eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi ŻydowoSukcesywne dostawy warzyw, owoców i kiszonek do Zakładu Karnego w Gębarzewie



Ogłoszenie z dnia 2023-12-11


Powiązane ogłoszenia:

Ogłoszenie o wyniku postępowania
Dostawy
Sukcesywne dostawy warzyw, owoców i kiszonek do Zakładu Karnego w Gębarzewie

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: Zakład Karny w Gębarzewie

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000791131

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: Gębarzewo

1.5.2.) Miejscowość: Żydowo

1.5.3.) Kod pocztowy: 62-241

1.5.4.) Województwo: wielkopolskie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL418 - Poznański

1.5.7.) Numer telefonu: 61 429-23-00

1.5.8.) Numer faksu: 61 426-24-53

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zk_gebarzewo@sw.gov.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.sw.gov.pl

1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:

https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-17955897-732d-11ee-9aa3-96d3b4440790

1.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - inna państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej

1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Inna działalność


Zakład Karny

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Sukcesywne dostawy warzyw, owoców i kiszonek do Zakładu Karnego w Gębarzewie

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-17955897-732d-11ee-9aa3-96d3b4440790

2.5.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00543703

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2023-12-11

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2023/BZP 00123906/04/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.6 Sukcesywne dostawy warzyw, owoców, cytrusów i kiszonek

2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak

2.14.) Numer ogłoszenia: 2023/BZP 00461909

SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ

3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Numer referencyjny: D/Kw.2232.12.2023

4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.3.) Wartość zamówienia: 312911,50 PLN

4.4.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

Część 1

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

ZADANIE NR I – Sukcesywne dostawy warzyw i owoców
W skład niniejszego zadania wchodzą następujące towary:


L p.
Przedmiot zamówienia
j. m.
* Szacunkowa ilość
1. 2. 3. 4.
1. Buraki czerwone kg 11 500
2. Cebula kg 8 000
3. Fasola kg 1 800
4. Groch kg 2 500
5. Kapusta biała kg 16 000
6. Kapusta czerwona kg 500
7. Marchew kg 20 000
8. Pieczarki kg 50
9. Pietruszka korzeniowa kg 1000
10. Pomidory kg 250
11. Por kg 600
12. Seler korzeniowy kg 7 000
13. Ziemniaki kg 102 000
14. Ogórek świeży kg 750
15. Jabłka kg 16 000
16. Papryka czerwona kg 100
17. Kalafior kg 50
18. Soczewica zielona kg 100
19. Ciecierzyca kg 250
20. Cukinia kg 400
21. Lubczyk kg 50

*Podane w kolumnie nr 4 ilości dostaw są zbliżone ilościami do planowanych potrzeb jednostki. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz do wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania. Oznacza to, że wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia,
w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia wielkości dostaw, jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się i zastrzega, że wielkość zamówienia określoną w formularzu cenowym zrealizuje w minimum 60%. Dostawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone ilości towaru.

Wymagania klasyfikacyjne określone dla warzyw i owoców wchodzących w skład zadania nr I:
 Buraki czerwone
Odmiany jadalne, cechy dyskwalifikujące: zaparzenie, zamarznięte, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin, nadgnicie, zwiędnięcie. Opakowanie – worki raszlowe do 20-30 kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Cebula
Cebula do bezpośredniego spożycia w klasie I; cechy dyskwalifikujące: zgnicie, zamarznięcie, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin, uszkodzenia przez choroby i szkodniki. Opakowanie – worki raszlowe do 20kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie

 Fasola
Fasola biała, suszona, ziarna w całości, jednorodne odmianowo, zdrowe czyste, bez śladów uszkodzeń mechanicznych. Opakowanie do 20kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie

 Groch
Groch w połówkach, łuskany, suszony, ziarna jednorodne odmianowo, zdrowe, czyste, bez śladów uszkodzeń mechanicznych. Opakowanie do 20kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Kapusta biała
Odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia w klasie I, cechy dyskwalifikujące; zaparzenie, obcy smak i zapach, obecność szkodników i ich pozostałości, zgnicie, pozostałości środków ochrony roślin, zamarznięcie. Opakowanie – worki raszlowe do 20-30 kg, odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Kapusta czerwona
Odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia w klasie I, cechy dyskwalifikujące; zaparzenie, obcy smak i zapach, obecność szkodników i ich pozostałości, zgnicie, pozostałości środków ochrony roślin, zamarznięcie. Opakowanie – worki raszlowe do 20-30 kg, odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Marchew
Marchew w I klasie, odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia, cechy dyskwalifikujące: nadgniłe, zamarznięte, zaparzone, zapleśnione, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin, zwiędnięcie, uszkodzenie przez choroby lub szkodniki, silne uszkodzenia mechaniczne. Opakowanie – worki raszlowe do 20kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Pieczarki
Odmiany jadalne w klasie I, cechy dyskwalifikujące: zaparzenie, pozostałości środków ochrony roślin, nadgnicie, obcy smak i zapach. Opakowanie: skrzynka do 10 kg. Odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Pietruszka korzeniowa
Pietruszka korzeń w I klasie; odmiany jadalne; cechy dyskwalifikujące: objawy gnicia, zabrudzenia i zanieczyszczenia, zmarznięta, uszkodzenia spowodowane chorobą lub szkodnikami, pęknięcia lub stłuczenia, obcy smak i zapach. Opakowanie – worki raszlowe do 30 kg, odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Pomidory
Odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia w klasie I, cechy dyskwalifikujące: pęknięcia, zaparzenie, nadgnicie, porażenie chorobami, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin. Opakowania: karton lub skrzynka do 10 kg. Odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie

 Por
Por w klasie I odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia. Opakowanie – worek raszlowy do 5 kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Seler korzeniowy
Seler korzeniowy w klasie I, odmiany jadalne, cechy dyskwalifikujące: objawy gnicia, nadmierne zabrudzenia i zanieczyszczenia, zamarznięte, , obcy zapach lub smak, stłuczenia, puste przestrzenie na przekroju podłużnym. Opakowanie – worki raszlowe do 15 kg; odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Ziemniaki
Odmiany jadalne przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie. Cechy dyskwalifikujące: zanieczyszczenia środkami ochrony roślinnych, zaparzenie i zapleśnienie, porośnięcie kiełkami , obce zapachy.

 Ogórek świeży
Odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia w klasie I, cechy dyskwalifikujące: pęknięcia, nadgnicie, porażenie chorobami, obcy smak i zapach, pozostałości środków ochrony roślin. Opakowania: karton lub worek do 10 kg. Odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Jabłka
Jabłka w klasie I. Cechy dyskwalifikujące: gnicie zanieczyszczenia obce, szkodniki, uszkodzenia od szkodników, obcy zapach i smak, zamarznięte z rozpadem miąższu, zwiędnięte, uszkodzona skórka miąższu, zagrzybienie. Opakowanie: skrzynka do 15 kg. Odmiana jednorodna przy każdorazowej dostawie.

 Papryka czerwona
Papryka w klasie I odmiany jadalne do bezpośredniego spożycia. Opakowanie – worek raszlowy lub skrzynka do 5 kg.

 Kalafior
Kalafior w klasie I, odmiany jadalne , z usuniętymi liśćmi. Średnica nie mniejsza niż 12 cm. Cechy dyskwalifikujące: zaparzenie, pozostałość środków ochrony roślin, obecność gąsienic, mszyc i innych szkodników lub ich pozostałości, nadgnicie, obcy smak i zapach, zwiędnięcie. Opakowanie –worek siatkowy lub skrzynka do 10 kg.

 Soczewica zielona
Soczewica sucha opakowanie od 0,4 kg do 25 kg suchych nasion, brak zawilgocenia, barwa jednolita, soczewica 100% bez dodatków i konserwantów , bez obcych zapachów, szkodników żywych i martwych, bez uszkodzeń mechanicznych. Termin przydatności mon. 180 dni od daty dostawy.

 Ciecierzyca
Ciecierzyca sucha opakowanie od 0,4 kg do 25 kg suchych nasion, brak zawilgocenia, barwa jednolita, ciecierzyca 100% bez dodatków i konserwantów , bez obcych zapachów, szkodników żywych i martwych, bez uszkodzeń mechanicznych. Termin przydatności mon. 180 dni od daty dostawy.

 Cukinia
Cukinia cała, jędrna, czysta, zdrowa bez objawów gnicia, objawów pleśni, zamarznięcia, dojrzała.

 Lubczyk
Brak uszkodzeń mechanicznych, zanieczyszczeń, szkodników żywych i martwych, liść cały bez śladów pleśni i zgnicia, niezwiędnięty, bez śladów chorób, bez obcych posmaków i zapachów. Waga 1 pęczek od 70 – 100 g

Wszystkie w/w warzywa i owoce muszą być dostarczane Zamawiającemu w stanie świeżym, a także muszą być klasy I. Wykonawca zobowiązany jest dostarczać w/w towary zgodnie z wymogami sanitarnymi i HACCP, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych. W/w towary nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia.

Wymagana jest jednakowa data ważności dla całej partii dostarczanego asortymentu
w ramach częściowych dostaw.

Częstotliwość dostaw w ramach Zadania nr I – WARZYWA, OWOCE:

 Dostawy towarów do magazynu żywnościowego zlokalizowanego:
na terenie Zakładu Karnego w Gębarzewie, 62-241 Żydowo;
realizowane będą jeden raz w tygodniu w dni robocze od poniedziałku do czwartku
w godzinach od 08:00 do 12:00 w ilościach określonych przez wyznaczonego pracownika zamawiającego.
 Dostawy towarów następować będą partiami, zgodnie ze sukcesywnie składanymi zamówieniami częściowymi, szczegółowe ilości dostaw oraz asortyment poszczególnych dostaw określi wyznaczony pracownik zamawiającego telefonicznie lub pisemnie (faks, e-mail) z 48 godzinnym wyprzedzeniem.
 Dostawy towarów muszą być zrealizowane w ciągu 48 godzin od złożenia telefonicznego lub pisemnego zamówienia.
 Wymagana jest jednakowa data ważności dla całej partii dostarczanego asortymentu w ramach częściowych dostaw.

4.5.3.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

03200000-3 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy

03212100-1 - Ziemniaki

03221112-4 - Marchew

03221113-1 - Cebula

03221240-0 - Pomidory

03221270-9 - Ogórki

03222321-9 - Jabłka

03221210-1 - Fasola

03221220-4 - Groch

4.5.5.) Wartość części: 275854,00 PLN

Część 2

4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

ZADANIE NR II – KISZONKI
W skład niniejszego zadania wchodzą następujące towary:


L p. Przedmiot zamówienia. j. m. *Szacunkowa ilość
1. 2. 3. 4.
1. Ogórek kiszony kg 5 100
2. Kapusta kiszona kg 14 000

*Podane w kolumnie nr 4 ilości dostaw są zbliżone ilościami do planowanych potrzeb jednostki. Służyć one będą wyłącznie do porównania ofert oraz do wybrania oferty najkorzystniejszej, bowiem w przybliżeniu odpowiadają strukturze zapotrzebowania. Oznacza to, że wielkości te nie stanowią ostatecznego rozmiaru zamówienia,
w wyniku czego nie mogą stanowić podstaw do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw albo podstawy do odmowy realizacji dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia wielkości dostaw, jednocześnie Zamawiający zobowiązuje się i zastrzega, że wielkość zamówienia określoną w formularzu cenowym zrealizuje w minimum 60%. Dostawcy będzie przysługiwało prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie dostarczone ilości towaru.

Wymagania klasyfikacyjne kiszonek wchodzących w skład zadania nr II:

1) Ogórek kiszony
Ogórki kiszone dostarczane w beczkach 60 l z rączkami transportowymi lub wiaderkach do 30 kg. Ogórki o odpowiednim stopniu zakwaszenia, z przyprawami (koper, czosnek, sól, chrzan).

2) Kapusta kiszona
Kapusta kiszona dostarczona w beczkach 60 l z rączkami transportowymi lub wiaderkach do 30 kg. Kapusta o odpowiednim stopniu zakwaszenia.

Minimalny termin przydatności do spożycia każdej dostawy wynosić będzie 60 dni od daty dostawy.
Wymagana jest jednakowa data ważności dla całej partii dostarczanego asortymentu
w ramach częściowych dostaw.
Wykonawca zobowiązany jest dostarczać w/w towary zgodnie z wymogami sanitarnymi
i HACCP, w sposób zapobiegający utracie walorów smakowych i odżywczych. W/w towary nie mogą wykazywać oznak nieświeżości lub zepsucia.

Częstotliwość dostaw w ramach Zadania nr II – KISZONKI:

Dostawy towarów do magazynu żywnościowego zlokalizowanego:
na terenie Zakładu Karnego w Gębarzewie;
realizowane będą jeden raz w tygodniu w dni robocze od poniedziałku do czwartku
w godzinach od 08:00 do 12:00 w ilościach określonych przez zamawiającego.
 Dostawy towarów następować będą partiami, zgodnie ze sukcesywnie składanymi zamówieniami częściowymi, szczegółowe ilości dostaw oraz asortyment poszczególnych dostaw określi wyznaczony pracownik zamawiającego telefonicznie lub pisemnie (faks, e-mail) z 48 godzinnym wyprzedzeniem.
 Dostawy towarów muszą być zrealizowane w ciągu 48 godzin od złożenia telefonicznego lub pisemnego zamówienia.
 Wymagana jest jednakowa data ważności dla całej partii dostarczanego asortymentu w ramach częściowych dostaw.

4.5.3.) Główny kod CPV: 15300000-1 - Owoce, warzywa i podobne produkty

4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:

03200000-3 - Zboża, ziemniaki, warzywa, owoce i orzechy

4.5.5.) Wartość części: 37057,50 PLN

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA

Część 1

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 1)

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY (dla części 1)

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 7

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 6

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 7

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 273000,00 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 459683,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 307050,00 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA (dla części 1)

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

Wykonawca

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Średni przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Miron Krosnowski „Marchewka”

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 3600934057

7.3.3) Ulica: Śmiłowice 35

7.3.4) Miejscowość: Śmiłowice

7.3.5) Kod pocztowy: 87-850

7.3.6.) Województwo: kujawsko-pomorskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.3.8.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie

SEKCJA VIII UMOWA (dla części 1)

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-11-22

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 307050,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2024-01-01 do 2024-12-31

Część 2

SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA (dla części 2)

5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy

SEKCJA VI OFERTY (dla części 2)

6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 7

6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 6

6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0

6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 7

6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0

6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0

6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0

6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 1

6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 29035,00 PLN

6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 157900,00 PLN

6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 29035,00 PLN

6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie

6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie

SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA (dla części 2)

7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie

Wykonawca

7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Średni przedsiębiorca

7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:

7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: Gospodarstwo Rolno-Warzywnicze Rafał Cieślak

7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 385613684

7.3.3) Ulica: Wrocławska 141-143

7.3.4) Miejscowość: Kalisz

7.3.5) Kod pocztowy: 62-800

7.3.6.) Województwo: wielkopolskie

7.3.7.) Kraj: Polska

7.3.8.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie


SEKCJA VIII UMOWA (dla części 2)

8.1.) Data zawarcia umowy: 2023-11-22

8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 29035,00 PLN

8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:

Od 2024-01-01 do 2024-12-31

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.