRZY UL. BRODNICKIEJ 10 W SZCZECINIE
- Posiłki w formie obiadów z dowozem dla klienta Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Płocku w 2025r.
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków gotowych dla dzieci i uczniów uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego nr 4 w Zielonej Górze w 2025 roku
- Przygotowanie i wydawanie obiadów podopiecznym Ośrodka Pomocy Społecznej w lokalu wykonawcy od 2.01.2025 r. do 20.12.2025 r.
więcej: Usługi podawania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.