Ogłoszenie z dnia 2024-11-26
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
„Przygotowywanie i dostarczanie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Bolków w 2025 roku”
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania
1.2.) Nazwa zamawiającego: GMINNO-MIEJSKI ZESPÓŁ OBSŁUGI SZKÓŁ W BOLKOWIE
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 001179343
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: ul. Bolka 8B
1.5.2.) Miejscowość: Bolków
1.5.3.) Kod pocztowy: 59-420
1.5.4.) Województwo: dolnośląskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL515 - Jeleniogórski
1.5.7.) Numer telefonu: 757413270
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: zosz@bolkow.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.zoszbolkow.pl
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Sprawy gospodarcze i finansowe
1.11.) Dane podmiotu, któremu zamawiający powierzył przeprowadzenie postępowania.
Podmiot 1
1.11.1.) Nazwa podmiotu prowadzącego postępowanie: Gminno-Miejski Zespół Obsługi Szkół w Bolkowie
1.11.2.) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 6141062934
Adres podmiotu prowadzącego postępowanie:
1.11.3.) Ulica: Bolka 8B
1.11.4.) Miejscowość: Bolków
1.11.5.) Kod pocztowy: 59-420
1.11.6.) Województwo: dolnośląskie
1.11.7.) Kraj: Polska
1.11.8.) Lokalizacja NUTS 3: PL515 - Jeleniogórski
1.11.9.) Numer telefonu: 757413270
1.11.11.) Adres poczty elektronicznej: zosz@bolkow.pl
1.11.12.) Adres strony internetowej: www.zoszbolkow.pl
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
„Przygotowywanie i dostarczanie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Bolków w 2025 roku”
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-e5fd5736-be68-4567-9663-41db73f9bbc0
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00616725
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-11-26
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00066987/02/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Przygotowywanie i dostarczanie posiłków (usługa cateringowa) dla dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół podstawowych na terenie gminy Bolków w 2025 roku
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-e5fd5736-be68-4567-9663-41db73f9bbc03.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: 1. Komunikacja w niniejszym postępowaniu o udzielenie zamówienia (w tym składanie ofert, wymiana informacji oraz przekazywanie dokumentów lub oświadczeń) między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu środków komunikacji elektronicznej, tj. przy użyciu Platformy e-Zamówienia, która jest dostępna pod adresem: https://ezamowienia.gov.pl
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uniemożliwiających komunikację Wykonawcy i
Zamawiającego za pośrednictwem Platformy e-Zamówienia, Zamawiający dopuszcza komunikację za pomocą poczty elektronicznej na ściśle określony adres e-mail Zamawiającego: zamowienia@zoszbolkow.pl (nie dotyczy czynności złożenia, wycofania lub zmiany oferty).
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: 1. Minimalne wymagania techniczne dotyczące sprzętu używanego w celu korzystania z usług Platformy e-Zamówienia oraz informacje dotyczące specyfikacji połączenia określa Regulamin Platformy e-Zamówienia. 2. Sposób sporządzenia dokumentów elektronicznych lub dokumentów elektronicznych będących kopią elektroniczną treści zapisanej w postaci papierowej (cyfrowe odwzorowania) i poświadczenia za zgodność musi być zgodny z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub w konkursie (Dz. U. z 2020 r., poz. 2452) zwanym dalej: rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych. 3. Dokumenty elektroniczne, o których mowa w § 2 ust. 1 rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2020 r. w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz. U. z 2020 r., poz. 2452) a w tym: oferty, oświadczenia, o których mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp, podmiotowe środki dowodowe, przedmiotowe środki dowodowe, pełnomocnictwa sporządza się w postaci elektronicznej, w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne
(Dz. U. z 2024 r., poz. 1557) tj. rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności (Dz. U. z 2024 r., poz. 773) w szczególności w formacie .pdf, doc, .docx, .rtf, .xps, .odt. z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych. 4. Inne niż wskazane w punkcie 8 (inne niż wymienione w § 2 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych) informacje, oświadczenia lub dokumenty przekazywane w postępowaniu sporządza się w postaci elektronicznej:
a) w formatach danych określonych w przepisach rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Krajowych Ram Interoperacyjności (Dz. U. z 2024 r., poz. 773) i przekazuje się jako załączniki lub b) jako tekst wpisany bezpośrednio do wiadomości przekazywanej przy użyciu środków komunikacji elektronicznej określonych w niniejszej SWZ (np. w treści „Formularza do komunikacji). 5. Komunikacja w postępowaniu, z wyłączeniem składania ofert, odbywa się drogą elektroniczną za pośrednictwem formularzy do komunikacji dostępnych w zakładce „Formularze” („Formularze do komunikacji”). Za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” odbywa się w szczególności przekazywanie wezwań i zawiadomień, zadawanie pytań i udzielanie odpowiedzi. Formularze do komunikacji umożliwiają również dołączenie załącznika do przesyłanej wiadomości (przycisk „dodaj załącznik”). W przypadku załączników, które powinny być zgodnie z ustawą Pzp lub rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów w sprawie wymagań dla dokumentów elektronicznych opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym, podpisem zaufanym lub podpisem osobistym, mogą być opatrzone, zgodnie z wyborem Wykonawcy/Wykonawcy wspólnie ubiegającego się o udzielenie zamówienia, podpisem typu zewnętrznego lub wewnętrznego. W zależności od rodzaju podpisu i jego typu (zewnętrzny, wewnętrzny/otaczający) dodaje się uprzednio podpisane dokumenty wraz z wygenerowanym plikiem podpisu (typ zewnętrzny) lub dokument z wszytym podpisem (typ wewnętrzny/otaczający). 6. Wszystkie wysłane i odebrane w postępowaniu przez Wykonawcę wiadomości widoczne są po
zalogowaniu się do konta w podglądzie postępowania w zakładce „Komunikacja”. 7. Maksymalny rozmiar plików przesyłanych za pośrednictwem „Formularzy do komunikacji” wynosi 150 MB (wielkość ta dotyczy plików przesyłanych jako załączniki do jednego formularza).
Pozostałe informacje znajdują się w dziale V SWZ.
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych, zwane dalej „RODO”) (Dz. U. UE. L. 119.1 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) Administratorem danych osobowych jest Gminno-Miejski Zespół Obsługi Szkól w Bolkowie
z siedzibą przy ul. Bolka 8b w Bolkowie (59-420). Z administratorem można się skontaktować poprzez adres email: zosz@bolkow.pl lub pisemnie na adres siedziby administratora;
2) Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym może się Pani/Pan skontaktować poprzez email: iod@bolkow.pl. Z inspektorem ochrony danych można się kontaktować we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych;
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą, na podstawie ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych, w celu realizacji procesu wyboru wykonawcy na podstawie prowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, a następnie realizacji postanowień umownych związanych z wykonywanym zamówieniem;
4) w związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych w celach wskazanych powyżej, dane osobowe mogą być udostępniane innym odbiorcom lub kategoriom odbiorców danych osobowych, na podstawie przepisów prawa oraz zawartych umów powierzenia przetwarzania danych, jeżeli wymagane byłoby to w celu realizacji postanowień umownych,
5) w odniesieniu do Pani/Pana danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany;
6) Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane, zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych, przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania
o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy;
7) posiada Pani/Pan prawo do:
a) dostępu do danych osobowych, na podstawie art. 15 RODO, przy czym administrator może żądać od osoby, której dane dotyczą, wskazania dodatkowych informacji mających
na celu sprecyzowanie żądania, w szczególności podania nazwy lub daty postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego;
b) sprostowania lub uzupełnienia danych osobowych, na podstawie art. 16 RODO, przy czym skorzystanie z niniejszego uprawnienia nie może skutkować zmianą wyniku postępowania
o udzielenie zamówienia publicznego ani zmianą postanowień umowy w zakresie niezgodnym
z ustawą z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych;
c) ograniczenia przetwarzania danych osobowych, na podstawie art. 18 RODO, przy czym wystąpienie z żądaniem nie ogranicza przetwarzania danych osobowych do czasu zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego;
d) wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan,
że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO;
8) nie przysługuje Pani/Panu prawo do:
a) usunięcia lub przenoszenia danych osobowych,
b) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;
9) podanie danych osobowych jest konieczne w celu realizacji postępowania o udzielenie zamówienia publicznego oraz realizacji postanowień umownych. Niepodanie danych będzie skutkowało brakiem możliwości rozpatrzenia oferty złożonej w postępowaniu oraz zawarcia umowy.
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: 1/P/2024
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i dostarczania gotowych posiłków w formie jednego dania (catering) - 3 razy w tygodniu drugie danie i 2 razy w tygodniu zupa z wkładką, dla określonej grupy dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół podstawowych znajdujących się na terenie gminy Bolków. 2. Usługa cateringowa obejmuje:
1) Przygotowanie i dostawę gotowych posiłków dla grupy średnio 90 dzieci w wieku przedszkolnym (3 - 6 lat) – jedno danie (3 razy w tygodniu drugie danie i 2 razy w tygodniu zupa z wkładką);
2) Przygotowanie i dostawę gotowych posiłków dla grupy średnio 165 uczniów (w wieku 7-15 lat) uczęszczających do szkół podstawowych – jedno danie (3 razy w tygodniu drugie danie i 2 razy w tygodniu zupa z wkładką). 3. We wszystkich szkołach znajdują się jadalnie przystosowane do wydawania posiłków. 4. Posiłki należy dostarczać:
- w termosach, z których będą wydawane do naczyń jednorazowych lub jeżeli posiłek będzie trzyskładnikowy w naczyniach jednorazowych - dotyczy Szkoły Podstawowej w Kaczorowie, Lipie i Sadach Górnych,
- w termosach, z których będą wydawane do naczyń Zamawiającego – dotyczy oddziału przedszkolnego Szkoły Podstawowej w Bolkowie (około 60 posiłków),
- w naczyniach jednorazowych (posiłki gotowe do wydania) – dotyczy Szkoły Podstawowej w Bolkowie.
5. Szacunkowa dzienna liczba posiłków:
- Szkoła Podstawowa w Bolkowie ok. 155 posiłków dziennie
- Szkoła Podstawowa w Kaczorowie 45 posiłków dziennie
- Szkoła Podstawowa w Lipie ok. 45 posiłków dziennie
- Szkoła Podstawowa w Sadach Górnych ok. 10 posiłków dziennie, razem ok. 255 posiłków dziennie.
255 posiłków dziennie x 180 dni świadczenia usługi = 45 900 posiłków przez cały okres umowy. 6. Podane ilości zamawianych posiłków (obiadów) są wielkościami szacunkowymi - w związku z nieprzewidzianym wzrostem lub spadkiem liczby dzieci korzystających z obiadów w trakcie trwania roku szkolnego, Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia lub zmniejszenia ilości zamawianych obiadów, w stosunku do ilości określonych w umowie. Wykonawca ustala minimalną ilość posiłków przez cały okres obowiązywania umowy w wysokości 18 360 posiłków (tj. 40% z szacunkowej ilości posiłków) dla wszystkich ww. placówek. Okoliczność taka nie może być powodem wypowiedzenia umowy oraz stanowić podstawy do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw. Liczba posiłków może ulegać zmianie i uzależniona będzie od frekwencji dzieci/uczniów. Sposób i termin przekazywania informacji o liczbie posiłków na dany dzień zostanie uzgodniony z Wykonawcą przed rozpoczęciem realizacji zamówienia.
7. Umowa zostanie zawarta na czas określony: od dnia 1 stycznia 2025 do dnia 31 grudnia 2025 r. Rozpoczęcie realizacji przedmiotu umowy w styczniu 2025 r. nastąpi nie później niż w terminie do 14 stycznia 2025 r., a we wrześniu 2025 r. nie później niż w terminie dwóch tygodni od rozpoczęcia roku szkolnego 2025/2026.
4.2.6.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:
55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-12-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.1.) Sposób oceny ofert: 1. Zamawiający oceni i porówna jedynie te oferty, które nie zostały odrzucone.
2. Kryteria wyboru oferty i jego znaczenie:
cena – 100 %
3. Sposób punktacji:
cena oferty - ocena ofert w zakresie przedstawionym powyżej kryterium zostanie dokonana według następującej zasady:
oferta z najniższą ceną brutto
---------------------------------------------------------- x 100 = 100 pkt (100%)
cena brutto badanej oferty
Najkorzystniejszą ofertą cenową będzie oferta z najniższą ceną brutto spośród złożonych ofert, która otrzyma ocenę 100 pkt (100%).
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 100
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1Warunki udziału w postępowaniu dotyczą:1) Zdolności do występowania w obrocie gospodarczym. Zamawiający nie stawia warunku
w powyższym zakresie.
2) Uprawnienia do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów. Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
3) Sytuacji ekonomicznej lub finansowej.
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) Zdolności technicznej lub zawodowej.
W celu spełnienia ww. warunku udziału w postępowaniu, Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych.
Zdolności zawodowe - w odniesieniu do tych zdolności, tj. doświadczenia, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonują usługi cateringowe, do realizacji których posiadają uprawnienia. W takim przypadku Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie dołączają do oferty:
a) oświadczenie, z którego wynika, że usługi wykonają poszczególni Wykonawcy. (załącznik nr 4 do SWZ) oraz
b) wykaz wykonanych usług zawierający informacje, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonywał lub wykonuje minimum 1 usługę na podstawie umowy, polegającą na przygotowywaniu
i dostarczaniu posiłków dla przedszkola lub szkoły podstawowej przez okres ciągły minimum
1 roku szkolnego lub 1 roku kalendarzowego dla określonej ilości dzieci/uczniów nie mniejszej jak
70 osób. (załącznik nr 5 do SWZ)
Zdolności techniczne:
a) Wykonawca dysponuje co najmniej jednym samochodem do przewozu żywności, zgodnie
z powszechnie obowiązującymi przepisami w tym zakresie. (załącznik nr 6 do SWZ) lub
b) Wykonawca może polegać na zdolnościach technicznych podmiotów udostępniających zasoby, składając wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że Wykonawca, realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów. (załącznik nr 7 SWZ)
2. Uwaga: Po upływie terminu składania ofert, Wykonawca nie może powoływać się na zdolności lub sytuację podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał on
w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby.
3. Zamawiający może, oceniając zdolność techniczną lub zawodową, na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia zgodnie z art. 116 ust. 2 ustawy Pzp.
4. Na podstawie art. 95 ustawy Pzp Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności związane z realizacją zamówienia, które polegają na Wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r., Kodeks Pracy (Dz. U. z 2023 r., poz. 1465 ze zm.), na okres co najmniej równy okresowi realizacji usługi cateringowej w ramach przedmiotu umowy, tj.: od dnia rozpoczęcia realizacji ww. usługi do dnia jej zakończenia.
5. Sposób dokumentowania zatrudnienia osób wykonujących określone przez Zamawiającego czynności tj. wytwarzanie posiłków oraz uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełnienia przez Wykonawcę wymagań oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań określają zapisy postanowień umowy.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający wezwie Wykonawcę, którego oferta została najwyżej oceniona, do złożenia
w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż 5 dni od dnia wezwania, aktualnych na dzień ich złożenia,
dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu. (załącznik nr 5 i załącznik nr 6 do SWZ).
Zamawiający nie wzywa do złożenia podmiotowych środków dowodowych, jeżeli może je uzyskać za pomocą bezpłatnych i ogólnodostępnych baz danych, w szczególności rejestrów publicznych w rozumieniu ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących
zadania publiczne (Dz. U. z 2024 r., poz. 1557), o ile Wykonawca wskazał w oświadczeniu,
o którym mowa w art. 125 ust. 1 ustawy Pzp dane umożliwiające dostęp do tych środków.
5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie
5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:
Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo składa się pod rygorem nieważności w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym lub w formie elektronicznej kopii poświadczonej notarialnie w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2024 r. poz. 1557) z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych. Pełnomocnictwo należy załączyć do oferty.SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:
W odniesieniu do zdolności zawodowych, tj. doświadczenia, Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie mogą polegać na zdolnościach tych z Wykonawców, którzy wykonują usługi cateringowe, do realizacji których posiadają uprawnienia. W takim przypadku Wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie dołączają do oferty:a) oświadczenie, z którego wynika, że usługi wykonają poszczególni Wykonawcy. (załącznik nr 4 do SWZ) oraz
b) wykaz wykonanych usług zawierający informacje, że w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie, wykonywał lub wykonuje minimum 1 usługę na podstawie umowy, polegającą na przygotowywaniu
i dostarczaniu posiłków dla przedszkola lub szkoły podstawowej przez okres ciągły minimum 1 roku szkolnego lub 1 roku kalendarzowego dla określonej ilości dzieci/uczniów nie mniejszej jak 70 osób. (załącznik nr 5 do SWZ)
Jeżeli Wykonawca polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby przedstawia wraz z oświadczeniem własnym o niepodleganiu wykluczeniu także oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu.
(załącznik nr 2 SWZ).
W przypadku wspólnego ubiegania się Wykonawców o udzielenie zamówienia oświadczenie
o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania składa każdy z Wykonawców.
Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia dołączają do oferty oświadczenie, z którego wynika, które usługi, dostawy wykonają poszczególni Wykonawcy. (załącznik nr 4 do SWZ).
Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku Wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu albo do reprezentowania i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo składa się pod rygorem nieważności w formie elektronicznej lub w postaci elektronicznej opatrzonej podpisem zaufanym lub podpisem osobistym lub w formie elektronicznej kopii poświadczonej notarialnie w formatach danych określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 18 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. z 2024 r. poz. 1557) z uwzględnieniem rodzaju przekazywanych danych. Pełnomocnictwo należy załączyć do oferty.
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Tak
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
1. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru Wykonawcy, chyba że zmiana będzie dotyczyła następujących zdarzeń:1) wystąpienia zmian powszechnie obowiązujących przepisów prawa w zakresie mającym wpływ na realizację przedmiotu umowy;
2) zmiana terminu realizacji przedmiotu umowy z przyczyn niezależnych od Wykonawcy;
3) wystąpienia konieczności wprowadzenia zmian spowodowanych takimi okolicznościami jak: siła wyższa uniemożliwiająca wykonanie przedmiotu umowy zgodnie z umową, rozumiana jako wydarzenie nieprzewidywalne o charakterze przypadkowym lub naturalnym (żywiołowym), nie do uniknięcia, pozostającymi poza racjonalną kontrolą stron, następstwom którym strony nie mogły zapobiec, uniemożliwiającymi którejkolwiek ze stron realizację zobowiązań w ramach niniejszej umowy;
4) wystąpienia konieczności zwiększenia lub zmniejszenia ilościowego przedmiotu umowy (według potrzeb Zamawiającego). W takim przypadku wynagrodzenie za przedmiot umowy może ulec odpowiedniemu zwiększeniu lub zmniejszeniu;
5) wystąpienia okoliczności, których strony umowy nie były w stanie przewidzieć, pomimo zachowania należytej staranności.
2. Klauzula waloryzacyjna: strony dopuszczają zmianę wynagrodzenia należnego Wykonawcy, w przypadku zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych z realizacją zamówienia z uwzględnieniem następujących zasad:
1) podstawą do ustalenia poziomu zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych z realizacją zamówienia jest wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogłaszany
w komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego obowiązujący w miesiącu, w którym upłynął termin składania ofert:
a) minimalny poziom zmiany ceny produktów do przygotowania posiłków lub kosztów związanych
z realizacją zamówienia wyliczony w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych wskazany
w pkt 1, uprawniający strony umowy do żądania zmiany wynagrodzenia, wynosi 10 punktów procentowych;
b) maksymalna wartość zmiany wynagrodzenia należnego Wykonawcy, jaką dopuszcza Zamawiający wynosi 10% wartości wynagrodzenia określonego w § 7 ust. 2 niniejszej umowy.
2. Zmiany, o których mowa w ust. 1, mogą być wprowadzone wyłącznie wtedy, gdy mają one wpływ na koszty wykonania zamówienia przez Wykonawcę, wówczas może on wystąpić do Zamawiającego z pisemnym wnioskiem o zmianę wynagrodzenia, przedkładając odpowiednie dokumenty potwierdzające zasadność złożenia wniosku oraz określić stopień, w jakim wpłynie ona na wysokość wynagrodzenia.
3. Wykonawca może złożyć pisemny wniosek o dokonanie waloryzacji najwcześniej w dniu wejścia w życie przepisów wprowadzających zmiany.
4. Zmiany, o których mowa w ust. 1, mogą być wprowadzane nie częściej niż raz na 6 miesięcy poprzez zestawienie kosztów świadczenia poszczególnych usług wymienionych w opisie przedmiotu zamówienia SWZ oraz wskaźnika, o którym mowa w ust. 1 pkt 1.
5. Strony będą uprawnione do wnioskowania o dokonanie kolejnej zmiany pod warunkiem, że wskaźnik,
o którym mowa w ust. 1 pkt 1, ulegnie zmianie o minimum 10 punktów procentowych w stosunku do miesiąca, w którym dokonano poprzedniej zmiany.
6. Poprzez zmianę cen materiałów lub kosztów, o których mowa w ust. 1 należy rozumieć wzrost odpowiednio cen lub kosztów, jak i ich obniżenie, względem cen lub kosztu przyjętego w celu ustalenia wynagrodzenia zawartego w ofercie, zatem uprawnienie do zmiany wynagrodzenia przysługuje zarówno Wykonawcy, jak i Zamawiającemu.
7. W przypadku akceptacji żądania przez drugą stronę, zwaloryzowane wynagrodzenie będzie obowiązywać od dnia podpisania aneksu.
Wszelkie zmiany do niniejszej umowy wymagają pisemnego aneksu wraz z ich uzasadnieniem podpisanego przez obie strony pod rygorem nieważności.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2024-12-05 10:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://ezamowienia.gov.pl
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-12-05 10:30
8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni
INNE PRZETARGI BOLKÓW
więcej: przetargi BOLKÓW »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- WYBÓR WYKONAWCY USŁUGI ŻYWIENIA NA RZECZ SZKOŁY PODSTAWOWEJ NR 74 WE WROCŁAWIU
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Korytowie A w 2025 roku.
- Przygotowanie i dostarczenie posiłków dla uczniów Szkoły Podstawowej im. Władysława Rdzanowskiego w Radziejowicach ul. Główna 2
- Przygotowanie i dowóz posiłków dla uczestników ośrodków wsparcia dla seniorów w Ustrzykach Dolnych w okresie od stycznia do czerwca 2025 r.
- Świadczenie usługi cateringowej do Schroniska dla Bezdomnych w Tarnowskich Górach w okresie I-XII 2025
- Przygotowywanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci i uczniów placówek oświatowych z terenu Gminy Tłuchowo
więcej: Usługi dostarczania posiłków »
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.