Ogłoszenie z dnia 2025-03-11
Ogłoszenie o zamówieniu
Usługi
Świadczenie usług cateringowych na potrzeby Publicznego Samorządowego Przedszkola „Akademia Przedszkolaka” w Rojewie
SEKCJA I - ZAMAWIAJĄCY
1.1.) Rola zamawiającego
Postępowanie prowadzone jest samodzielnie przez zamawiającego
1.2.) Nazwa zamawiającego: Gmina Rojewo
1.4) Krajowy Numer Identyfikacyjny: REGON 092350790
1.5) Adres zamawiającego
1.5.1.) Ulica: Rojewo 8
1.5.2.) Miejscowość: Rojewo
1.5.3.) Kod pocztowy: 88-111
1.5.4.) Województwo: kujawsko-pomorskie
1.5.5.) Kraj: Polska
1.5.6.) Lokalizacja NUTS 3: PL617 - Inowrocławski
1.5.9.) Adres poczty elektronicznej: rojewo@rojewo.pl
1.5.10.) Adres strony internetowej zamawiającego: https://samorzad.gov.pl/web/gmina-rojewo
1.6.) Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego
1.7.) Przedmiot działalności zamawiającego: Ogólne usługi publiczne
SEKCJA II – INFORMACJE PODSTAWOWE
2.1.) Ogłoszenie dotyczy:
Zamówienia publicznego
2.2.) Ogłoszenie dotyczy usług społecznych i innych szczególnych usług: Nie
2.3.) Nazwa zamówienia albo umowy ramowej:
Świadczenie usług cateringowych na potrzeby Publicznego Samorządowego Przedszkola „Akademia Przedszkolaka” w Rojewie
2.4.) Identyfikator postępowania: ocds-148610-c8410bcc-9b77-4612-be6d-b3f8b25146f4
2.5.) Numer ogłoszenia: 2025/BZP 00140963
2.6.) Wersja ogłoszenia: 01
2.7.) Data ogłoszenia: 2025-03-11
2.8.) Zamówienie albo umowa ramowa zostały ujęte w planie postępowań: Nie
2.11.) O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wyłącznie wykonawcy, o których mowa w art. 94 ustawy: Nie
2.14.) Czy zamówienie albo umowa ramowa dotyczy projektu lub programu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej: Nie
2.16.) Tryb udzielenia zamówienia wraz z podstawą prawną
Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
SEKCJA III – UDOSTĘPNIANIE DOKUMENTÓW ZAMÓWIENIA I KOMUNIKACJA
3.1.) Adres strony internetowej prowadzonego postępowania
https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/search/list/ocds-148610-c8410bcc-9b77-4612-be6d-b3f8b25146f43.2.) Zamawiający zastrzega dostęp do dokumentów zamówienia: Nie
3.4.) Wykonawcy zobowiązani są do składania ofert, wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, oświadczeń oraz innych dokumentów wyłącznie przy użyciu środków komunikacji elektronicznej: Tak
3.5.) Informacje o środkach komunikacji elektronicznej, przy użyciu których zamawiający będzie komunikował się z wykonawcami - adres strony internetowej: Adres strony internetowej prowadzonego postępowania (link prowadzący bezpośrednio do widoku
postępowania na Platformie e-Zamówienia): https://ezamowienia.gov.pl/mp-client/tenders/ocds-
148610-c8410bcc-9b77-4612-be6d-b3f8b25146f4
Postępowanie można wyszukać również ze strony głównej Platformy e-Zamówienia (przycisk
„Przeglądaj postępowania/konkursy”).
Identyfikator (ID) postępowania na Platformie e-Zamówienia: ocds-148610-c8410bcc-9b77-4612-
be6d-b3f8b25146f4
Komunikacja między Zamawiającym a Wykonawcami odbywa się przy użyciu środków komunikacji
elektronicznej, tj.: platformy: https://ezamowienia.gov.pl/, ePUAPu, dostępnego pod adresem:
https://epuap.gov.pl/wps/portal.
Zamawiający dopuszcza komunikację na adres zsrojewo@zsrojewo.pl jedynie w przypadkach wskazanych w niniejszej SWZ.
Szczegółowe informacje nt. komunikacji zawiera cz. XIII SWZ
3.6.) Wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące korespondencji elektronicznej: Działając na podstawie § 11 ust. 1 pkt. 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30
grudnia 2020 roku – w sprawie sposobu sporządzania i przekazywania informacji oraz wymagań
technicznych dla dokumentów elektronicznych oraz środków komunikacji elektronicznej w
postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego lub konkursie (Dz.U. 2020 r., poz. 2452),
Zamawiający ustanawia następujące wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wysyłania
i odbierania dokumentów elektroniczny oraz informacji przekazywanych przy ich użyciu, a także
specyfikacji połączenia, formatów przekazywanych danych oraz zasad kodowania i sposobu
oznaczania czasu ich przekazania:
18. Maksymalny rozmiar plików lub spakowanych plików przesyłanych za pośrednictwem
dedykowanych formularzy do: złożenia, zmiany, wycofania oferty lub wniosku oraz do komunikacji
wynosi 150 MB.
19. Dopuszczalny format plików to: .doc, docx, odt, pdf, xls.
20. Dopuszczalny format kompresji to: .7z, .zip, .rar.
21. Niezbędne wymagania sprzętowo - aplikacyjne:
a. Stały dostęp do sieci Internet o gwarantowanej przepustowości nie mniejszej niż 56 KB/s.
b. Komputer klasy PC z zainstalowanym systemem operacyjnym Microsoft Windows
XP/Vista/Windows 7/ Windows 10 lub iOS; w przypadku komputera z systemem operacyjnym
Microsoft Windows 7/ Windows 8 przeglądarka MS Internet Explorer 10.0 (lub nowsza) z
obsługą Active X lub dla systemów operacyjnych XP/Vista/Windows 7/Windows 8 przeglądarka
Firefox z obsługą Javy, siła szyfrowania: 128bit; w przypadku komputera z systemem
operacyjnym Microsoft Windows 10 przeglądarka MS Internet Explorer 11 z obsługą Active X
lub FireFox z obsługą Javy, siła szyfrowania: 128bit.
c. Zainstalowana dowolna przeglądarka internetowa: Chrome; Mozilla, FireFox, Safari.
22. Dopuszczalny format kwalifikowanego podpisu elektronicznego:
a. Dokumenty w formacie „pdf” zaleca się podpisywać formatem PAdES.
b. Dopuszcza się podpisanie dokumentów w formacie innym niż „pdf”, wtedy będzie wymagany
oddzielny plik z podpisem. W związku z tym Wykonawca będzie zobowiązany załączyć
oddzielny plik z podpisem.
c. W przypadku podpisywania dokumentów podpisem zewnętrznym – Wykonawca spakuje pliki
(podpis + dokument) w jedno archiwum (zamawiający dopuszcza formaty .zip, .7z, .rar) i
spakowany plik umieści na Platformie e- Zamawiający.
Inne dopuszczalne formaty podpisów: Wykonawcy nieposiadający kwalifikowanego podpisu
elektronicznego, ofertę lub oświadczenia lub dokumenty podpisują podpisem zaufanym albo
podpisem osobistym.
24. Zamawiający udostępnia link umożliwiający wykorzystanie podpisu zaufanego:
https://www.gov.pl/web/gov/podpisz-dokument-elektronicznie-wykorzystaj-podpis-zaufany
3.8.) Zamawiający wymaga sporządzenia i przedstawienia ofert przy użyciu narzędzi elektronicznego modelowania danych budowlanych lub innych podobnych narzędzi, które nie są ogólnie dostępne: Nie
3.12.) Oferta - katalog elektroniczny: Nie dotyczy
3.14.) Języki, w jakich mogą być sporządzane dokumenty składane w postępowaniu:
polski
SEKCJA IV – PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
4.1.) Informacje ogólne odnoszące się do przedmiotu zamówienia.
4.1.1.) Przed wszczęciem postępowania przeprowadzono konsultacje rynkowe: Nie
4.1.2.) Numer referencyjny: RB.II.271.2.2025
4.1.3.) Rodzaj zamówienia: Usługi
4.1.4.) Zamawiający udziela zamówienia w częściach, z których każda stanowi przedmiot odrębnego postępowania: Nie
4.1.8.) Możliwe jest składanie ofert częściowych: Nie
4.1.13.) Zamawiający uwzględnia aspekty społeczne, środowiskowe lub etykiety w opisie przedmiotu zamówienia: Nie
4.2. Informacje szczegółowe odnoszące się do przedmiotu zamówienia:
4.2.2.) Krótki opis przedmiotu zamówienia
Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa – zbiorowe żywienie dzieci uczęszczających do
Publicznego Samorządowego Przedszkola „Akademia Przedszkolaka” w Rojewie, Rojewo 131,
wchodzącego w skład Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Rojewie.
1.
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa trzech gotowych posiłków składających
się ze śniadania, obiadu i podwieczorku dla 75 dzieci przedszkolnych w wieku 3–5 lat
uczęszczających do Publicznego Samorządowego Przedszkola „Akademia Przedszkolaka” w
Rojewie w okresie od 1 kwietnia 2025 roku do 31 sierpnia 2026 roku, 5 dni w tygodniu od
poniedziałku do piątku, z wyłączeniem przerw wynikających z organizacji pracy przedszkola.
2.
Szacunkowa liczba posiłków w okresie trwania umowy:
Zestaw dzienny (składający się ze śniadania, dwudaniowego obiadu i podwieczorku) – 75 porcji
× 271 dni = 20 325 - w roku szkolnym;
Zestaw dzienny (składający się ze śniadania, dwudaniowego obiadu i podwieczorku) – 25 porcji
× 87 dni = 2 175 – w okresie wakacji (lipiec, sierpień);
Łącznie: 22 500 zestawów.
3.
Ilość posiłków została określona szacunkowo. Powyższe dane mogą ulec zmianie w zależności
od okresu i frekwencji dzieci w przedszkolu oraz zmian dokonywanych przez rodziców w trakcie
roku szkolnego dotyczących godzin pobytu dziecka w przedszkolu, z wyłączeniem dni
ustawowo wolnych od pracy, wakacji letnich (w terminie podanym wcześniej przez Dyrektora
Szkoły), koniecznością czasowego zamknięcia przedszkola/ zawieszenia zajęć oraz sytuacjami
niezależnymi od Zamawiającego. Liczba posiłków jest znacznie niższa w okresie między
Świętami Bożego Narodzenia, Świętami Wielkanocnymi oraz w czasie ferii zimowych.
4.
Wynagrodzenie Wykonawcy przysługuje i zostanie wypłacone wyłącznie za faktycznie
zamówione i dostarczone posiłki. Rozliczenia dokonywanie będą comiesięcznie za rzeczywiste
wydane posiłki.
5.
Wykonawca zobowiązuje się do:
a) układania jadłospisu w sposób uwzględniający wymogi, różnorodność i
niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych, zgodnie z Rozporządzeniem
Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych
przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia
zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1154) oraz wytycznymi
Instytutu Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3–5 lat i normami
żywieniowymi Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB.
b) Przygotowywania z własnych produktów i dostarczenia odpowiedniej liczby
posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez
upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego.
szczegółowy opis zamówienia zawiera cz. IV SWZ
4.2.6.) Główny kod CPV: 55523100-3 - Usługi w zakresie posiłków szkolnych
4.2.8.) Zamówienie obejmuje opcje: Nie
4.2.10.) Okres realizacji zamówienia albo umowy ramowej: od 2025-04-01 do 2026-08-31
4.2.11.) Zamawiający przewiduje wznowienia: Nie
4.2.13.) Zamawiający przewiduje udzielenie dotychczasowemu wykonawcy zamówień na podobne usługi lub roboty budowlane: Nie
4.3.) Kryteria oceny ofert
4.3.2.) Sposób określania wagi kryteriów oceny ofert: Procentowo
4.3.3.) Stosowane kryteria oceny ofert: Kryterium ceny oraz kryteria jakościowe
Kryterium 1
4.3.5.) Nazwa kryterium: Cena
4.3.6.) Waga: 60
Kryterium 2
4.3.4.) Rodzaj kryterium:
inne.4.3.5.) Nazwa kryterium: termin przedkładania jadłospisu
4.3.6.) Waga: 40
4.3.10.) Zamawiający określa aspekty społeczne, środowiskowe lub innowacyjne, żąda etykiet lub stosuje rachunek kosztów cyklu życia w odniesieniu do kryterium oceny ofert: Nie
SEKCJA V - KWALIFIKACJA WYKONAWCÓW
5.1.) Zamawiający przewiduje fakultatywne podstawy wykluczenia: Tak
5.2.) Fakultatywne podstawy wykluczenia:
Art. 109 ust. 1 pkt 4
Art. 109 ust. 1 pkt 5
Art. 109 ust. 1 pkt 7
5.3.) Warunki udziału w postępowaniu: Tak
5.4.) Nazwa i opis warunków udziału w postępowaniu.
1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu nazasadach określonych w Rozdziale IX SWZ oraz spełniają określone przez Zamawiającego
warunki udziału w postępowaniu.
2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:
1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika
to z odrębnych przepisów tj.:
Decyzję właściwego organu Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdzającą spełnienie
wymagań higienicznych i zdrowotnych w zakresie obiektu kuchni oraz środków transportu
żywności przez organ wydający dokument. W przypadku Wykonawców wspólnie
ubiegających się o udzielenie zamówienia, wszyscy Wykonawcy muszą posiadać
wymagane uprawnienie.
3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:
Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.
4) zdolności technicznej lub zawodowej:
a) Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że dysponuje:
−
kuchnią dopuszczoną do eksploatacji przez właściwy organ inspekcji sanitarnej,
w której będzie przygotowywał posiłki dowożone do siedziby zamawiającego.
−
minimum 1 samochodem dostawczym spełniającym wymogi sanitarno- techniczne
do przewozu żywności.
Warunek podlega ocenie na podstawie decyzji o zatwierdzeniu zakładu.
b) Wykonawca spełni warunek, jeżeli w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu
składania ofert (lub w krótszym okresie, jeśli prowadzi działalność krócej) wykonał co
najmniej:
−
dwie usługi cateringowe żywienia dzieci w wieku przedszkolnym trwającą minimum
25 tygodni, dla co najmniej 30 osób dziennie
3. Zamawiający, w stosunku do Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia,
w odniesieniu do warunku dotyczącego zdolności technicznej lub zawodowej – dopuszcza łączne
spełnianie warunku przez Wykonawców.
4. Zamawiający może na każdym etapie postępowania, uznać, że wykonawca nie posiada
wymaganych zdolności, jeżeli posiadanie przez wykonawcę sprzecznych interesów, w
szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lub zawodowych wykonawcy w inne
przedsięwzięcia gospodarcze wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizację zamówienia.
5.5.) Zamawiający wymaga złożenia oświadczenia, o którym mowa w art.125 ust. 1 ustawy: Tak
SEKCJA VI - WARUNKI ZAMÓWIENIA
6.1.) Zamawiający wymaga albo dopuszcza oferty wariantowe: Nie
6.3.) Zamawiający przewiduje aukcję elektroniczną: Nie
6.4.) Zamawiający wymaga wadium: Nie
6.5.) Zamawiający wymaga zabezpieczenia należytego wykonania umowy: Nie
6.7.) Zamawiający przewiduje unieważnienie postępowania, jeśli środki publiczne, które zamierzał przeznaczyć na sfinansowanie całości lub części zamówienia nie zostały przyznane: Nie
SEKCJA VII - PROJEKTOWANE POSTANOWIENIA UMOWY
7.1.) Zamawiający przewiduje udzielenia zaliczek: Nie
7.3.) Zamawiający przewiduje zmiany umowy: Tak
7.4.) Rodzaj i zakres zmian umowy oraz warunki ich wprowadzenia:
Zamawiający przewiduje możliwość zmiany zawartej umowy w stosunku do treści wybranej oferty wzakresie uregulowanym w art. 454-455 p.z.p. oraz wskazanym we Wzorze Umowy, stanowiącym
Załącznik nr 6 do SWZ.
4. Zmiana umowy wymaga dla swej ważności, pod rygorem nieważności, zachowania formy pisemnej.
7.5.) Zamawiający uwzględnił aspekty społeczne, środowiskowe, innowacyjne lub etykiety związane z realizacją zamówienia: Nie
SEKCJA VIII – PROCEDURA
8.1.) Termin składania ofert: 2025-03-19 09:00
8.2.) Miejsce składania ofert: https://ezamowienia.gov.pl/
8.3.) Termin otwarcia ofert: 2025-03-19 09:30
8.4.) Termin związania ofertą: do 2025-04-17
INNE PRZETARGI ROJEWO
- Usługi związane z dostarczeniem i uzupełnieniem kruszywem ubytków w nawierzchniach dróg gminnych
- Świadczenie usług cateringowych na potrzeby Publicznego Samorządowego Przedszkola "Akademia Przedszkolaka" w Rojewie
więcej: przetargi ROJEWO »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- USŁUGI PRZYGOTOWANIA I WYDAWANIA POSIŁKÓW NA POTRZEBY ŻŁOBKA I PRZEDSZKOLA W CHOTOMOWIE
- Usługa cateringowa dla uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 w Ostrowcu Świętokrzyskim
- Świadczenie usług cateringowych na potrzeby Publicznego Samorządowego Przedszkola "Akademia Przedszkolaka" w Rojewie
- Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej i Przedszkola Samorządowego w msc. Łęg Przedmiejski
- "Przygotowanie i dostawa gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów Szkół Podstawowych"
- Świadczenie usług cateringowych dla Szkoły Podstawowej i Punktu Przedszkolnego w msc. Białobiel
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.