Og³oszenie z dnia 2024-11-15
Og³oszenie o zamówieniu
Us³ugi
Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2025 r.
SEKCJA I - ZAMAWIAJ¡CY
1.1.) Rola zamawiaj±cego
Postêpowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiaj±cego
1.2.) Nazwa zamawiaj±cego: SZKO£A PODSTAWOWA IM. KAROLA NAMYS£OWSKIEGO W WIERZBIE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 000645607
1.5) Adres zamawiaj±cego
1.5.1.) Ulica: 19
1.5.2.) Miejscowo¶æ: Wierzba
1.5.3.) Kod pocztowy: 22-417
1.5.4.) Województwo: lubelskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL812 - Che³msko-zamojski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: sekretariat@spwierzba.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiaj±cego: https://spwierzba.szkolnastrona.pl
1.6.) Rodzaj zamawiaj±cego: Zamawiaj±cy publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka bud¿etowa
1.7.) Przedmiot dzia³alno¶ci zamawiaj±cego: Edukacja
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Og³oszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Og³oszenie dotyczy us³ug spo³ecznych i innych szczególnych us³ug: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2025 r.
2.4.) Identyfikator postêpowania: ocds-148610-7836c450-9bae-45bc-8346-119b0e58edad
2.5.) Numer og³oszenia: 2024/BZP 00597031
2.6.) Wersja og³oszenia: 01
2.7.) Data og³oszenia: 2024-11-15
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zosta³y ujête w planie postêpowañ: Tak
2.9.) Numer planu postêpowañ w BZP: 2024/BZP 00218748/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postêpowañ:
1.3.1 Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej im. Karola Namys³owskiego w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2025 r.
2.11.) O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê wy³±cznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu wspó³finansowanego ze ¶rodków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstaw± prawn±
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTÊPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postêpowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-7836c450-9bae-45bc-8346-119b0e58edad3.2.) Zamawiaj±cy zastrzega dostêp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowi±zani s± do sk³adania ofert, wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, o¶wiadczeñ oraz innych dokumentów wy³±cznie przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o ¶rodkach komunikacji elektronicznej, przy u¿yciu których zamawiaj±cy bêdzie komunikowa³ siê z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. https://ezamowienia.gov.pl, 2. sekretariat@spwierzba.pl
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotycz±ce korespondencji elektronicznej: 1 Komunikacja w niniejszym postêpowaniu o udzielenie zamówienia (w tym sk³adanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub o¶wiadczeñ) miêdzy Zamawiaj±cym a Wykonawcami odbywa siê przy u¿yciu ¶rodków komunikacji elektronicznej, tj. przy u¿yciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostêpna pod adresem https://ezamowienia.gov.pl.
2 Korzystanie z Platformy e-Zamówienia jest bezp³atne.
3 Wykonawca zamierzaj±cy wzi±æ udzia³ w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego musi posiadaæ konto podmiotu „Wykonawca” na Platformie e-Zamówienia.
4 Przegl±danie i pobieranie publicznej tre¶ci dokumentacji postêpowania nie wymaga posiadania konta na Platformie e-Zamówienia ani logowania.
5 Minimalne wymagania techniczne dotycz±ce sprzêtu u¿ywanego w celu korzystania z us³ug Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotycz±ce specyfikacji po³±czenia okre¶la Regulamin Platformy e-Zamówienia.
6 Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporz±dzenia w sprawie wymagañ dla dokumentów elektronicznych (w tym: oferty, o¶wiadczenia, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, podmiotowe ¶rodki dowodowe, przedmiotowe ¶rodki dowodowe, pe³nomocnictwo) sporz±dza siê w postaci elektronicznej, w formatach danych okre¶lonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy o informatyzacji dzia³alno¶ci podmiotów realizuj±cych zadania publiczne, z zastrze¿eniem formatów, o których mowa w art. 66 ust. 1 ustawy Pzp, z uwzglêdnieniem rodzaju przekazywanych danych, tj. w szczególno¶ci w formacie doc, .docx, .pdf, .xml, .rtf, .xps, .odt. /przekazuje siê jako za³±czniki/.
7 Komunikacja w postêpowaniu, z wy³±czeniem sk³adania ofert, odbywa siê drog± elektroniczn± za po¶rednictwem formularzy do komunikacji dostêpnych w zak³adce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za po¶rednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa siê w szczególno¶ci przekazywanie wezwañ i zawiadomieñ, zadawanie pytañ i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umo¿liwiaj± równie¿ do³±czenie za³±cznika do przesy³anej wiadomo¶ci (przycisk „dodaj za³±cznik”). W przypadku za³±czników, które powinny byæ zgodnie z ustaw± Pzp lub rozporz±dzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagañ dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mog± byæ opatrzone, zgodnie z wyborem Wykonawcy/Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cego siê o udzielenie zamówienia, podpisem typu zewnêtrznego lub wewnêtrznego. W zale¿no¶ci od rodzaju podpisu i jego typu (zewnêtrzny, wewnêtrzny) dodaje siê uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnêtrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnêtrzny).
8 Mo¿liwo¶æ korzystania w postêpowaniu z „Formularzy do komunikacji” w pe³nym zakresie wymaga posiadania konta „Wykonawcy” na Platformie e- Zamówienia oraz zalogowania siê na Platformie e-Zamówienia. Do korzystania z „Formularzy do komunikacji” s³u¿±cych do zadawania pytañ dotycz±cych tre¶ci SWZ wystarczaj±ce jest posiadanie tzw. konta uproszczonego na Platformie e-Zamówienia.
9 Maksymalny rozmiar plików przesy³anych za po¶rednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielko¶æ ta dotyczy plików przesy³anych jako za³±czniki do jednego formularza).
10 Ofertê oraz o¶wiadczenie o niepodleganiu wykluczeniu, o którym mowa w art. 125 ust. 1 wraz z o¶wiadczeniem o braku podstaw wykluczenia z postêpowania na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy o szczególnych rozwi±zaniach w zakresie przeciwdzia³ania wspieraniu agresji na Ukrainê oraz s³u¿±cych ochronie bezpieczeñstwa narodowego sk³ada siê, pod rygorem niewa¿no¶ci, w formie elektronicznej (tj. opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym) lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym.
Pozosta³e informacje w Rozdziale 11 SWZ.
3.8.) Zamawiaj±cy wymaga sporz±dzenia i przedstawienia ofert przy u¿yciu narzêdzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzêdzi, które nie s± ogólnie dostêpne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Jêzyki, w jakich mog± byæ sporz±dzane dokumenty sk³adane w postêpowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowi±zek informacyjny): Zgodnie z art.13 ust.1 i 2 rozporz±dzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w zwi±zku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przep³ywu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporz±dzenie o ochronie danych) (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016, str. 1), dalej „RODO”, Zamawiaj±cy informuje, ¿e:
1) jest administratorem danych osobowych Wykonawcy oraz osób, których dane Wykonawca przekaza³ w niniejszym postêpowaniu; Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Zamawiaj±cego: Ewa Palus, tel. 535727700 ewa.palus@cbi24.pl
2) dane osobowe Wykonawcy przetwarzane bêd± na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu zwi±zanym z postêpowaniem o udzielenie zamówienia publicznego na zadanie pn.: „Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do Szko³y Podstawowej w Wierzbie i Szko³y Filialnej w Udryczach, Gmina Stary Zamo¶æ w 2025 r.” prowadzonym w trybie podstawowym;
3) odbiorcami danych osobowych Wykonawcy bêd± osoby lub podmioty, którym udostêpniona zostanie dokumentacja postêpowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy Pzp;
4) dane osobowe Wykonawcy bêd± przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, przez okres 4 lat od dnia zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia, w sposób gwarantuj±cy jego nienaruszalno¶æ.
5) obowi±zek podania przez Wykonawcê danych osobowych bezpo¶rednio go dotycz±cych jest wymogiem ustawowym okre¶lonym w przepisach ustawy Pzp, zwi±zanym z udzia³em w postêpowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania okre¶lonych danych wynikaj± z ustawy Pzp;
6) w odniesieniu do danych osobowych Wykonawcy decyzje nie bêd± podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO;
7) Wykonawca posiada:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostêpu do danych osobowych dotycz±cych Wykonawcy;
− na podstawie art.16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych, o ile ich zmiana nie skutkuje zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw± Pzp oraz nie narusza integralno¶ci protoko³u oraz jego za³±czników;
− na podstawie art.18 RODO prawo ¿±dania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrze¿eniem przypadków, o których mowa w art.18 ust. 2 RODO;
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzêdu Ochrony Danych Osobowych, gdy Wykonawca uzna, ¿e przetwarzanie jego danych osobowych narusza przepisy RODO;
8) Wykonawcy nie przys³uguje:
− w zwi±zku z art.17 ust.3 lit.b, d lub e RODO prawo do usuniêcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art.20
RODO;
− na podstawie art.21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdy¿ podstaw± prawn± przetwarzania danych osobowych Wykonawcy jest art.6 ust.1 lit.c RODO.
W przypadku, gdy wykonanie obowi±zków, o których mowa w art.15 ust.1-3 rozporz±dzenia 2016/679, wymaga³oby niewspó³miernie du¿ego wysi³ku, Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ od osoby, której dane dotycz±, wskazania dodatkowych informacji maj±cych na celu sprecyzowanie ¿±dania, w szczególno¶ci podania nazwy lub daty postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu.
Skorzystanie przez osobê, której dane dotycz±, z uprawnienia do sprostowania lub uzupe³nienia danych osobowych, o którym mowa w art.16 rozporz±dzenia 2016/679, nie mo¿e skutkowaæ zmian± wyniku postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu ani zmian± postanowieñ umowy w zakresie niezgodnym z ustaw±.
Wyst±pienie z ¿±daniem, o którym mowa w art.18 ust.1 rozporz±dzenia 2016/679, nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakoñczenia postêpowania o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursu.
W przypadku danych osobowych zamieszczonych przez Zamawiaj±cego w Biuletynie Zamówieñ Publicznych, prawa, o których mowa w art.15 i art.16 rozporz±dzenia 2016/679, s± wykonywane w drodze ¿±dania skierowanego do Zamawiaj±cego
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczêciem postêpowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: S.P.26.1.2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Us³ugi
4.1.4.) Zamawiaj±cy udziela zamówienia w czê¶ciach, z których ka¿da stanowi przedmiot odrêbnego postêpowania: Nie
4.1.8.) Mo¿liwe jest sk³adanie ofert czê¶ciowych: Nie
4.1.13.) Zamawiaj±cy uwzglêdnia aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegó³owe odnosz±ce siê do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
4.1. Przedmiotem zamówienia jest us³uga cateringu - przygotowanie i dostawa wy¿ywienia dla:
Uczniów Szko³y Podstawowej im Karola Namys³owskiego w Wierzbie w liczbie 180 dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym,
Uczniów Szko³y Filialnej w Udryczach w liczbie 6 dzieci.
1. Przedmiot zamówienia obejmuje:
a. przygotowanie i dostawê trzech posi³ków dziennie tj. ¶niadanie, obiad dwudaniowy (zupa i drugie danie oraz kompot + ¶wie¿y owoc) i podwieczorek dla dzieci oddzia³ów przedszkolnych uczêszczaj±cych do Szko³y Podstawowej w Wierzbie w okresie od 02.01.2025 r. do 31.12.2025 r. z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 90 dzieci.
b. przygotowanie i dostawê obiadu dwudaniowego (zupa i drugie danie oraz kompot) dla dzieci w wieku szkolnym uczêszczaj±cych do Szko³y Podstawowej w Wierzbie w okresie od 02.01.2025 r. do 31.12.2025 r. z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 90 dzieci.
c. przygotowanie i dostawê obiadu dwudaniowego (zupa i drugie danie oraz kompot) dla dzieci w wieku szkolnym uczêszczaj±cych do Szko³y Filialnej w Udryczach w okresie od 02.01.2025 r. do 31.12.2025 r. z wyj±tkiem przerw w nauce dla grupy maksymalnie 6 dzieci.
1.1. Rodzaj posi³ków:
dla przedszkola:
a) ¶niadanie stanowiæ mog±: min. zupa mleczna, p³atki mlekiem, jogurt, kanapki z mas³em, wêdlin±, serem, jajkiem, pasztetem, oraz napój w postaci kompotu lub herbaty
b) pierwsze danie o pojemno¶ci nie mniejszej ni¿ 250 gram: - zupa podana ze ¶wie¿ym pieczywem, makaronem, ry¿em lub kasz±
c) drugie danie o gramaturze nie mniejszej ni¿ 280 gram: - ziemniaki/kasza/ry¿/makaron (100 g) - miêso/ryba (80 g) - surówka (100 g) dopuszcza siê równie¿ na drugie danie: pierogi, nale¶niki, kopytka, krokiety itp.
Zamawiaj±cy wymaga, aby w ci±gu tygodnia drugie danie obejmowa³o:
3 razy danie miêsne, 1 danie jarskie (pierogi, nale¶niki, kopytka, makaron itp.), 1 danie rybne. Zamawiaj±cy nie dopuszcza dañ rybnych z przetworzonej ryby. Dopuszczalne jest jedynie dania zawieraj±ce filet rybny.
d) Kompot + ¶wie¿y owoc do obiadu
e) Podwieczorek powinien byæ przygotowany bez u¿ycia bia³ego cukru i wysoko przetworzonych produktów uwzglêdniaj±cy sezonowe owoce np. galaretka, kisiel z owocami, jogurt.
dla uczniów klas I-VIII
a) pierwsze danie o pojemno¶ci nie mniejszej ni¿ 300 gram: - zupa - zupa podana ze ¶wie¿ym pieczywem, makaronem, ry¿em lub kasz±.
b) drugie danie o gramaturze nie mniejszej ni¿ 400 gram: - ziemniaki/kasza/ry¿/makaron (200 g) - miêso/ryba (100 g) - surówka (100 g)
dopuszcza siê równie¿ na drugie danie: pierogi, nale¶niki, kopytka, krokiety itp.
Zamawiaj±cy wymaga, aby w ci±gu tygodnia drugie danie obejmowa³o:
3 razy danie miêsne, 1 danie jarskie (pierogi, nale¶niki, kopytka, makaron itp.), 1 danie rybne. Zamawiaj±cy nie dopuszcza dañ rybnych z przetworzonej ryby. Dopuszczalne jest jedynie dania zawieraj±ce filet rybny.
c) kompot do obiadu
1.2 Wykonawca przedstawi Zamawiaj±cemu do akceptacji projekt menu na ka¿dy miesi±c z przynajmniej 5-dniowym wyprzedzeniem. Zamawiaj±cy w terminie 1 dnia dokona akceptacji menu lub zg³osi uwagi, które Wykonawca ma obowi±zek uwzglêdniæ. Zamawiaj±cy nie dopuszcza, ¿eby ci±gu 1 tygodnia wyst±pi³a powtarzalno¶æ tego samego rodzaju posi³ku.
1.3 Posi³ki bêd± dostarczane do szkó³ w termosach od poniedzia³ku do pi±tku w godzinach:
- 9.00 – 9:10 ¶niadanie dla dzieci oddzia³ów przedszkolnych
-10:10-10:30 obiad dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych i szkolnych oraz podwieczorek dla dzieci z oddzia³ów przedszkolnych.
Kaloryczno¶æ ka¿dego posi³ku stanowi±cego pierwsze danie (zupa) nie powinna byæ mniejsza ni¿ 150 kcal za¶ kaloryczno¶æ ka¿dego posi³ku stanowi±cego drugie danie nie powinna byæ mniejsza ni¿ 500 kcal.
Zamawiaj±cy zastrzega mo¿liwo¶æ zmniejszenia lub zwiêkszenia liczby do¿ywianych osób w zale¿no¶ci od potrzeb.
4.2.6.) G³ówny kod CPV: 55321000-6 - Us³ugi przygotowywania posi³ków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55322000-3 - Us³ugi gotowania posi³ków
55320000-9 - Us³ugi podawania posi³ków
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-01-02 do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiaj±cy przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówieñ na podobne us³ugi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: numeracja z SWZ:
17.1. Zamawiaj±cy dokona oceny ofert, które nie zosta³y odrzucone, na podstawie nastêpuj±cych kryteriów oceny ofert :
17.2:
1. Kryterium Cena (C), znaczenie kryterium 60 %
2. Kryterium Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P), znaczenie kryterium 40
17.3. Zamawiaj±cy dokona oceny ofert przyznaj±c punkty w ramach poszczególnych kryteriów oceny ofert, przyjmuj±c zasadê, ¿e 1% = 1 punkt.
17.4. Punkty za kryterium „Cena” zostan± obliczone wed³ug wzoru:
C = Cn/Cb x 60 pkt
gdzie,
C- ilo¶æ punktów za kryterium cena,
Cn - najni¿sza cena ofertowa spo¶ród ofert nieodrzuconych,
Cb – cena oferty badanej.
W kryterium „Cena”, oferta z najni¿sz± cen± otrzyma 60 punktów a pozosta³e oferty po matematycznym przeliczeniu w odniesieniu do najni¿szej ceny odpowiednio mniej. Koñcowy wynik powy¿szego dzia³ania zostanie zaokr±glony do dwóch miejsc po przecinku.
17.5. Kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P)”
Punktacja dla kryterium:
• 30 dni – 40 pkt
• 21 dni - 30 pkt
• 14 dni - 20 pkt
• 7 dni - 10 pkt
Maksymalna ilo¶æ punktów wed³ug kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury (P)" to 40 punktów. Punkty w kryterium zostan± przyznane w skali punktowej, 0-40 punktów
Za najkorzystniejsz± ofertê w danej czê¶ci zamówienia zostanie uznana oferta, która otrzyma najwiêksz± ilo¶æ punktów (O) obliczon± na podstawie wzoru:
O = C + P
gdzie:
O- ³±czna ilo¶æ punktów oferty ocenianej,
C- liczba punktów uzyskanych w kryterium „Cena”,
P- liczba punktów uzyskanych w kryterium „Termin p³atno¶ci wystawionej faktury”
4.3.2.) Sposób okre¶lania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jako¶ciowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: Termin p³atno¶ci wystawionej faktury
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiaj±cy okre¶la aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe lub innowacyjne, ¿±da etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu ¿ycia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiaj±cy przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udzia³u w postêpowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udzia³u w postêpowaniu.
Numeracja zgodna z SWZ:6.1. O udzielenie zamówienia mog± ubiegaæ siê Wykonawcy, którzy spe³niaj± warunki udzia³u w postêpowaniu dotycz±ce: postêpowaniu
6.1.1. zdolno¶ci do wystêpowania w obrocie gospodarczym;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie.
6.1.2. uprawnieñ do prowadzenia okre¶lonej dzia³alno¶ci gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrêbnych przepisów;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie.
6.1.3. sytuacji ekonomicznej lub finansowej;
Zamawiaj±cy nie okre¶la warunku w ww. zakresie
6.1.4 zdolno¶ci technicznej lub zawodowej w zakresie:
Opis sposobu dokonywania oceny spe³niania tego warunku:
A) DO¦WIADCZENIE:
Wykonawca spe³ni warunek, je¿eli wyka¿e siê wykonaniem w sposób zgodny z obowi±zuj±cymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej i ukoñczonej w terminie, co najmniej 1 us³ugi, w ci±gu ostatnich 3 lat, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy w tym okresie, polegaj±cej na wykonaniu us³ugi przygotowania i dostarczenia posi³ków do szkó³/przedszkoli na kwotê minimum 200 000,00 z³ brutto (us³uga musi byæ ¶wiadczona nieprzerwanie, podania daty i miejsca wykonania - us³uga musi byæ ¶wiadczona nieprzerwanie Zamawiaj±cym - mo¿e ich byæ kilku) przez 1 rok szkolny lub okres zawarty w jednym roku kalendarzowym) oraz do³±czy dowody (referencje) okre¶laj±ce, czy us³ugi te zosta³y wykonane lub w przypadku ¶wiadczeñ okresowych lub ci±g³ych s± wykonywane nale¿ycie.
Wykonawca powinien w wykazie us³ug wyra¼nie okre¶liæ zakres i warto¶æ wykonanych zamówieñ, aby mo¿na by³o ustaliæ, czy spe³nia warunek udzia³u w postêpowaniu.
Wykonawca mo¿e wykazaæ w wykazie us³ug tak¿e us³ugi, je¿eli ich zakres pokrywa siê z tre¶ci± warunku udzia³u w postêpowaniu.
Warto¶ci podane w dokumentach w walutach innych ni¿ wskazane przez Zamawiaj±cego bêd± przeliczane wg ¶redniego kursu NBP na dzieñ publikacji og³oszenia.
Wzór wykazu us³ug stanowi za³±cznik nr 6 do SWZ.
B) OSOBY:
Wykonawca spe³ni warunek, je¿eli do realizacji niniejszego zamówienia wyznaczy
Co najmniej:
- 1 technolog ¿ywienia zbiorowego/technik ¿ywienia zbiorowego z minimum 12 miesiêcznym sta¿em pracy przy kontrolowaniu, nadzorowaniu przygotowywania posi³ków do szkó³ lub przedszkoli
Technolog ¿ywienia zbiorowego/technik ¿ywienia zbiorowego musi faktycznie braæ udzia³ w kontrolowaniu, nadzorowaniu przygotowywania posi³ków do szkó³ lub przedszkola
- 1 kucharz z minimum 12 miesiêcznym do¶wiadczeniem w przygotowywaniu posi³ków dla dzieci w wieku szkolnym lub przedszkolnym.
Wzór wykazu osób stanowi za³±cznik nr 7 do SWZ.
2) SPRZÊT:
Zamawiaj±cy nie stawia warunku w powy¿szym zakresie.
6.2. Zamawiaj±cy mo¿e, oceniaj±c zdolno¶æ techniczn± lub zawodow±, na ka¿dym etapie postêpowania, uznaæ, ¿e Wykonawca nie posiada wymaganych zdolno¶ci, je¿eli posiadanie przez Wykonawcê sprzecznych interesów, w szczególno¶ci zaanga¿owanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsiêwziêcia gospodarcze Wykonawcy mo¿e mieæ negatywny wp³yw na realizacjê zamówienia na ka¿dym etapie postêpowania (art. 116 ust. 2 ustawy Pzp).
6.3. W odniesieniu do warunków dotycz±cych wykszta³cenia, kwalifikacji zawodowych lub do¶wiadczenia Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia wykazuj±c warunek udzia³u w postêpowaniu mog± polegaæ na zdolno¶ciach tych z Wykonawców, którzy wykonaj± us³ugi, do realizacji których te zdolno¶ci s± wymagane.
6.4. Sposób wykazania warunków udzia³u w postêpowaniu wskazano w rozdziale 8 SWZ.
5.5.) Zamawiaj±cy wymaga z³o¿enia o¶wiadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.6.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: Zamawiaj±cy nie wymaga z³o¿enia przez Wykonawcê podmiotowych ¶rodków dowodowych w tym zakresie.
5.7.) Wykaz podmiotowych ¶rodków dowodowych na potwierdzenie spe³niania warunków udzia³u w postêpowaniu: - wykazu us³ug wykonanych nie wcze¶niej ni¿ w okresie ostatnich 3 lat przed up³ywem terminu sk³adania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udzia³u w postêpowaniu, a je¿eli okres prowadzenia dzia³alno¶ci jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju, warto¶ci, daty, miejsca wykonania i podmiotów, na rzecz których us³ugi te zosta³y wykonane (sporz±dzonego zgodnie z Za³±cznikiem Nr 6 do SWZ), z za³±czeniem dowodów okre¶laj±cych czy te us³ugi zosta³y wykonane nale¿ycie, w szczególno¶ci informacji o tym czy us³ugi zosta³y wykonane zgodnie z przepisami i prawid³owo ukoñczone, przy czym dowodami, o których mowa, s± referencje b±d¼ inne dokumenty wystawione przez podmiot, na rzecz którego by³y wykonywane, a je¿eli z uzasadnionej przyczyny o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskaæ tych dokumentów - inne dokumenty – w odniesieniu do warunku okre¶lonego w pkt. 6.1.4 ppkt A) SWZ
- wykazu osób bior±cych udzia³ w realizacji zamówienia (sporz±dzonego zgodnie z Za³±cznikiem Nr 7 do SWZ), – w odniesieniu do warunku okre¶lonego w pkt. 6.1.4 ppkt B) SWZ,
5.11.) Wykaz innych wymaganych o¶wiadczeñ lub dokumentów:
formularz ofertowy, pe³nomocnictwo (je¶li dotyczy)SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiaj±cy wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiaj±cy przewiduje aukcjê elektroniczn±: Nie
6.4.) Zamawiaj±cy wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiaj±cy wymaga zabezpieczenia nale¿ytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotycz±ce sk³adania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
Numeracja z SWZ:10.1. Wykonawcy mog± wspólnie ubiegaæ siê o udzielenie zamówienia. W takim przypadku, Wykonawcy ustanawiaj± pe³nomocnika do reprezentowania ich w postêpowaniu o udzielenie zamówienia albo do reprezentowania w postêpowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego.
10.2. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o udzielenie zamówienia:
a) o¶wiadczenia o których mowa w pkt. 8.1 SWZ sk³ada z ofert± ka¿dy
z Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê o zamówienie. O¶wiadczenia te potwierdzaj± brak podstaw wykluczenia oraz spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu w zakresie, w jakim ka¿dy z wykonawców wykazuje spe³nianie warunków udzia³u w postêpowaniu,
b) w przypadku, o którym mowa w pkt 6.3 SWZ Wykonawcy wspólnie ubiegaj±cy siê o udzielenie zamówienia do³±czaj± do oferty o¶wiadczenie, z którego wynika, które us³ugi wykonaj± poszczególni Wykonawcy. O¶wiadczenie nale¿y z³o¿yæ wg wymogów za³±cznika nr 5 do SWZ. O¶wiadczenie to jest podmiotowym ¶rodkiem dowodowym.
c) zobowi±zani s± oni na wezwanie Zamawiaj±cego, z³o¿yæ podmiotowe ¶rodki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3 SWZ, przy czym podmiotowe ¶rodki dowodowe, o których mowa w pkt. 8.3.1 SWZ sk³ada odpowiednio Wykonawca/Wykonawcy, który/którzy wykazuje/-± spe³nienie warunku.
10.3. Je¿eli zosta³a wybrana oferta Wykonawców wspólnie ubiegaj±cych siê
o udzielenie zamówienia, Zamawiaj±cy mo¿e ¿±daæ przed zawarciem umowy
w sprawie zamówienia publicznego kopii umowy reguluj±cej wspó³pracê tych Wykonawców.
6.7.) Zamawiaj±cy przewiduje uniewa¿nienie postêpowania, je¶li ¶rodki publiczne, które zamierza³ przeznaczyæ na sfinansowanie ca³o¶ci lub czê¶ci zamówienia nie zosta³y przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiaj±cy przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiaj±cy przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1.Zmiana postanowieñ niniejszej Umowy mo¿e nast±piæ za zgod± obu stron wyra¿on± na pi¶mie pod rygorem niewa¿no¶ci takiej zmiany.2.Dopuszcza siê zmiany w umowie w przypadkach: ustawowej zmiany obowi±zku podatkowego Wykonawcy w zakresie podatku od towarów i us³ug (VAT), zmian umowy wynikaj±cych z obowi±zuj±cych przepisów prawa maj±cych w sprawie zastosowanie, zaistnienia okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia umowy.
3.Niedopuszczalna jest jednak pod rygorem niewa¿no¶ci zmiana postanowieñ zawartej Umowy oraz wprowadzenie nowych postanowieñ do Umowy niekorzystnych dla Zamawiaj±cego, je¿eli przy ich uwzglêdnieniu nale¿a³oby zmieniæ tre¶æ oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba ¿e konieczno¶æ wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczno¶ci, których nie mo¿na by³o przewidzieæ w chwili zawarcia Umowy.
4.Klauzula waloryzacyjna:
4.1 Strony ustalaj± nastêpuj±ce zasady wprowadzenia zmian wysoko¶ci wynagrodzenia Wykonawcy w przypadku zmiany ceny materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± zamówienia, maj±cych wp³yw na koszt zamówienia (art. 439 ustawy Pzp):
a) przez zmianê ceny materia³ów lub kosztów rozumie siê wzrost odpowiednio cen lub kosztów, jak i ich obni¿enie, wzglêdem ceny lub kosztu przyjêtych w celu ustalenia wynagrodzenia wykonawcy zawartego w ofercie,
b) strony s± uprawnione do ¿±dania zmiany wynagrodzenia w przypadku gdy zmiana ceny materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± umowy bêdzie wy¿sza lub ni¿sza, o co najmniej 30%, co zostanie ustalone w oparciu o ¶rednioroczny wska¼nik cen towarów i us³ug konsumpcyjnych ogó³em og³oszony w komunikacie Prezesa G³ównego Urzêdu Statystycznego do koñca stycznia danego roku kalendarzowego za rok poprzedni,
c) zmiana wynagrodzenia nie mo¿e nast±piæ wcze¶niej ni¿ przed up³ywem 6 miesiêcy od dnia zawarcia niniejszej Umowy i obowi±zuje najwcze¶niej od dnia zawarcia stosownego aneksu do Umowy (nie mo¿e nast±piæ ze skutkiem wstecznym i dotyczyæ us³ug, w stosunku do których wykonawca wystawi³ ju¿ fakturê VAT),
d) strony umowy mog± wyst±piæ o zmianê wynagrodzenia nie czê¶ciej ni¿ raz na 6 miesiêcy oraz nie pó¼niej ni¿ 1 miesi±c przed zakoñczeniem terminu realizacji przedmiotu umowy okre¶lonego w umowie;
e) zmianê wynagrodzenia ustala siê w oparciu o ¶rednioroczny wska¼nik cen towarów i us³ug konsumpcyjnych ogó³em og³aszany w komunikacie Prezesa G³ównego Urzêdu Statystycznego do koñca stycznia danego roku kalendarzowego za rok poprzedni, co oznacza, ¿e zmiana wynagrodzenia nastêpuje w przypadkach wskazanych w lit. b) nie wiêcej ni¿ o og³aszany w w/w komunikacje wska¼nik zmiany,
f) warunkiem zmiany wynagrodzenia Wykonawcy bêdzie wykazanie przez dan± stronê umowy, i¿ zmiana cen materia³ów lub kosztów zwi±zanych z realizacj± umowy mia³a faktyczny wp³yw na koszty wykonania przedmiotu umowy, w szczególno¶ci, ¿e:
- nie by³y one uwzglêdniane przez Wykonawcê w celu ustalenia wynagrodzenia zawartego w ofercie oraz
- s± niezbêdne do realizacji tej czê¶ci zamówienia, która nie zosta³a jeszcze wykonana do dnia publikacji wska¼nika, o którym mowa w lit. e) powy¿ej oraz s± bezpo¶rednio z ni± zwi±zane.
cd. w sekcji Informacje dodatkowe og³oszenia
7.5.) Zamawiaj±cy uwzglêdni³ aspekty spo³eczne, ¶rodowiskowe, innowacyjne lub etykiety zwi±zane z realizacj± zamówienia: Tak
7.6.) Zamawiaj±cy przewiduje nastêpuj±ce wymagania zwi±zane z realizacj± zamówienia:
w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okoliczno¶ciach, o których mowa w art. 95 ustawy
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin sk³adania ofert: 2024-11-25 10:00
8.2.) Miejsce sk³adania ofert: https://ezamowienia.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-11-25 10:30
8.4.) Termin zwi±zania ofert±: do 2024-12-24
SEKCJA IX – POZOSTA£E INFORMACJE
cd. zmiany umowy - klauzula waloryzacyjnag) maksymalna warto¶æ zmiany wynagrodzenia, jak± dopuszcza Zamawiaj±cy w efekcie zastosowania postanowieñ o zasadach wprowadzania zmian wysoko¶ci wynagrodzenia wynosi 10% ceny, z czym wi±zaæ siê bêdzie odpowiednia zmiana maksymalnej wysoko¶ci wynagrodzenia (art. 439 ust.2 pkt 4 ustawy Pzp). Po osi±gniêciu w/w kwoty dalsza waloryzacja nie bêdzie ju¿ przeprowadzana.
4.2 W przypadku niedoj¶cia Stron do porozumienia co do zmiany wysoko¶ci wynagrodzenia w zwi±zku z okoliczno¶ciami wskazanymi w ust. 3 niniejszego paragrafu, w terminie do 30 dni od daty z³o¿enia wniosku o zmianê, Strony wspólnie wybieraj± rzeczoznawcê celem uzyskania opinii w zakresie zasadno¶ci z³o¿onego wniosku pod k±tem spe³nienia przes³anek wskazanych w ust. 3 niniejszego paragrafu, która jest dla Stron wi±¿±ca. Koszty wydania opinii ponosz± strony po po³owie.
4.3 W ka¿dym z przypadków wskazanych w ust. 3 niniejszego paragrafu z wnioskiem o zmianê umowy, mo¿e wyst±piæ ka¿da ze Stron umowy. Strona wystêpuj±ca z wnioskiem o zmianê wysoko¶ci wynagrodzenia jest zobowi±zana do jego uzasadnienia i do³±czenia do wniosku stosownych kalkulacji potwierdzaj±cych zasadno¶æ z³o¿onego wniosku.
4.4 W przypadku gdy z wnioskiem o podwy¿szenie wynagrodzenia wystêpuje Wykonawca jest on zobowi±zany na ¿±danie Zamawiaj±cego przed³o¿yæ wskazane przez niego dodatkowe dokumenty wykazuj±ce wp³yw okoliczno¶ci wskazanych ust. 4 pkt 4.1 niniejszego paragrafu na wzrost kosztów realizacji zamówienia.
4.5. Obowi±zek wykazania wp³ywu zmian, o których mowa w ust. 4 pkt 4.1 niniejszego paragrafu na koszty wykonania zamówienia, nale¿y do Strony wnioskuj±cej o dokonanie wysoko¶ci zmiany wynagrodzenia. W przypadku niewykazania, ¿e w/w okoliczno¶ci maj± lub bêd± mia³y wp³yw na koszty wykonania Umowy przez Wykonawcê, Strony zobowi±zuj± siê do realizacji Umowy na dotychczasowych zasadach.
4.6. Zmiany wynagrodzenia opisane w niniejszym paragrafie wprowadza siê na podstawie aneksu podpisanego przez obydwie Strony w formie pisemnej pod rygorem niewa¿no¶ci. O ile z powy¿szych postanowieñ b±d¼ obowi±zuj±cych przepisów prawa nie wynika nic innego zmiany wynagrodzenia wskazane w ust. 4 pkt 4.1 powy¿ej obowi±zuj± najwcze¶niej od 8 dnia zawarcia stosownego aneksu do niniejszej Umowy, chyba ¿e z uwagi na szczególnie uzasadnione okoliczno¶ci Strony wska¿± odmienny termin.
9. Wykonawca, którego wynagrodzenie zosta³o zmienione zgodnie z ust. 4 pkt 4.1 niniejszego paragrafu zobowi±zany jest do zmiany wynagrodzenia przys³uguj±cego podwykonawcy, z którym zawar³ umowê, w zakresie odpowiadaj±cym zmianom cen materia³ów lub kosztów dotycz±cych zobowi±zania podwykonawcy, je¿eli ³±cznie spe³nione s± nastêpuj±ce warunki:
a) przedmiotem umowy s± us³ugi;
b) okres obowi±zywania umowy przekracza 6 miesiêcy.
Zamawiaj±cy przewiduje wykluczenie na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 13 kwietnia 2022 r. o szczególnych rozwi±zaniach w zakresie przeciwdzia³ania wspieraniu agresji na Ukrainê oraz s³u¿±cych ochronie bezpieczeñstwa narodowego.
INNE PRZETARGI WIERZBA
wiêcej: przetargi WIERZBA »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- "¦wiadczenie us³ug cateringowych dla dzieci w wieku od ukoñczonego 20 tygodnia do 3 roku ¿ycia w ¯³obku w Z³ocieñcu."
- ¦wiadczenie us³ug w zakresie przygotowywania i dostarczania posi³ków dla mieszkañców Domu Spokojnej Staro¶ci w Cieszynie w 2025 roku
- Przygotowanie i dostawa ca³odziennego wy¿ywienia do internatu Zespo³u Szkó³ im. Stanis³awa Staszica w Miêtnem.
- ¦wiadczenie us³ug gastronomicznych dla osób zatrzymanych i doprowadzonych do Policyjnej Izby Dziecka
- Przygotowywanie i dostarczanie posi³ków do szkó³ z terenu gminy I³awa w roku 2025
- Przygotowanie i dostarczanie obiadów dla osób doros³ych objêtych wsparciem Gminy Wyszków w okresie od 01.01.2025 r. do 31.12.2025 r.
wiêcej: Us³ugi podawania posi³ków »
Uwaga: podstaw± prezentowanych tutaj informacji s± dane publikowane przez Urz±d Zamówieñ Publicznych w Biuletynie Zamówieñ Publicznych. Tre¶æ og³oszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z tre¶ci± tego¿ og³oszenia dostêpn± w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dok³ada wszelkich starañ, aby zamieszczone tutaj informacje by³y kompletne i zgodne z prawd±. Nie mo¿e jednak zagwarantowaæ ich poprawno¶ci i nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za jakiekolwiek szkody powsta³e w wyniku korzystania z nich.