Ogłoszenie z dnia 2024-12-19
Powiązane ogłoszenia:
- 2024/BZP 00585044/01 - Ogłoszenie z dnia 2024-11-07
Ogłoszenie o wyniku postępowania
Usługi
Świadczenie usługi cateringowej w Klubie Seniora
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzi podmiot, któremu powierzono przeprowadzenie postępowania1.2.) Nazwa zamawiającego: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 004710112
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Targowa 20
1.5.2.) Miejscowość: Sulejów
1.5.3.) Kod pocztowy: 97-330
1.5.4.) Województwo: łódzkie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL713 - Piotrkowski
1.5.7.) Numer telefonu: 446162033
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: mops@sulejow.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.sulejow.pl
1.6.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania:
https://platformazakupowa.pl/transakcja/10122851.7.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka budżetowa
1.8.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ochrona socjalna
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Tak
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usługi cateringowej w Klubie Seniora2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-ed9ba706-7005-4c30-9bf9-05c845c87b2b
2.5.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00664015
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2024-12-19
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Tak
2.9.) Numer planu postępowań w BZP: 2024/BZP 00584919/01/P
2.10.) Identyfikator pozycji planu postępowań:
1.3.1 Świadczenie usługi cateringowej w Klubie Seniora
2.11.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Tak
2.12.) Nazwa projektu lub programu:
Program Regionalny Fundusze Europejskie Dla Łódzkiego 2021-20272.13.) Zamówienie/umowa ramowa było poprzedzone ogłoszeniem o zamówieniu/ogłoszeniem o zamiarze zawarcia umowy: Tak
2.14.) Numer ogłoszenia: 2024/BZP 00585044
SEKCJA III – TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA LUB ZAWARCIA UMOWY RAMOWEJ
3.1.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Numer referencyjny: DK.2106.19.2024
4.2.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.3.) Wartość zamówienia: 154644,00 PLN
4.4.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.5.1.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
3.1 Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej (przygotowanie, dostarczenie i wydanie gotowych posiłków w formie śniadania ze świeżych produktów, wysokiej jakości z uwzględnieniem wymagań określonych odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2008 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rozporządzeń wykonawczych i innych obowiązujących w tym zakresie przepisach) na podstawie umowy o dofinansowanie Projektu Nr FELD.07.09-IP.01-0033/24-00 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w Ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie Dla Łódzkiego 2021-2027.
3.2 Zamówienie obejmuje świadczenie usługi dotyczącej 15 posiłków dziennie przez 5 dni w tygodniu (w dni robocze) - średnio 22 dni w miesiącu w godz. 9.00-9.30 dla 15 uczestników korzystających codziennie z Klubu Seniora. Planowana ilość dni realizacji zamówienia to 526. Miejsce realizacji zamówienia: Klub Seniora, 97-330 Sulejów, ul. Rynek 1
3.3 Wykonawca musi dysponować osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, tj.: personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia z aktualnymi badaniami lekarskimi do pracy z żywnością.
3.4 Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki własnym transportem spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną
3.5 Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:
• Wykonawca zapewnia dowóz cateringu o ustalonej godzinie na miejsce. Koszt dowozu musi zostać uwzględniony w wycenie.
• Przewiduje się śniadanie w formie przede wszystkim ciepłego posiłku wraz z obowiązkowym zestawem w tym min. pieczywo, wędlina, masło, sery, warzywo, owoc itp.
• Ciepłe posiłki powinny mieć odpowiednią temperaturę do spożycia.
• Ten sam owoc nie może być częściej niż dwa razy w tygodniu
• Śniadanie na ciepło podawane min. dwa razy w tygodniu
Przykładowy bufet śniadaniowy:
a) różne rodzaje pieczywa (bułki, chleb pszenny, żytni, wieloziarnisty itp.) co najmniej 100 g na osobę
b) porcja wędlin/salami w proporcji 50/50 różne rodzaje co najmniej 50g na osobę
c) świeże warzywa (zielony ogórek, pomidor, papryka itp.) co najmniej 100 g na osobę
d) porcja serów różne rodzaje co najmniej 50g na osobę
e) parówki drobiowe (z szynką min 80 % zawartości mięsa) – nie mniej niż 100 g na osobę lub jajecznica – nie mniej niż 100 g na osobę
f) przetwory mleczne i zbożowe (wiejski twarożek min. 100g na osobę lub płatki śniadaniowe/musli co najmniej 100g na osobę – w przypadku płatków śniadaniowych lub musli dodatkowo mleko 1,5% - 200 ml na osobę w proporcji 50/50 )
g) dodatki (masło do pieczywa min. 10g na osobę, dżem lub miód naturalny min. 25 g na osobę w proporcji 50/50)
• Sposób podania: śniadanie podane na zastawie szklanej/wielorazowego użytku wraz z kompletem sztućców ze stali nierdzewnej.
• Wykonawca gwarantuje, że zastawa stołowa będzie czysta, nieuszkodzona i wysterylizowana.
Wykonawca zobowiązany jest do zachowania dbałości o środowisko naturalne, poprzez m.in. eliminowanie z użycia przedmiotów jednorazowego użytku wykonanych z tworzyw sztucznych, rezygnacji z używania jednorazowych opakowań, toreb, siatek i reklamówek wykonanych z poliolefinowych tworzyw sztucznych, wykorzystywania przy wykonywaniu umowy materiałów, które pochodzą z recyklingu lub podlegają procesowi recyklingu, itp.
• Wykonawca zapewnia termosy, podgrzewacze.
• W przypadku wystąpienia zachowania u seniorów odpowiedniej diety Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania indywidualnych diet pokarmowych zgodnie z zaleceniami lekarskimi uczestników projektu.
• Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej (osób starszych), wynikające z aktualnych norm żywienia.
• Wykonawca zobligowany jest do dostarczania Zamawiającemu jadłospisu z wyszczególnionymi daniami na 10 dni z wyprzedzeniem jednotygodniowym. Zamawiający ma prawo do skontrolowania jadłospisu oraz do wprowadzenia zmian.
• Przedstawiony jadłospis powinien być urozmaicony.
• Zamawiający zastrzega sobie prawo do przeprowadzenia kontroli badawczej jakości posiłków w jednostkach Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W przypadkach niejednoznacznych lub budzących wątpliwości, próbki będą przekazywane do oceny laboratoryjnej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W przypadku, gdy wyniki przeprowadzonych badań laboratoryjnych, o których mowa w powyższym ustępie, stwierdzą oceny niezgodne z wymogami, kosztami badań zostanie obciążony Wykonawca.
• W przypadku stwierdzenia rażących zaniedbań w zakresie jakości i bezpieczeństwa Zamawiający zastrzega sobie prawo do wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym.
• Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy oraz normami żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, jak również zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zaleceń dotyczących:
a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń),
b) personelu (niezbędne badania lekarskie),
c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków).
• Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia osób dorosłych dla danej grupy wiekowej 60 plus.
• Posiłek musi posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i musi być sporządzony zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego.
• Wykonawca zobowiązuje się do: zapewnienia, aby przygotowanie i dostarczenie posiłków odbywało się z poszanowaniem obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa, w szczególności dotyczących wymogów sanitarnych stawianych osobom biorącym udział w realizacji usługi, miejscom przygotowania posiłków oraz środkom transportu wykorzystywanym przy realizacji usługi.
• Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami i zasadami systemu HACCP.
• Zamawiający wymaga od Wykonawcy obowiązkowego pobierania i przechowywania próbek przygotowanych posiłków zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
• Posiłki muszą być przygotowane bezwzględnie ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności i przygotowane w dniu dostarczenia.
• Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki własnym transportem spełniającym warunki sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno- Epidemiologiczną.
• Zamawiający ma prawo zmienić godziny dostarczenia posiłków w danym dniu, informując o tym Wykonawcę najpóźniej 1 dzień przed planowanym dostarczeniem posiłków.
• Dostarczenie posiłków z opóźnieniem co najmniej 1-godzinnym w stosunku do godzin zaplanowanych danego dnia będzie stanowić nienależyte wykonanie umowy, które uprawnia Zamawiającego do naliczania kar umownych.
• W przypadku wyjazdu uczestników projektu na wycieczkę, Zamawiający zastrzega sobie możliwość rezygnacji z gotowych posiłków w zamian przygotowania i dostarczenia suchego prowiantu w danym dniu, o wartości nie mniejszej niż wartość kaloryczna śniadania wskazana w ofercie. Zamawiający poinformuje Wykonawcę na 3 dni przed terminem planowanej wycieczki. Wykonawcy z tego tytułu nie przysługują żadne roszczenie finansowe.
• Wykonawca Zobowiązuje się do uprzątnięcia naczyń i sprzętu oraz zabrania i wywiezienia śmieci pozostałych po posiłkach do 30 minut po zakończeniu posiłku.
• Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej lub osób przez niego wskazanych.
Pozostałe informacje w SWZ
4.5.3.) Główny kod CPV: 55520000-1 - Usługi dostarczania posiłków
4.5.4.) Dodatkowy kod CPV:
55321000-6 - Usługi przygotowywania posiłków
SEKCJA V ZAKOŃCZENIE POSTĘPOWANIA
5.1.) Postępowanie zakończyło się zawarciem umowy albo unieważnieniem postępowania: Postępowanie/cześć postępowania zakończyła się zawarciem umowy
SEKCJA VI OFERTY
6.1.) Liczba otrzymanych ofert lub wniosków: 2
6.1.1.) Liczba otrzymanych ofert wariantowych: 0
6.1.2.) Liczba ofert dodatkowych: 0
6.1.3.) Liczba otrzymanych od MŚP: 2
6.1.4.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwach EOG innych niż państwo zamawiającego: 0
6.1.5.) Liczba ofert wykonawców z siedzibą w państwie spoza EOG: 0
6.1.6.) Liczba ofert odrzuconych, w tym liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.1.7.) Liczba ofert zawierających rażąco niską cenę lub koszt: 0
6.2.) Cena lub koszt oferty z najniższą ceną lub kosztem: 141941,10 PLN
6.3.) Cena lub koszt oferty z najwyższą ceną lub kosztem: 145728,30 PLN
6.4.) Cena lub koszt oferty wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: 145728,30 PLN
6.5.) Do wyboru najkorzystniejszej oferty zastosowano aukcję elektroniczną: Nie
6.6.) Oferta wybranego wykonawcy jest ofertą wariantową: Nie
6.7.) Wskazanie, czy najkorzystniejsza oferta wykonawcy, któremu udzielono zamówienia uwzględnia określone w kryteriach:
zgodnie z art. 242 ust. 2 ustawy - aspekty społeczne
SEKCJA VII WYKONAWCA, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA
7.1.) Czy zamówienie zostało udzielone wykonawcom wspólnie ubiegającym się o udzielenie zamówienia: Nie
7.2.) Wielkość przedsiębiorstwa wykonawcy: Mały przedsiębiorca
7.3.) Dane (firmy) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia:
7.3.1) Nazwa (firma) wykonawcy, któremu udzielono zamówienia: DAMIAN WILK "BALDAM"
7.3.2) Krajowy Numer Identyfikacyjny: 7711496358
7.3.3) Ulica: Klasztorna
7.3.4) Miejscowość: Sulejów
7.3.5) Kod pocztowy: 97-330
7.3.6.) Województwo: łódzkie
7.3.7.) Kraj: Polska
7.4.) Czy wykonawca przewiduje powierzenie wykonania części zamówienia podwykonawcom?: Nie
SEKCJA VIII UMOWA
8.1.) Data zawarcia umowy: 2024-12-06
8.2.) Wartość umowy/umowy ramowej: 145728,30 PLN
8.3.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej:
do 2026-12-318.4.) Zamawiający przewiduje następujące wymagania związane z realizacją zamówienia: w zakresie zatrudnienia na podstawie stosunku pracy, w okolicznościach, o których mowa w art. 95 ustawy
INNE PRZETARGI SULEJÓW
więcej: przetargi SULEJÓW »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Usługa cateringowa
- Świadczenie usługi cateringowej dla 400 osób w dniu 27.03.2025 r. podczas organizowanej w Politechnice Warszawskiej konferencji pn.: "Łączy nas PW"
- Usługa cateringowa
- Usługa cateringowa dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 9 w Ostrowcu Świętokrzyskim
- Zatrudnienie specjalistów do prowadzenia zajęć aktywizujących ruchowo dla seniorów warsztatów plastycznych, florystycznych i kulinarnych oraz usługa organizacji turnusów rehabilitacyjnych.
- Wykonanie usługi organizacji konferencji dla 50 osób.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.