eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi KatowiceUsługa całodziennego, kompleksowego żywienia pacjentów w formie cateringu dla SPSK nr 6 SUM w Katowicach Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II (3).

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2016-06-14

Katowice: Usługa całodziennego, kompleksowego żywienia pacjentów w formie cateringu dla SPSK nr 6 SUM w Katowicach Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II (3).
Numer ogłoszenia: 84233 - 2016; data zamieszczenia: 14.06.2016
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 56535 - 2016r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II, ul. Medyków 16, 40-752 Katowice, woj. śląskie, tel. (032) 207 15 32, faks (032) 2071546, 252 6303.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Usługa całodziennego, kompleksowego żywienia pacjentów w formie cateringu dla SPSK nr 6 SUM w Katowicach Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II (3)..

II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego, kompleksowego żywienia pacjentów w formie cateringu dla Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. Jana Pawła II w Katowicach ul. Medyków 16, obejmująca swym zakresem następujące rodzaje diet: a) Dietę o zmienionej konsystencji do 1000 kcal, b) Dietę podstawową dzieci od 1 roku życia do 3 roku życia 1000 kcal - 1300 kcal, c) Dietę podstawową dzieci powyżej 3 roku życia do 18 roku życia - 2300 kcal, d) Dietę z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów - 1000 kcal - 2500 kcal, e) Dieta wysokobiałkowa 2600 -3000 kcal, f) Diety inne 2500-2700 kcal. Dla celów statystycznych szacunkową ilość wydanych posiłków dla poszczególnych rodzajów diet (w oparciu o rozchód z ostatnich 5 miesięcy) określa załącznik nr 7 do siwz. Usługa żywieniowa będzie obejmowała: a) Przygotowanie posiłków w ilościach zależnych od liczby hospitalizowanych pacjentów, z uwzględnieniem wymogów Zamawiającego i zaleceń dietetycznych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie (szacunkową wielkość, która może ulec zmniejszeniu w zależności od potrzeb Zamawiającego stanowi załącznik nr 9 do siwz) Podstawą sporządzanych posiłków będzie jadłospis dekadowy sporządzany przez Wykonawcę, zaakceptowany przez Zamawiającego na 4 dni robocze przed wprowadzeniem, z możliwością naniesienia zmian przez osobę wyznaczoną przez Zamawiającego, który uwzględniać będzie żywienie na bazie diety podstawowej, łatwostrawnej oraz diet specjalnych. W przypadku otrzymania wytycznych od lekarza prowadzącego pacjenta, wytyczne do diet specjalnych będzie przekazywała Wykonawcy osoba wyznaczona przez Zamawiającego. b) Dostarczanie posiłków w formie cateringu do wyznaczonych i odpowiednio oznakowanych przez Zamawiającego miejsc w poszczególnych oddziałach szpitalnych (miejsca dostarczenia posiłków - załącznik nr 1 do siwz). c) Dostawę kubków jednorazowych styropianowych oraz kompletu sztućców jednorazowych do każdego posiłku (porcji), misek jednorazowych do zupy wraz z pokrywami plastikowymi (pokrywki w ilości 1000 szt./miesiąc) oraz chochli do zup i napojów. d) Wykonawca z jednodniowym wyprzedzeniem dostarczy pojemniki na odpady organiczne (pojemniki plastikowe, zamykane, opisane odpady pokonsumpcyjne) w ilości ok 63 szt. pojemników dziennie. e) Odbiór odpadów organicznych przez Wykonawcę raz dziennie tj. po kolacji lub na żądanie Zamawiającego, z każdego oddziału z wyznaczonych i odpowiednio oznakowanych miejsc. f) Dostarczenie koszy/stojaków jezdnych metalowych (na kółkach, z pokrywą, otwieranych na pedał) na worki jednorazowe w ilości 16 szt. stanowiących stałe wyposażenie Zamawiającego przez cały okres trwania umowy. g) Zaopatrzenie w worki jednorazowe oraz utylizacja pojemników jednorazowych po stronie Zamawiającego. h) Zapewnienie w miejscach dostarczenia posiłków wózków kelnerskich do rozwożenia posiłków do pacjentów Zamawiającego w ilości 16 sztuk stanowiących stałe wyposażenie Zamawiającego przez cały okres trwania umowy. Wymogi dotyczące posiłków: a) Wykonawca zobowiązany będzie do wykonywania usługi żywieniowej zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa, w szczególności z ustawą z 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. 2015 poz. 594). b) Wykonawca powinien mieć wdrożony systemu Analizy Ryzyka i Kontroli Punktów Krytycznych (Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)) c) Wykonawca powinien dostarczyć posiłki w sposób gwarantujący zachowanie temperatury właściwej dla podania posiłku pacjentowi. Temperatura potraw dostarczanych do miejsca dostarczenia posiłków tj.: zupa 75 °C , drugie danie 65 °C , kompot 75 °C, herbata 75 °C, surówki 4 C° . Potrawy powinny być poddane analizie laboratoryjnej pod względem wartości odżywczej i energetycznej, wyniki powinny być przedstawione Zamawiającemu. d) Gramatura posiłków, ich wartość kaloryczna i zawartość składnikówodżywczych określa nomenklatura diet stosowanych przez Zamawiającego (załącznik nr 2 do siwz). e) Wykaz produktów i pokarmów nie stosowanych przez Zamawiającego oraz wykaz ich zamienników zawiera załącznik nr 3 do siwz. W zakresie nie uregulowanym przez Zamawiającego, Wykonawca powinien postępować zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dotyczącymi wyżywienia pacjentów. f) Posiłki obejmują: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja W przypadku diet z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów: I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, I kolacja II kolacja II śniadanie podajemy z I śniadaniem zgodnie ze stosowaną dietą. Podwieczorek podajemy z obiadem zgodnie ze stosowaną dietą. Wykaz posiłków uzupełniających - załącznik nr 4 do siwz. g) Jadłospis dekadowy musi zawierać: 4 posiłki mięsne (mięso w porcji) 3 posiłki półmięsne 2 posiłki bezmięsne 1 posiłek rybny. h) Pracownicy Wykonawcy dostarczający posiłki do miejsc dostarczenia posiłków powinni być wyposażeni w fartuch ochronny oraz widoczny identyfikator. Opis procesu żywienia a) Zamawiający przewiduje średnio 6500 posiłków (osobodni) miesięcznie. b) Wykonawca przygotuje i dostarczy posiłki do wyznaczonych miejsc dostarczenia posiłków (miejsca dostarczenia posiłków- załącznik nr 1 do siwz) w liczbie wynikającej z zamówienia złożonego przez upoważnionego pracownika Zamawiającego (maksymalną ilość posiłków określa załącznik nr 5 do siwz). c) Wykonawca zobowiązuje się codziennie dostarczyć dodatkowo jeden zestaw z diety podstawowej z każdego posiłku (oznaczony jak pozostałe), który to zestaw (losowo wybrany) zostanie przeznaczony do oceny organoleptycznej, której dokona osoba wyznaczona przez Zamawiającego. d) Wykonawca zobowiązany będzie dodatkowo do: codziennego wydawania dodatków białkowych dla pacjentów wymagających wyższej podaży białka, zalecanych przez lekarza (wymogi określa załącznik nr 6 do siwz), wydawania suchego prowiantu pacjentom wyjeżdżającym na badania diagnostyczne poza siedzibę Zamawiającego, w ilości rekompensującej utracony posiłek danego dnia. Realizacja powyższego odbywać się będzie na podstawie indywidualnych zgłoszeń składanych przez upoważnione osoby Zamawiającego, wydawania suchego prowiantu dla diet specjalnych zleconych przez lekarza, wydawania suchego prowiantu w piątek na sobotę i niedzielę. e) Usługa żywieniowa obejmuje pacjentów od 1 roku życia. f) Zamawianie określonej ilości posiłków z uwzględnieniem rodzajów diet oraz specyfiki oddziałów wraz z dodatkami białkowymi odbywać się będzie na podstawie zamówień mailowych lub telefonicznych, składanych przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego: śniadanie - obowiązuje stan z kolacji dnia poprzedniego, z możliwością korekty do godziny 6:00 w dniu dostarczenia posiłku obiad - do godziny 10:30 w dniu dostarczenia posiłku kolacja - do godziny 14:30 w dniu dostarczenia posiłku zamówienia na sobotę, niedzielę i poniedziałek - do godziny 14:30 w każdy piątek, z możliwością domówienia dodatkowych ilości. g) Wykonawca codziennie dostarcza upoważnionemu pracownikowi Zamawiającego jadłospis z gramówkami na dany dzień w 14 egzemplarzach. Na zlecenie Zamawiającego Wykonawca dodatkowo do jadłospisu przedstawia wartość energetyczną posiłków. h) W razie wystąpienia przypadków diet niepełnych (np. nie zalecony posiłek z powodu przeprowadzania badań diagnostycznych) przyjmuje się następujące wartości procentowe udziału poszczególnych posiłków w cenie jednostkowej posiłku dziennego: śniadanie, II śniadanie - stanowi 30% ceny jednostkowej, obiad, podwieczorek - stanowi 50% wartości ceny jednostkowej, kolacja - stanowi 20% wartości ceny jednostkowej Dostawy posiłków. a) Dostawy posiłków będą odbywały się wyłącznie wejściem i wewnątrzszpitalnym ciągiem komunikacji pionowej ustalonym przez Zamawiającego. b) Wykonawca jest zobowiązany zapewnić dostarczanie posiłków do miejsca dostarczenia posiłków we wszystkie dni tygodnia, 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: I śniadanie / II śniadanie - godzina 7:00 obiad wraz z podwieczorkiem - godzina 12:00 kolacja - godzina 16:00. c) Wykonawca dostarczy posiłki do miejsca dostarczenia posiłków odpowiednio zapakowane i oznaczone nazwą oddziału zgodnie z załącznikiem 1 i rodzajem diety według zamówionej ilości. d) Wykonawca wraz z posiłkami dostarcza dokumentację (w 2 kopiach - jedną dla Wykonawcy, drugą dla Zamawiającego) stwierdzającą godzinę dostawy, temperaturę, ilość posiłków oraz oznaczenie diet dostarczonych do wyznaczonego miejsca posiłków. Dokumentacja ta każdorazowo podpisywana jest przez przedstawiciela Wykonawcy oraz przez osobę wyznaczoną przez Zamawiającego. e) W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niezgodności np. braku posiłku, uszkodzonego pojemnika, posiłku niezgodnego z dietą, zanieczyszczonego posiłku Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć wykonane przez siebie posiłki w ciągu 40 minut od momentu zgłoszenia zaistniałego faktu przez Zamawiającego. f) Zamawiający ma prawo do wycofania określonego produktu lub całości posiłku w przypadku stwierdzenia zanieczyszczenia żywności przez co rozumie się biologiczny, chemiczny, fizyczny czynnik w żywności lub stan żywności mogący powodować negatywne skutki dla zdrowia. g) Wykonawca dostarczy posiłki w pojemnikach jednorazowych styropianowych utrzymujących odpowiednią temperaturę oraz szczelnych, zgodnie z poniższą specyfikacją: a) I śniadanie - tacka jednorazowa styropianowa/plastikowa owinięta folią spożywczą, miska jednorazowa (zupa mleczna), b) II śniadanie - szczelnie zamknięty woreczek foliowy lub pojemnik odpowiedni do posiłku (tacka/pojemnik styropianowy), c) obiad: zupa - miska jednorazowa styropianowa, II danie - pojemnik styropianowy zamknięty z dwoma przegrodami (menu box) - w przypadku dania z sosem pojemnik dodatkowo owinięty folią spożywczą, surówka lub warzywa gotowane - pojemnik jednorazowy z przykryciem, d) podwieczorek - szczelnie zamknięty woreczek foliowy lub pojemnik odpowiedni do posiłku (tacka/pojemnik styropianowy), e) kolacja - tacka jednorazowa owinięta folią spożywczą. Wykonawca dostarczy zupy (mleczną, obiadową) w termosach wraz z odpowiednią ilością misek jednorazowych styropianowych dostosowanych do gorących posiłków, przykrywki plastikowe na miski w ilości ok. 35 szt. dziennie oraz odpowiednią ilość chochli do zup. Po stronie Zamawiającego - rozlewanie zupy. Do każdego posiłku Wykonawca dostarczy odpowiednią ilość termosów z napojami, jednorazowe kubki styropianowe oraz komplet sztućców jednorazowych. W przypadku dostaw termosów bez kraników Wykonawca dostarczy odpowiednią ilość chochli. Chochle po każdym posiłku odbierane przez Wykonawcę w celu dekontaminacji. Sztućce jednorazowe oraz chochle Wykonawca dostarczy w zamykanym pojemniku plastikowym w ilości zapewniającej zapotrzebowanie na jeden dzień. h) Charakterystyka pojemników jednorazowych styropianowych: kolor biały, czyste bez śladów długotrwałego przechowywania, wykonane ze spienionego polistyrenu, przeznaczone do ogólnego zastosowania w kontakcie z żywnością, do podawania ciepłej żywności: zupa 75 °C , drugie danie 65 °C , kompot 75 °C, herbata 75 °C, możliwość układania do 5 pełnych pojemników (ok. 600 g. /pojemnik) jeden na drugi, bez utraty stabilności oraz uszkodzeń tj. pęknięć, zgnieceń. Na potwierdzenie Wykonawca ma obowiązek do oferty złożyć deklarację zgodności. i) Ze względu na specyfikę Zamawiającego (szpital dziecięcy) Wykonawca dostarczy pieczywo pokrojone. j) Wykonawca raz w miesiącu dostarczy Zamawiającemu herbatę czarną - 1 opakowania (po 100 szt.) oraz cukier - 1kg. ( załącznik nr 9 do siwz). Wymogi sanitarne - podstawa prawna: Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. 2013.947). Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.06.2012. w sprawie szczegółowych wymagań, jakimi powinny odpowiadać pomieszczenia i urządzenia podmiotu wykonującego działalność leczniczą. Dz.U.2012 poz739rozp. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. 2015 poz. 594. Obowiązki Wykonawcy wynikające z wymogów sanitarnych: a) Wykonawca winien posiadać i przedstawić Zamawiającemu kopię odpowiedniego zezwolenia/opinii/ decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego, dopuszczającego kuchnie do funkcjonowania/ działalności oraz bieżące protokoły kontroli (dot. kuchni wskazanej w formularzu ofertowym). b) Wykonawca zobowiązany będzie, w trakcie wykonywania usługi, do dostarczania do siedziby Zamawiającego - do Pielęgniarki Epidemiologicznej wyników kontroli mikrobiologicznej pomieszczeń. c) Wykonawca winien posiadać i przedstawić Zamawiającemu kopię zezwolenia/opinii Powiatowego Inspektora Sanitarnego, dopuszczającego pojazdy do transportu żywności. d) Wykonawca winien zapewnić wózki kelnerskie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. e) Wykonawca ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną za wykonanie usługi żywieniowej w zakresie jakości i zgodności z wymogami sanitarnymi wobec organów kontroli (Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna, PIP, BHP). f) Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. g) Pojemniki, termosy w których dostarczana jest żywność mają być czyste, bez uszkodzeń, bez znaczących zmian fizycznych mogących przyczynić się do zagrożenia epidemiologicznego, muszą posiadać atest PZH do żywności umożliwiający bezpieczny transport i przechowywanie w nich produktów żywnościowych. Pojemniki i termosy winny być zamykane szczelnie tak, aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu. h) W sytuacjach stwierdzenia nieprawidłowości w zakresie czystości pojazdów, pojemników transportowych, termosów lub innego zagrożenia epidemiologicznego Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykonywania badań bakteriologicznych. Próbki zostaną pobrane w obecności i na koszt Wykonawcy. Z pobrania posiewów zostanie sporządzony protokół podpisany przez przedstawiciela Wykonawcy oraz Zamawiającego. Kopia protokołu zostanie przekazana przedstawicielowi Wykonawcy. Zamawiający wykona badanie w Laboratorium Mikrobiologicznym u Zamawiającego, a kosztami obciąży Wykonawcę. i) Osoba odpowiedzialna za rozwożenie posiłków ze strony Wykonawcy powinna być codziennie schludnie ubrana w czysty biały fartuch ochronny oraz posiadać identyfikator. Pozostałe obowiązki Wykonawcy a) Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie poza obiektami Zamawiającego. b) Zamawiający wymaga aby dietetyk Wykonawcy był do dyspozycji Zamawiającego w godzinach od 7.00 do 15.00. c) Wykonawca zobowiązany jest do pobierania i przechowywania zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. (Dz. U z 2007 r. Nr 80, poz. 545) z każdego posiłku, tzw. próbek prokuratorskich na potrzeby kontroli sanitarno-epidemiologicznej. d) W przypadku złożonej przez Zamawiającego reklamacji na piśmie Wykonawca niezwłocznie przekaże próbę żywnościową do badania mikrobiologicznego w Laboratorium Akredytowanym i niezwłocznie po otrzymaniu wyniku dostarczy go Zamawiającemu. e) Wykonawca zobowiązany jest przez cały okres obowiązywania umowy do utrzymywania ważnego ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności w zakresie odpowiadającym przedmiotowi niniejszej umowy, w szczególności obejmującym zatrucia pokarmowe. Minimalna suma ubezpieczenia, o której mowa w ust. 1 powinna wynosić 500 000 zł (słownie: pięćset tysięcy złotych). Kopię aktualnej polisy ubezpieczenia lub innego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia wraz z kopią dowodu opłacenia bieżącej składki, Wykonawca dostarczy w terminie 3 dni od daty podpisania umowy. W przypadku, gdy umowa od odpowiedzialności cywilnej ulegnie rozwiązaniu w trakcie obowiązywania umowy, Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć kopię nowej polisy ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej lub innego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy ubezpieczenia na kolejny okres - najpóźniej w ostatnim dniu obowiązywania poprzedniej umowy ubezpieczenia..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55.32.10.00 - Usługi przygotowywania posiłków 55.52.00.00 - Usługi dostarczania posiłków .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 07.06.2016.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 1.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • CATERMED S.A., ul. Ks. Siemaszki 15A, 31-201 Kraków, kraj/woj. małopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 495300,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 511779,54

  • Oferta z najniższą ceną: 511779,54 / Oferta z najwyższą ceną: 511779,54

  • Waluta: PLN .


Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.