eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi ŁaskDostawa żywności II



Ogłoszenie z dnia 2024-12-18

Ogłoszenie o zamówieniu
Dostawy
Dostawa żywności II

SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY

1.1.) Rola zamawiającego

Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego

1.2.) Nazwa zamawiającego: 32 Baza Lotnictwa Taktycznego w Łasku

1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 730097572

1.5) Adres zamawiającego

1.5.1.) Ulica: 9 - go Maja 95

1.5.2.) Miejscowość: Łask

1.5.3.) Kod pocztowy: 98-100

1.5.4.) Województwo: łódzkie

1.5.5.) Kraj: Polska

1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL714 - Sieradzki

1.5.7.) Numer telefonu: 261 554 591

1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: 32bltprz@ron.mil.pl

1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://32blt.wp.mil.pl/pl/

1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - organ władzy publicznej - organ administracji rządowej (centralnej lub terenowej)

1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Obrona

SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE

2.1.) Ogłoszenie dotyczy:

Zamówienia publicznego

2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie

2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:

Dostawa żywności II

2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-65d4545f-a2af-411b-b92b-b2f6b50681dc

2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00660704

2.6.) Wersja ogłoszenia: 01

2.7.) Data ogłoszenia: 2024-12-18

2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak

2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00207750/12/P

2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:

1.2.25 Dostawa olejów, kawy i przypraw oraz soków i napojów

2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie

2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie

2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną

Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy

SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA

3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania

https://platformazakupowa.pl/transakcja/1038928

3.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie

3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak

3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: https://platformazakupowa.pl/transakcja/1038928

3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: [1] Komunikacja między zamawiającym a wykonawcami odbywa się za pośrednictwem platformazakupowa.pl i formularza „Wyślij wiadomość do zamawiającego”.
[2] Za datę przekazania (wpływu) oświadczeń, wniosków, zawiadomień oraz informacji przyjmuje się datę ich przesłania za pośrednictwem platformazakupowa.pl poprzez kliknięcie przycisku „Wyślij wiadomość do zamawiającego” po których pojawi się komunikat, że wiadomość została wysłana do zamawiającego.
[3] Wykonawca niezalogowany korzystający z “Wyślij wiadomość zamawiającego”, po kliknięciu przycisku Wyślij, otrzyma na adres mailowy, podany w polu Twój adres e -mail, wiadomość mailową zawierającą kod uwierzytelniający. Kod należy wpisać w polu Kod Uwierzytelniający, a następnie potwierdzić przyciskiem Wyślij. Następnie Wykonawca otrzyma potwierdzenie wysłania wiadomości. Kod uwierzytelniający jest aktywny przez 30 minut od wygenerowania lub do momentu wygenerowania kolejnego kodu.
[4] Zamawiający będzie przekazywał wykonawcom informacje za pośrednictwem platformazakupowa.pl. Informacje dotyczące odpowiedzi na pytania, zmiany specyfikacji, zmiany terminu składania i otwarcia ofert Zamawiający będzie zamieszczał na platformie w sekcji “Komunikaty”. Korespondencja, której zgodnie z obowiązującymi przepisami adresatem jest konkretny wykonawca, będzie przekazywana za pośrednictwem platformazakupowa.pl do konkretnego wykonawcy.
[5] Wykonawca jako podmiot profesjonalny ma obowiązek sprawdzania komunikatów i wiadomości bezpośrednio na platformazakupowa.pl przesłanych przez zamawiającego, gdyż system powiadomień może ulec awarii lub powiadomienie może trafić do folderu SPAM.
[6] Powiadomienia generowane przez platformazakupowa.pl będą wysyłane na adres e-mailowy użyty podczas rejestracji konta Wykonawcy/składania oferty.
[7] Zamawiający określa niezbędne wymagania sprzętowo - aplikacyjne umożliwiające pracę na platformazakupowa.pl, tj.: stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 512 kb/s,
komputer klasy PC lub MAC o następującej konfiguracji: pamięć min. 2 GB Ram, procesor Intel IV 2 GHZ lub jego nowsza wersja, jeden z systemów operacyjnych - MS Windows 7, Mac Os x 10 4, Linux, lub ich nowsze wersje,
zainstalowana dowolna, inna przeglądarka internetowa niż Internet Explorer, włączona obsługa JavaScript, zainstalowany program Adobe Acrobat Reader lub inny obsługujący format plików .pdf, Szyfrowanie na platformazakupowa.pl odbywa się za pomocą protokołu TLS 1.3. Oznaczenie czasu odbioru danych przez platformę zakupową stanowi datę oraz dokładny czas (hh:mm:ss) generowany wg. czasu lokalnego serwera synchronizowanego z zegarem Głównego Urzędu Miar.
[8] Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za złożenie oferty w sposób niezgodny z Instrukcją korzystania z platformazakupowa.pl, w szczególności za sytuację, gdy zamawiający zapozna się z treścią oferty przed upływem terminu składania ofert (np. złożenie oferty w zakładce „Wyślij wiadomość do zamawiającego”). Taka oferta zostanie uznana przez Zamawiającego za ofertę handlową i nie będzie brana pod uwagę w przedmiotowym postępowaniu ponieważ nie został spełniony obowiązek narzucony w art. 221 Ustawy Prawo Zamówień Publicznych.
[9] Zamawiający informuje, że instrukcje korzystania z platformazakupowa.pl dotyczące w szczególności logowania, składania wniosków o wyjaśnienie treści SWZ, składania ofert oraz innych czynności podejmowanych w niniejszym postępowaniu przy użyciu platformazakupowa.pl znajdują się w zakładce „Instrukcje dla Wykonawców" na stronie internetowej pod adresem: https://platformazakupowa.pl/strona/45-instrukcje

3.7.) Adres strony internetowej, pod którym są dostępne narzędzia, urządzenia lub formaty plików, które nie są ogólnie dostępne: https://platformazakupowa.pl/transakcja/1038928

3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie

3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy

3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:

polski

3.15.) RODO (obowiązek informacyjny): [1] Administratorem danych osobowych jest: 32 Baza Lotnictwa Taktycznego w Łasku,
98-100 Łask, ul. 9-go Maja 95.
[2] Inspektorem ochrony danych osobowych w 32. Bazie Lotnictwa Taktycznego w Łasku jest Pan Paweł Rogala, tel. 261 554 639, email: p.rogala@ron.mil.pl.
[3] Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c RODO w celu prowadzenia przedmiotowego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
[4] Odbiorcami danych osobowych będą osoby lub podmioty, którym udostępniona zostanie dokumentacja postępowania w oparciu o art. 18 oraz art. 74 ustawy z dnia 11 września 2019 r. – Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2024 r. poz. 1320), dalej „ustawa Pzp”.
[5] Zgodnie z art. 78 ust. 1 ustawy Pzp, dane osobowe będą przechowywane przez okres 4 lat od dnia zakończenia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli czas trwania umowy przekracza 4 lata, okres przechowywania obejmuje cały czas trwania umowy.
[6] Obowiązek podania danych osobowych Wykonawcy lub osób występujących w jego imieniu jest wymogiem ustawowym określonym w przepisach ustawy Pzp, związanym
z udziałem w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego; konsekwencje niepodania określonych danych wynikają z ustawy Pzp.
[7] W odniesieniu do danych osobowych decyzje nie będą podejmowane w sposób zautomatyzowany, stosowanie do art. 22 RODO.
[8] Wykonawcy przysługuje:
− na podstawie art. 15 RODO prawo dostępu do danych osobowych;
− na podstawie art. 16 RODO prawo do sprostowania danych osobowych;
− na podstawie art. 18 RODO prawo żądania od administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych z zastrzeżeniem przypadków, o których mowa w art. 18 ust. 2 RODO;
− prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.
[9] Wykonawcy nie przysługuje:
− w związku z art. 17 ust. 3 lit. b, d lub e RODO prawo do usunięcia danych osobowych;
− prawo do przenoszenia danych osobowych, o którym mowa w art. 20 RODO;
− na podstawie art. 21 RODO prawo sprzeciwu, wobec przetwarzania danych osobowych, gdyż podstawą prawną przetwarzania danych osobowych jest art. 6 ust. 1 lit. c RODO.

SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.

4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie

4.1.2.) Numer referencyjny: 11/TP2/2025

4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Dostawy

4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie

4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Tak

4.1.9.) Liczba części: 4

4.1.10.) Ofertę można składać na wszystkie części

4.1.11.) Zamawiający ogranicza liczbę części zamówienia, którą można udzielić jednemu wykonawcy: Nie

4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie

4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:

Część 1

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

[1] Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów spożywczych do garnizonów wojskowych zlokalizowanych w Łasku i Sieradzu (Część 1 – sosy, zupy, przyprawy, miód).
[2] Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, z zastrzeżeniem, że oferta musi obejmować wycenę całego asortymentu stanowiącego przedmiot zamówienia w ramach wybranej części.
[3] Rodzaj zamawianego asortymentu zawiera formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ. UWAGA! Ilości poszczególnych pozycji asortymentowych nie są wiążące, służą jedynie jako narzędzie oceny ofert do wyłonienia najkorzystniejszej oferty. Ilości towaru określone w formularzu cenowym zostały ustalone na podstawie zamówień z poprzednich lat oraz planowanych potrzeb żywieniowych na rok 2025. Ostateczna ilość zamawianego towaru uzależniona jest od bieżących potrzeb Zamawiającego oraz ograniczenia finansowego (kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia).
[4] Wykonawca sporządza ofertę, określając ceny jednostkowe poszczególnych pozycji asortymentowych. Formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ stanowić będzie cennik do umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[5] Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (tj. parametry, normy jakościowe oraz inne wymagania) zawiera załącznik nr 7 a do SWZ. Dostarczony towar musi spełniać minimalne wymagania jakościowe zawarte w tym dokumencie.
[6] Jeżeli Zamawiający przewiduje wielkość opakowań jednostkowych dla danego asortymentu informacja taka jest zawarta w formularzu cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ. Zamawiający nie dopuszcza stosowania opakowań zastępczych na produkty żywnościowe.
[7] Wyroby muszą odpowiadać Polskim Normom wskazanym w OPZ. Dostarczane produkty muszą być świeże (dostawa przed upływem terminu przydatności do spożycia) oraz być w I gatunku. Oferowane wyroby powinny spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej.
[8] Zamawiający zastrzega sobie aby do pierwszej dostawy produktów spożywczych Wykonawca dołączył oświadczenie potwierdzające, że produkty spożywcze pochodzą od producenta będącego pod stałym nadzorem właściwej Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli produkty pochodzą od innego podmiotu niż ich producent Wykonawca dodatkowo dołączy zaświadczenie potwierdzające, iż podmiot ten jest pod stałym nadzorem właściwego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany będzie przedstawić dokumenty, o których mowa powyżej na każde żądanie Zamawiającego.
[9] Wykonawca zobowiązany jest do pisemnego poinformowania Zamawiającego w przypadku występowania alergenów w dostarczonych produktach.
[10] Wykonawca zapewni sukcesywne dostawy żywności do kompleksów wojskowych. Dostawy odbywać się będą w terminach każdorazowo uzgadnianych z Zamawiającym.
[11] Ilość i rodzaj asortymentu dystrybułowanego w ramach pojedynczej dostawy będzie ustalany na podstawie zamówienia składanego przez przedstawiciela Zamawiającego. Zamówienie może być złożone telefonicznie, faksem lub e-mailem.
[12] Wykonawca zapewnia specjalistyczny środek transportu odpowiedni dla
przewożonego towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami − wymogi określone w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004r., L 139), pod rygorem nie przyjęcia dostawy przez Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się odpowiednio zabezpieczyć towar na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu.
[13] Wykonawca będzie dostarczał towar do magazynów Zamawiającego zlokalizowanych pod adresem:
Jednostka Wojskowa 1158, ul. 9-go Maja 95, 98-100 Łask;
Jednostka Wojskowa 1158, Gucin 58a, 98-113 Buczek (lotnisko);
Jednostka Wojskowa 1551, ul. Wojska Polskiego 78, 98-200 Sieradz;
gdzie odbędzie się ilościowy i jakościowy odbiór towaru.
[14] W przypadkach określonych we wzorze umowy – załącznik nr 8 do SWZ na wniosek Zamawiającego dostawy mogą być realizowane w obrębie odpowiedzialności 32 BLT tj. 9 powiatów woj. łódzkiego − bełchatowski, łaski, pabianicki pajęczański, poddębicki, sieradzki, wieluński, wieruszowski, zduńskowolski.
[15] Dostawy będą realizowane w godzinach pracy magazynierów, tj. od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-11:00, za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15800000-6 - Różne produkty spożywcze

15871260-4 - Sosy

15891400-4 - Zupy

15891500-5 - Buliony

15871273-8 - Majonez

15871250-1 - Musztarda

15871230-5 - Ketchup

15870000-7 - Przyprawy i przyprawy korzenne

15871270-7 - Mieszanki przypraw

15871110-8 - Ocet lub produkty równoważne

15893000-4 - Produkty suszone

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

Zamawiający przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji, o jakim stanowi art. 441 ustawy Pzp:
[1] Zamawiający określił w formularzu cenowym (załącznik nr 2 do SWZ) rodzaj asortymentu, który będzie dostarczany w ramach umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[2] Zamawiający zobowiązuje się zrealizować zamówienie podstawowe na poziomie określonym kwotowo (tj. 80% kwoty przeznczonej na sfinansowanie zamówienia podstawowego).
[3] Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia okaże się, iż Zamawiający ma potrzebę zamówienia towaru za kwotę przewyższającą wartość zamówienia podstawowego, skorzysta z „prawa opcji”. Wówczas Zamawiający może zamówić dodatkową ilość produktów zgodnych z opisem przedmiotu zamówienia. „Prawo opcji” obejmuje asortyment tożsamy z zamówieniem podstawowym.
[4] Wynagrodzenie z tytułu uruchomienia „prawa opcji” będzie naliczane zgodnie z cenami jednostkowymi określonymi w Formularzu cenowym – załącznik nr 2 do SWZ. Wartość umowy będzie zawierać maksymalną kwotę przeznaczoną na sfinansowanie „prawa opcji”, jaka może zostać wydatkowana przez Zamawiającego. Z zastrzeżeniem, że kwota ta nie musi zostać wykorzystana w całości.
[5] W przypadku zamówienia dodatkowej ilości przedmiotu zamówienia rozliczenie będzie następowało na podstawie cen jednostkowych ujętych w ofercie wybranego wykonawcy i zawartej umowie. Zamówienie wynikające z prawa opcji nie przekroczy:
dla części 1 – 100% wartości brutto zamówienia podstawowego;
[6] Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego (realizacja opcji może, ale nie musi nastąpić). O uruchomieniu „prawa opcji” Wykonawca zostanie poinformowany przez przedstawiciela Zamawiającego. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów w kryterium „cena oferty” (waga − 100%).

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 2

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

[1] Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów spożywczych do garnizonów wojskowych zlokalizowanych w Łasku i Sieradzu (Część 2 – oleje i tłuszcze roślinne).
[2] Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, z zastrzeżeniem, że oferta musi obejmować wycenę całego asortymentu stanowiącego przedmiot zamówienia w ramach wybranej części.
[3] Każdy Wykonawca może złożyć ofertę na wszystkie lub wybrane przez siebie części zamówienia. Zamawiający nie ogranicza ilości części, których wykonanie może zostać powierzone jednemu Wykonawcy.
[4] Rodzaj zamawianego asortymentu zawiera formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ. UWAGA! Ilości poszczególnych pozycji asortymentowych nie są wiążące, służą jedynie jako narzędzie oceny ofert do wyłonienia najkorzystniejszej oferty. Ilości towaru określone w formularzu cenowym zostały ustalone na podstawie zamówień z poprzednich lat oraz planowanych potrzeb żywieniowych na rok 2025. Ostateczna ilość zamawianego towaru uzależniona jest od bieżących potrzeb Zamawiającego oraz ograniczenia finansowego (kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia).
[5] Wykonawca sporządza ofertę, określając ceny jednostkowe poszczególnych pozycji asortymentowych. Formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ stanowić będzie cennik do umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[6] Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (tj. parametry, normy jakościowe oraz inne wymagania) zawiera załącznik nr 7 b do SWZ. Dostarczony towar musi spełniać minimalne wymagania jakościowe zawarte w tym dokumencie.
[7] Jeżeli Zamawiający przewiduje wielkość opakowań jednostkowych dla danego asortymentu informacja taka jest zawarta w formularzu cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ. Zamawiający nie dopuszcza stosowania opakowań zastępczych na produkty żywnościowe.
[8] Wyroby muszą odpowiadać Polskim Normom wskazanym w OPZ. Dostarczane produkty muszą być świeże (dostawa przed upływem terminu przydatności do spożycia) oraz być w I gatunku. Oferowane wyroby powinny spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej.
[9] Zamawiający zastrzega sobie aby do pierwszej dostawy produktów spożywczych Wykonawca dołączył oświadczenie potwierdzające, że produkty spożywcze pochodzą od producenta będącego pod stałym nadzorem właściwej Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli produkty pochodzą od innego podmiotu niż ich producent Wykonawca dodatkowo dołączy zaświadczenie potwierdzające, iż podmiot ten jest pod stałym nadzorem właściwego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany będzie przedstawić dokumenty, o których mowa powyżej na każde żądanie Zamawiającego.
[10] Wykonawca zobowiązany jest do pisemnego poinformowania Zamawiającego w przypadku występowania alergenów w dostarczonych produktach.
[11] Wykonawca zapewni sukcesywne dostawy żywności do kompleksów wojskowych. Dostawy odbywać się będą w terminach każdorazowo uzgadnianych z Zamawiającym.
[12] Ilość i rodzaj asortymentu dystrybułowanego w ramach pojedynczej dostawy będzie ustalany na podstawie zamówienia składanego przez przedstawiciela Zamawiającego. Zamówienie może być złożone telefonicznie, faksem lub e-mailem.
[13] Wykonawca zapewnia specjalistyczny środek transportu odpowiedni dla
przewożonego towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami − wymogi określone w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004r., L 139), pod rygorem nie przyjęcia dostawy przez Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się odpowiednio zabezpieczyć towar na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu.
[14] Wykonawca będzie dostarczał towar do magazynów Zamawiającego zlokalizowanych pod adresem:
Jednostka Wojskowa 1158, ul. 9-go Maja 95, 98-100 Łask;
Jednostka Wojskowa 1158, Gucin 58a, 98-113 Buczek (lotnisko);
Jednostka Wojskowa 1551, ul. Wojska Polskiego 78, 98-200 Sieradz;
gdzie odbędzie się ilościowy i jakościowy odbiór towaru.
[15] W przypadkach określonych we wzorze umowy – załącznik nr 8 do SWZ na wniosek Zamawiającego dostawy mogą być realizowane w obrębie odpowiedzialności 32 BLT tj. 9 powiatów woj. łódzkiego − bełchatowski, łaski, pabianicki pajęczański, poddębicki, sieradzki, wieluński, wieruszowski, zduńskowolski.
[16] Dostawy będą realizowane w godzinach pracy magazynierów, tj. od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-11:00, za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15400000-2 - Oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne

15412200-1 - Tłuszcze roślinne

15332261-1 - Masło orzechowe

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

Zamawiający przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji, o jakim stanowi art. 441 ustawy Pzp:
[1] Zamawiający określił w formularzu cenowym (załącznik nr 2 do SWZ) rodzaj asortymentu, który będzie dostarczany w ramach umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[2] Zamawiający zobowiązuje się zrealizować zamówienie podstawowe na poziomie określonym kwotowo (tj. 80% kwoty przeznczonej na sfinansowanie zamówienia podstawowego).
[3] Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia okaże się, iż Zamawiający ma potrzebę zamówienia towaru za kwotę przewyższającą wartość zamówienia podstawowego, skorzysta z „prawa opcji”. Wówczas Zamawiający może zamówić dodatkową ilość produktów zgodnych z opisem przedmiotu zamówienia. „Prawo opcji” obejmuje asortyment tożsamy z zamówieniem podstawowym.
[4] Wynagrodzenie z tytułu uruchomienia „prawa opcji” będzie naliczane zgodnie z cenami jednostkowymi określonymi w Formularzu cenowym – załącznik nr 2 do SWZ. Wartość umowy będzie zawierać maksymalną kwotę przeznaczoną na sfinansowanie „prawa opcji”, jaka może zostać wydatkowana przez Zamawiającego. Z zastrzeżeniem, że kwota ta nie musi zostać wykorzystana w całości.
[5] W przypadku zamówienia dodatkowej ilości przedmiotu zamówienia rozliczenie będzie następowało na podstawie cen jednostkowych ujętych w ofercie wybranego wykonawcy i zawartej umowie. Zamówienie wynikające z prawa opcji nie przekroczy:
dla części 2 – 100% wartości brutto zamówienia podstawowego;
[6] Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego (realizacja opcji może, ale nie musi nastąpić). O uruchomieniu „prawa opcji” Wykonawca zostanie poinformowany przez przedstawiciela Zamawiającego. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów w kryterium „cena oferty” (waga − 100%).

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 3

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

[1] Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów spożywczych do garnizonów wojskowych zlokalizowanych w Łasku i Sieradzu (Część 3 – kawa i herbata).
[2] Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, z zastrzeżeniem, że oferta musi obejmować wycenę całego asortymentu stanowiącego przedmiot zamówienia w ramach wybranej części.
[3] Każdy Wykonawca może złożyć ofertę na wszystkie lub wybrane przez siebie części zamówienia. Zamawiający nie ogranicza ilości części, których wykonanie może zostać powierzone jednemu Wykonawcy.
[4] Rodzaj zamawianego asortymentu zawiera formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ. UWAGA! Ilości poszczególnych pozycji asortymentowych nie są wiążące, służą jedynie jako narzędzie oceny ofert do wyłonienia najkorzystniejszej oferty. Ilości towaru określone w formularzu cenowym zostały ustalone na podstawie zamówień z poprzednich lat oraz planowanych potrzeb żywieniowych na rok 2025. Ostateczna ilość zamawianego towaru uzależniona jest od bieżących potrzeb Zamawiającego oraz ograniczenia finansowego (kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia).
[5] Wykonawca sporządza ofertę, określając ceny jednostkowe poszczególnych pozycji asortymentowych. Formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ stanowić będzie cennik do umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[6] Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (tj. parametry, normy jakościowe oraz inne wymagania) zawiera załącznik nr 7c do SWZ. Dostarczony towar musi spełniać minimalne wymagania jakościowe zawarte w tym dokumencie.
[7] Jeżeli Zamawiający przewiduje wielkość opakowań jednostkowych dla danego asortymentu informacja taka jest zawarta w formularzu cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ. Zamawiający nie dopuszcza stosowania opakowań zastępczych na produkty żywnościowe.
[8] Wyroby muszą odpowiadać Polskim Normom wskazanym w OPZ. Dostarczane produkty muszą być świeże (dostawa przed upływem terminu przydatności do spożycia) oraz być w I gatunku. Oferowane wyroby powinny spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej.
[9] Zamawiający zastrzega sobie aby do pierwszej dostawy produktów spożywczych Wykonawca dołączył oświadczenie potwierdzające, że produkty spożywcze pochodzą od producenta będącego pod stałym nadzorem właściwej Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli produkty pochodzą od innego podmiotu niż ich producent Wykonawca dodatkowo dołączy zaświadczenie potwierdzające, iż podmiot ten jest pod stałym nadzorem właściwego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany będzie przedstawić dokumenty, o których mowa powyżej na [10] Wykonawca zobowiązany jest do pisemnego poinformowania Zamawiającego w przypadku występowania alergenów w dostarczonych produktach.
[11] Wykonawca zapewni sukcesywne dostawy żywności do kompleksów wojskowych. Dostawy odbywać się będą w terminach każdorazowo uzgadnianych z Zamawiającym.
[12] Ilość i rodzaj asortymentu dystrybułowanego w ramach pojedynczej dostawy będzie ustalany na podstawie zamówienia składanego przez przedstawiciela Zamawiającego. Zamówienie może być złożone telefonicznie, faksem lub e-mailem.
[13] Wykonawca zapewnia specjalistyczny środek transportu odpowiedni dla
przewożonego towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami − wymogi określone w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004r., L 139), pod rygorem nie przyjęcia dostawy przez Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się odpowiednio zabezpieczyć towar na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu.
[14] Wykonawca będzie dostarczał towar do magazynów Zamawiającego zlokalizowanych pod adresem:
Jednostka Wojskowa 1158, ul. 9-go Maja 95, 98-100 Łask;
Jednostka Wojskowa 1158, Gucin 58a, 98-113 Buczek (lotnisko);
Jednostka Wojskowa 1551, ul. Wojska Polskiego 78, 98-200 Sieradz;
gdzie odbędzie się ilościowy i jakościowy odbiór towaru.
[15] W przypadkach określonych we wzorze umowy – załącznik nr 8 do SWZ na wniosek Zamawiającego dostawy mogą być realizowane w obrębie odpowiedzialności 32 BLT tj. 9 powiatów woj. łódzkiego − bełchatowski, łaski, pabianicki pajęczański, poddębicki, sieradzki, wieluński, wieruszowski, zduńskowolski.
[16] Dostawy będą realizowane w godzinach pracy magazynierów, tj. od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-11:00, za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15860000-4 - Kawa, herbata i podobne produkty

15861100-2 - Kawa palona

15863200-7 - Herbata czarna

15864100-3 - Herbata w torebkach

15863100-6 - Herbata zielona

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

Zamawiający przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji, o jakim stanowi art. 441 ustawy Pzp:
[1] Zamawiający określił w formularzu cenowym (załącznik nr 2 do SWZ) rodzaj asortymentu, który będzie dostarczany w ramach umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[2] Zamawiający zobowiązuje się zrealizować zamówienie podstawowe na poziomie określonym kwotowo (tj. 80% kwoty przeznczonej na sfinansowanie zamówienia podstawowego).
[3] Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia okaże się, iż Zamawiający ma potrzebę zamówienia towaru za kwotę przewyższającą wartość zamówienia podstawowego, skorzysta z „prawa opcji”. Wówczas Zamawiający może zamówić dodatkową ilość produktów zgodnych z opisem przedmiotu zamówienia. „Prawo opcji” obejmuje asortyment tożsamy z zamówieniem podstawowym.
[4] Wynagrodzenie z tytułu uruchomienia „prawa opcji” będzie naliczane zgodnie z cenami jednostkowymi określonymi w Formularzu cenowym – załącznik nr 2 do SWZ. Wartość umowy będzie zawierać maksymalną kwotę przeznaczoną na sfinansowanie „prawa opcji”, jaka może zostać wydatkowana przez Zamawiającego. Z zastrzeżeniem, że kwota ta nie musi zostać wykorzystana w całości.
[5] W przypadku zamówienia dodatkowej ilości przedmiotu zamówienia rozliczenie będzie następowało na podstawie cen jednostkowych ujętych w ofercie wybranego wykonawcy i zawartej umowie. Zamówienie wynikające z prawa opcji nie przekroczy:
dla części 3 – 100% wartości brutto zamówienia podstawowego;
[6] Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego (realizacja opcji może, ale nie musi nastąpić). O uruchomieniu „prawa opcji” Wykonawca zostanie poinformowany przez przedstawiciela Zamawiającego. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów w kryterium „cena oferty” (waga − 100%).

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

Część 4

4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia

[1] Przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów spożywczych do garnizonów wojskowych zlokalizowanych w Łasku i Sieradzu (Część 4 – napoje bezalkoholowe).
[2] Zamawiający dopuszcza możliwość składania ofert częściowych, z zastrzeżeniem, że oferta musi obejmować wycenę całego asortymentu stanowiącego przedmiot zamówienia w ramach wybranej części.
[3] Każdy Wykonawca może złożyć ofertę na wszystkie lub wybrane przez siebie części zamówienia. Zamawiający nie ogranicza ilości części, których wykonanie może zostać powierzone jednemu Wykonawcy.
[4] Rodzaj zamawianego asortymentu zawiera formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ. UWAGA! Ilości poszczególnych pozycji asortymentowych nie są wiążące, służą jedynie jako narzędzie oceny ofert do wyłonienia najkorzystniejszej oferty. Ilości towaru określone w formularzu cenowym zostały ustalone na podstawie zamówień z poprzednich lat oraz planowanych potrzeb żywieniowych na rok 2025. Ostateczna ilość zamawianego towaru uzależniona jest od bieżących potrzeb Zamawiającego oraz ograniczenia finansowego (kwota przeznaczona na sfinansowanie zamówienia).
[5] Wykonawca sporządza ofertę, określając ceny jednostkowe poszczególnych pozycji asortymentowych. Formularz cenowy – załącznik nr 2 do SWZ stanowić będzie cennik do umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[6] Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia (tj. parametry, normy jakościowe oraz inne wymagania) zawiera załącznik nr 7 d do SWZ. Dostarczony towar musi spełniać minimalne wymagania jakościowe zawarte w tym dokumencie.
[7] Jeżeli Zamawiający przewiduje wielkość opakowań jednostkowych dla danego asortymentu informacja taka jest zawarta w formularzu cenowym, stanowiącym załącznik nr 2 do SWZ. Zamawiający nie dopuszcza stosowania opakowań zastępczych na produkty żywnościowe.
[8] Wyroby muszą odpowiadać Polskim Normom wskazanym w OPZ. Dostarczane produkty muszą być świeże (dostawa przed upływem terminu przydatności do spożycia) oraz być w I gatunku. Oferowane wyroby powinny spełniać warunki sanitarne ich pozyskiwania, produkcji, przetwarzania, składowania, transportu oraz sprzedaży bezpośredniej.
[9] Zamawiający zastrzega sobie aby do pierwszej dostawy produktów spożywczych Wykonawca dołączył oświadczenie potwierdzające, że produkty spożywcze pochodzą od producenta będącego pod stałym nadzorem właściwej Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej. Jeżeli produkty pochodzą od innego podmiotu niż ich producent Wykonawca dodatkowo dołączy zaświadczenie potwierdzające, iż podmiot ten jest pod stałym nadzorem właściwego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego. Wykonawca zobowiązany będzie przedstawić dokumenty, o których mowa powyżej na każde żądanie Zamawiającego.
[10] Wykonawca zobowiązany jest do pisemnego poinformowania Zamawiającego w przypadku występowania alergenów w dostarczonych produktach.
[11] Wykonawca zapewni sukcesywne dostawy żywności do kompleksów wojskowych. Dostawy odbywać się będą w terminach każdorazowo uzgadnianych z Zamawiającym.
[12] Ilość i rodzaj asortymentu dystrybułowanego w ramach pojedynczej dostawy będzie ustalany na podstawie zamówienia składanego przez przedstawiciela Zamawiającego. Zamówienie może być złożone telefonicznie, faksem lub e-mailem.
[13] Wykonawca zapewnia specjalistyczny środek transportu odpowiedni dla
przewożonego towaru zgodnie z obowiązującymi przepisami − wymogi określone w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE z 2004r., L 139), pod rygorem nie przyjęcia dostawy przez Zamawiającego. Wykonawca zobowiązuje się odpowiednio zabezpieczyć towar na czas przewozu, pod rygorem odpowiedzialności za braki i wady powstałe w czasie transportu.
[14] Wykonawca będzie dostarczał towar do magazynów Zamawiającego zlokalizowanych pod adresem:
Jednostka Wojskowa 1158, ul. 9-go Maja 95, 98-100 Łask;
Jednostka Wojskowa 1158, Gucin 58a, 98-113 Buczek (lotnisko);
Jednostka Wojskowa 1551, ul. Wojska Polskiego 78, 98-200 Sieradz;
gdzie odbędzie się ilościowy i jakościowy odbiór towaru.
[15] W przypadkach określonych we wzorze umowy – załącznik nr 8 do SWZ na wniosek Zamawiającego dostawy mogą być realizowane w obrębie odpowiedzialności 32 BLT tj. 9 powiatów woj. łódzkiego − bełchatowski, łaski, pabianicki pajęczański, poddębicki, sieradzki, wieluński, wieruszowski, zduńskowolski.
[16] Dostawy będą realizowane w godzinach pracy magazynierów, tj. od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-11:00, za wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy.

4.2.6.) Główny kod CPV: 15000000-8 - Żywność, napoje, tytoń i produkty pokrewne

4.2.7.) Dodatkowy kod CPV:

15980000-1 - Napoje bezalkoholowe

15321000-4 - Soki owocowe

15322000-1 - Soki warzywne

41100000-0 - Woda naturalna

15981000-8 - Wody mineralne

4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Tak

4.2.9) Rodzaj i maksymalna wartość opcji oraz okoliczności skorzystania z opcji:

Zamawiający przewiduje możliwość zastosowania prawa opcji, o jakim stanowi art. 441 ustawy Pzp:
[1] Zamawiający określił w formularzu cenowym (załącznik nr 2 do SWZ) rodzaj asortymentu, który będzie dostarczany w ramach umowy o udzielenie zamówienia publicznego.
[2] Zamawiający zobowiązuje się zrealizować zamówienie podstawowe na poziomie określonym kwotowo (tj. 80% kwoty przeznczonej na sfinansowanie zamówienia podstawowego).
[3] Jeżeli w trakcie realizacji zamówienia okaże się, iż Zamawiający ma potrzebę zamówienia towaru za kwotę przewyższającą wartość zamówienia podstawowego, skorzysta z „prawa opcji”. Wówczas Zamawiający może zamówić dodatkową ilość produktów zgodnych z opisem przedmiotu zamówienia. „Prawo opcji” obejmuje asortyment tożsamy z zamówieniem podstawowym.
[4] Wynagrodzenie z tytułu uruchomienia „prawa opcji” będzie naliczane zgodnie z cenami jednostkowymi określonymi w Formularzu cenowym – załącznik nr 2 do SWZ. Wartość umowy będzie zawierać maksymalną kwotę przeznaczoną na sfinansowanie „prawa opcji”, jaka może zostać wydatkowana przez Zamawiającego. Z zastrzeżeniem, że kwota ta nie musi zostać wykorzystana w całości.
[5] W przypadku zamówienia dodatkowej ilości przedmiotu zamówienia rozliczenie będzie następowało na podstawie cen jednostkowych ujętych w ofercie wybranego wykonawcy i zawartej umowie. Zamówienie wynikające z prawa opcji nie przekroczy:
dla części 4 – 100% wartości brutto zamówienia podstawowego;
[6] Zamawiający zastrzega, iż część zamówienia określona jako „prawo opcji” jest uprawnieniem, a nie zobowiązaniem Zamawiającego (realizacja opcji może, ale nie musi nastąpić). O uruchomieniu „prawa opcji” Wykonawca zostanie poinformowany przez przedstawiciela Zamawiającego. Brak realizacji zamówienia w tym zakresie nie będzie rodzić żadnych roszczeń ze strony Wykonawcy.

4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: do 2025-12-31

4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie

4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie

4.3.) Kryteria oceny ofert:

4.3.1.) Sposób oceny ofert: Za najkorzystniejszą zostanie uznana oferta, która uzyska największą liczbę punktów w kryterium „cena oferty” (waga − 100%).

4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo

4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Wyłącznie kryterium ceny

Kryterium 1

4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena

4.3.6.) Waga: 100

4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie

SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW

5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Nie

5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak

5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.

[1] Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że posiada aktualną decyzję administracyjną właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii w sprawie zatwierdzania, zawieszania albo cofania zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia albo przedłużania warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. 2023 poz. 872)
lub
aktualną decyzję administracyjną właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania, zawieszania, cofnięcia zatwierdzenia oraz wykreślenia z rejestru zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2023 poz. 1448);
[2] O udzielenie zamówienia publicznego może ubiegać się Wykonawca, który wdrożył system HACCP i stosuje jego zasady w działalności bieżącej.
Zdolność techniczna lub zawodowa.
[3] Zamawiający uzna warunek za spełniony jeżeli Wykonawca wykaże, że dysponuje co najmniej 1 pojazdem służącym do przewozu żywności. Środek transportu musi spełniać wymogi:
* Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. L 139 z 30 kwietnia 2004, s. 1);
* ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 poz. 1448).

5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak

5.6.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie niepodlegania wykluczeniu: nie dotyczy

5.7.) Wykaz podmiotowych środków dowodowych na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu: Zamawiający w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu w wyznaczonym terminie (nie krótszym niż 5 dni) wezwie do złożenia podmiotowych środków dowodowych Wykonawcę, którego oferta będzie najkorzystniejsza. Wówczas Wykonawca przedłoży następujące dokumenty:
[1] dokument potwierdzający posiadanie wymaganych uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, tj.:
aktualna decyzja administracyjna właściwego miejscowo Powiatowego Lekarza Weterynarii w sprawie zatwierdzania, zawieszania albo cofania zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia albo przedłużania warunkowego zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zgodnie z art. 20 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2023 r. poz. 872);
lub
aktualna decyzja administracyjna właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzania, zawieszania, cofnięcia zatwierdzenia oraz wykreślenia z rejestru zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego lub wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nie objęte urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej, art. 62 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448).
[2] wykaz narzędzi dostępnych Wykonawcy w celu wykonania zamówienia publicznego, sporządzony według wzoru stanowiącego załącznik nr 6 do SWZ.

5.8.) Wykaz przedmiotowych środków dowodowych:

Zamawiający nie wymaga przedstawienia przedmiotowych środków dowodowych.

5.9.) Zamawiający przewiduje uzupełnienie przedmiotowych środków dowodowych: Nie

5.11.) Wykaz innych wymaganych oświadczeń lub dokumentów:

Wykonawca składa wraz z ofertą następujące dokumenty i załączniki:
[1] formularz ofertowy wypełniony przez Wykonawcę zgodnie ze wzorem – załącznik nr 1 do SWZ;
[2] formularz cenowy sporządzony z wykorzystaniem wzoru załącznika nr 2 do SWZ;
[3] oświadczenie stanowiące potwierdzenie, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu i spełnia warunki udziału w postępowaniu przygotowany zgodnie ze wzorem – załącznik nr 3 do SWZ;
[4] oświadczenie, stanowiące załącznik nr 3 do SWZ składają także odrębnie:
[4.1.] każdy spośród Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia; w takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia Wykonawcy oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim każdy z Wykonawców wykazuje spełnianie warunków udziału w postępowaniu (jeśli dotyczy);
[4.2.] podmiot udostępniający, na którego potencjał powołuje się Wykonawca celem potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, w takim przypadku oświadczenie potwierdza brak podstaw wykluczenia podmiotu oraz spełnianie warunków udziału w postępowaniu w zakresie, w jakim podmiot udostępnia swoje zasoby Wykonawcy (jeśli dotyczy);
[5] pełnomocnictwa/upoważnienia, np.:
[5.1.] pełnomocnictwo osób podpisujących ofertę, o ile nie wynika z przepisów prawa lub innych dokumentów (jeśli dotyczy);
[5.2.] pełnomocnictwo do reprezentowania w postępowaniu Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia (jeśli dotyczy).
[6] zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby – załącznik nr 5 do SWZ (jeśli dotyczy);
[7] oświadczenia Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia – załącznik nr 4 do SWZ (jeśli dotyczy).
UWAGA! Wykonawca nie ma obowiązku załączania do oferty podmiotowych środków dowodowych oraz innych dokumentów składanych na wezwanie Zamawiającego. Zamawiający odrębnym wezwaniem powiadomi Wykonawcę (najwyżej ocenionego) o obowiązku złożenia odpowiednich oświadczeń i dokumentów.

SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA

6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie

6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie

6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie

6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Tak

6.6.) Wymagania dotyczące składania oferty przez wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia:

[1] Wykonawcy mogą wspólnie ubiegać się o udzielenie zamówienia. W takim przypadku zobowiązani są ustanowić pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu lub reprezentowania ich w postępowaniu oraz zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo powinno być załączone do oferty. Powyższe dotyczy także wspólników spółki cywilnej chyba, że zakres umocowania wynika z załączonej do oferty umowy spółki.
[2] Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia muszą wskazać:
[2.1.] Wykonawcę/-ców, którzy posiadają uprawnienia do prowadzenia działalności, o których mowa w pkt 2. ROZDZIAŁU 6. SWZ;
[2.2.] Wykonawcę/-ców, którzy dysponują pojazdem służącym do przewozu żywności, o którym mowa w pkt 4. ROZDZIAŁU 6. SWZ;
[2.3.] czynności, jakie będą wykonywać poszczególni Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia (ich rola w realizacji przedmiotu zamówienia). W związku z powyższym, Wykonawcy obowiązani są złożyć wraz z ofertą oświadczenie, którego wzór stanowi załącznik nr 4 do SWZ.
[3] Wszelkie oświadczenia pełnomocnika Zamawiający uzna za wiążące dla wszystkich Wykonawców składających ofertę wspólną.
[4] Oświadczenia potwierdzające brak podstaw wykluczenia i spełnienia warunków udziału w postępowaniu – załącznik nr 3 do SWZ składa się dla każdego podmiotu z osobna.
[5] Nie dopuszcza się uczestniczenia któregokolwiek z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia w więcej niż jednej grupie Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia. Niedopuszczalnym jest również złożenie przez któregokolwiek z Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielnie zamówienia, równocześnie oferty indywidualnej oraz w ramach grupy Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.
[6] Jeżeli oferta Wykonawców, o których mowa w niniejszym rozdziale zostanie wybrana, Zamawiający może zażądać przed zawarciem umowy w sprawie zamówienia publicznego, kopii umowy regulującej współpracę tych Wykonawców.

6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie

SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY

7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie

7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak

7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:

Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmian postanowień zawartej umowy w sprawie zamówienia publicznego w sposób i na warunkach określonych w projekcie umowy (załącznik nr 8 do SWZ).

7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie

SEKCJA VIII – PROCEDURA

8.1.) Termin składania ofert: 2024-12-30 09:00

8.2.) Miejsce składania ofert: Wykonawca składa ofertę za pośrednictwem platformy zakupowej, dostępnej na stronie internetowej: https://platformazakupowa.pl/transakcja/1038928

8.3.) Termin otwarcia ofert: 2024-12-30 09:30

8.4.) Termin związania ofertą: 30 dni

8.5.) Zamawiający przewiduje wybór najkorzystniejszej oferty z możliwością negocjacji:

Część 1 : Tak

Część 2 : Tak

Część 3 : Tak

Część 4 : Tak

8.7) Kryteria oceny ofert, które zamawiający zamierza stosować w celu ograniczenia liczby wykonawców:

Zamawiający nie ogranicza ilości Wykonawców, których zaprosi do negocjacji.

SEKCJA IX – POZOSTAŁE INFORMACJE

Postanowienia dotyczące zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego:
[1] Zamawiający wymaga zawarcia umowy w formie pisemnej.
[2] Zamawiający zawiadomi wybranego Wykonawcę o sposobie lub/i miejscu i terminie podpisania umowy. Osoby reprezentujące Wykonawcę przy podpisywaniu umowy powinny okazać dokumenty potwierdzające ich umocowanie do podpisania umowy, o ile umocowanie to nie będzie wynikać z dokumentów załączonych do oferty.
[3] Wykonawca przed zawarciem umowy obowiązany jest podać wszelkie informacje niezbędne do wypełnienia treści umowy na wezwanie Zamawiającego.
[4] Zamawiający preferuje zawarcie umowy na odległość. Umowa zostanie zawarta w następujący sposób:
[4.1] Zamawiający przesyła do Wykonawcy umowę za pośrednictwem środków komunikacji elektronicznej;
[4.2] Wykonawca sprawdza poprawność zawartych w umowie danych, drukuje w trzech (3) egzemplarzach, parafuje każdą stronę, składa odręczny podpis, pieczęć i wysyła do Zamawiającego;
[4.3] umowa zostaje podpisana i zarejestrowana przez Zamawiającego – wówczas umowa nabiera mocy prawnej;
[4.4] Zamawiający informuje o powyższym fakcie Wykonawcę drogą elektroniczną i odsyła trzeci egzemplarz umowy pocztą (lub przekazuje do rąk własnych Wykonawcy).
[5] Zamawiający wymaga przed zawarciem umowy wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy (zw. ZNWU) w wysokości 5% wartości udzielonego zamówienia brutto (zam. podstawowe). Zabezpieczenie służy pokryciu roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy oraz gwarancji jakości. Zamawiający nie dopuszcza wniesienia zabezpieczenia w formie określonej w art. 450 ust. 2 ustawy Pzp.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.