eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrzetargiPrzetargi BrzegDostawa mięsa i wędlin do Zakładu Karnego w Brzegu

To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie



Ogłoszenie z dnia 2014-10-27

Brzeg: Dostawa mięsa i wędlin do Zakładu Karnego w Brzegu
Numer ogłoszenia: 356224 - 2014; data zamieszczenia: 27.10.2014
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Dostawy

Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.

Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 303954 - 2014r.

Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES: Zakład Karny, ul. Chrobrego 29, 49-300 Brzeg, woj. opolskie, tel. 077 4162011, faks 077 4162287.

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Państwowa jednostka organizacyjna nieposiadająca osobowości prawnej.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Dostawa mięsa i wędlin do Zakładu Karnego w Brzegu.

II.2) Rodzaj zamówienia: Dostawy.

II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Część I - Podroby wieprzowe i wędliny podrobowe 1. Wątroba wieprzowa 1.650,00 kg, ( CPV 15114000-0 ) wymagania: surowa, świeża, nie mrożona 2. Kaszanka jęczmienna 1.000,00 kg, ( CPV 15131134-3 ) wymagania: produkt z surowców podrobowych wieprzowych i kaszy jęczmiennej w formie bloku, batonu o wadze około 3 kg, zawartość tłuszczu nie więcej niż 10 %. 3. Salceson zwykły /włoski/ 1.000,00 kg, ( CPV 15131100-6 ) wymagania: produkt z podrobów i surowców mięsnych w osłonkach o średnicy ok. 80 mm i długości do 30 cm, zawartość tłuszczu nie więcej niż 26%. 4. Mozaika zwykła/ galareta, studzienina/ 1.700,00 kg, ( CPV 15131100-6 ) wymagania: produkt z mięsa lub wędlin pokrojonych w drobne małe kawałeczki, zalane galaretą w której zawartość wsadu mięsnego lub wędlin nie może być mniejsza niż.50% , forma batonu w osłonce poliamidowej o średnicy 80mm i długości 30 cm, z warzywami. 5. Pasztet wieprzowy 1.000,00 kg, ( CPV 15131310-1 ) wymagania: produkt powstały z podrobów i surowców mięsnych wieprzowych, rozdrobnionych do masy homogenizowanej w osłonce poliamidowej, o średnicy ok.40:50mm i długości 30cm, zawartość tłuszczu nie więcej niż 35%, Część II - Mięso wieprzowe i wołowe 1. Mięso wieprzowe gulaszowe 2.100,00 kg, ( CPV 15113000-3 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, w kawałkach nie mniejszych niż ok. 6 cm, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez zewnętrznego tłuszczu, bez skór, krwi 2. Mięso wołowe gulaszowe 1.500,00 kg, ( CPV 15111000-9 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, w kawałkach nie mniejszych niż ok. 6 cm, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez zewnętrznego tłuszczu, bez skór, krwi 3. Żeberka wędzone paski wędzone 700,00 kg, ( CPV 15131200-7 ) wymagania: świeże nie mrożone, w kawałkach nie mniejszych niż ok. 20 cm, bez zanieczyszczeń obcych, 4. Łopatka wieprzowa bez kości 1.500,00 kg, ( CPV 15113000-3 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez zewnętrznego tłuszczu, bez skór, krwi 5. Mięso wieprzowe mielone 2.600,00 kg, ( CPV 15113000-3 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, bez zanieczyszczeń obcych, bez skór, krwi, zawartość tłuszczu nie więcej niż 30 %. Część III - Mięso drobiowe 1. Ćwiartka tylna z kurczaka 1.300,00 kg, ( CPV 15112100-7 ) wymagania: mięso surowe, świeże nie mrożone, średnia waga jednej szt. ok 220g-250g, bez zanieczyszczeń obcych 2. Mięso gulaszowe z kurczaka 600,00 kg, ( CPV 15112100-7 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, w kawałkach nie mniejszych niż ok. 5 cm, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez zewnętrznego tłuszczu, bez skór, krwi 3. Mięso gulaszowe z indyka 600,00 kg, ( CPV 15112120-3 ) wymagania: surowe, świeże nie mrożone, w kawałkach nie mniejszych niż ok. 5 cm, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez zewnętrznego tłuszczu, bez skór, krwi 4. Kurczak świeży 3.500,00 kg, ( CPV 15112130-6 ) wymagania: surowy, świeży nie mrożony, bez zanieczyszczeń obcych, ścięgien, bez krwi Część IV - Wędliny wieprzowe 1. Kiełbasa litewska 1.200,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona, parzona, wędzona, w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży. 2. Kiełbasa kanapkowa 1.200,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona, w osłonce barierowej o średnicy ok. 75-95 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży. 3. Kiełbasa parówkowa 1.000,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: homogenizowana, parzona, wędzona, w jelicie naturalnym o średnicy ok.25-30 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 4. Kiełbasa opolska/ regionalna 1.000,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 5. Kiełbasa podolska / podlaska 1.200,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona, w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso drobiowo -wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E - 250. termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 6.Kiełbasa toruńska 1.500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: kiełbasa średnio rozdrobniona w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E - 250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 7. Kiełbasa zwyczajna 2.000,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona, w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 8. Kiełbasa wiejska 1.000,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: średnio rozdrobniona, parzona, wędzona w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso wieprzowo - wołowe chude, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 9. Kiełbasa szynkowa 500,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: grubo rozdrobniona, parzona, wędzona w osłonie barierowej o średnicy ok. 80-100 mm, skład mięso wieprzowe chude, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 10. Kiełbasa biała parzona 1.000,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: średnio rozdrobniona, parzona, wędzona w jelicie naturalnym o średnicy ok. 25-30 mm, skład mięso wieprzowe, chude, przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 11. Boczek wędzony wieprzowy 500,00 kg, ( CPV 15131220-3 ) wymagania: parzony bez żeberek i bez widocznych złogów solanki, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 12. Kiełbasa - mortadela extra 1.500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: homogenizowana, parzona, w osłonie barierowej o średnicy ok. 70-90 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E -250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 13. Kiełbasa tyrolska / szynka tyrolska 1.500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: średnio rozdrobniona w osłonce barierowej o średnicy 50-80 mm, skład mięso drobiowo - wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E- 250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 14. Pieczeń rzymska 1.200,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: średnio rozdrobniona w bloku o wysokości 60-80 mm, skład mięso wieprzowe, przyprawy, dopuszczalny konserwant E- 250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży Część V - Wędliny drobiowe 1. Rolada drobiowa 500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona, parzona, w osłonie barierowej o średnicy 80-100mm, skład mięso drobiowe, warzywa, galareta, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 2. Polędwica z kurczaka 500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona, parzona, nie wędzona, w osłonie barierowej o średnicy 70-90mm, skład mięso drobiowe, przyprawy, konsystencja ścisła i zwarta, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 3. Polędwica z indyka 700,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona, parzona, nie wędzona, w osłonie barierowej o średnicy 70-90mm, skład mięso drobiowe, przyprawy, konsystencja ścisła i zwarta, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 4. Blok drobiowy 700,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniony, parzony, nie wędzony, w osłonie barierowej o średnicy 80-100mm, w formie utrzymującej kształt, skład: mięso drobiowe, przyprawy, konsystencja ścisła i zwarta, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 5. Serdelki drobiowe 1.400,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: homogenizowane, parzone w osłonce wiskozowej, o średnicy ok. 20 mm, skład: mięso drobiowe, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 6. Szynka z indyka 700,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: szynka w bloku, w osłonie barierowej o średnicy ok 80-100mm, skład: mięso drobiowe, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 7. Kiełbasa szynkowa z kurczaka 500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona parzona w osłonie barierowej o średnicy 80-100 mm, skład: mięso drobiowe z kurczaka, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 8. Kiełbasa szynkowa z indyka 500,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona parzona w osłonie barierowej o średnicy 80-100 mm, skład: mięso drobiowe z kurczaka, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 9. Parówki drobiowe cienkie 1.400,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: homogenizowane, parzone w osłonce barierowej, o średnicy ok. 20-25 mm, skład: mięso drobiowe, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 10. Filet z indyka prasowany 600,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: filet parzony, prasowany w osłonie barowej o średnicy 80-100 mm, lub innej formie utrzymującej kształt, skład: mięso indycze, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 11. Szynka z kurczaka prasowana 600,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: szynka w bloku w osłonie barowej o średnicy 80-100 mm, lub innej formie utrzymującej kształt, skład: mięso drobiowe, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 12. Kiełbasa biała drobiowa 700,00 kg, ( CPV 15131130-5 ) wymagania: w jelicie naturalnym o średnicy około 25-30 mm, skład: mięso drobiowe przyprawy, dopuszczalny konserwant E-250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 6 dni od daty sprzedaży 13. Mortadela drobiowa 1.400,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: homogenizowana, parzona, w osłonie barierowej o średnicy ok. 70-90 mm, skład mięso drobiowo -dopuszczalny konserwant E -250, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży 14. Kiełbasa śląska drobiowa 1.000,00 kg, ( CPV 15131135-0 ) wymagania: grubo rozdrobniona, parzona, w osłonie barierowej o średnicy 25-30mm, skład mięso drobiowe, przyprawy, termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 7 dni od daty sprzedaży Uwaga: Realizacja dostaw musi odbywać się zgodnie w wymogami sanitarnymi określonymi w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. 06.171.1225)Wykonawca realizuje dostawy własnym transportem i na własne ryzyko (m.in. kwestia zabezpieczenia i ubezpieczenia przewożonej partii towaru). Ustala się iż, każdorazowo przed wydaniem przedmiotu umowy ilość dostarczonego towaru oraz jego zgodność z zamówieniem, sprawdzona zostanie w siedzibie Zamawiającego przez strony umowy. Dostarczone towary muszą spełniać obowiązujące wymagania i normy jakościowe zgodnie z wymaganiami zawartym iw Polskich Normach muszą być świeże i posiadać ważne terminy przydatności do spożycia. W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego złej jakości dostarczonego towaru, strony sporządzają protokół wskazując w nim rodzaj stwierdzonych wad. Protokół ten stanowić będzie wezwanie Zamawiającego skierowane do Wykonawcy o wymianę dostarczonej partii towaru lub jej poszczególnego elementu na nowa partię na własny koszt i ryzyko. Podana ilość w/w artykułów ma charakter szacunkowy i nie stanowi ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia wielkości dostaw, zależnie od potrzeb zamawiającego. Zamówienia będą składane i przyjmowane telefonicznie, faksem lub w czasie dostawy (na następną dostawę). Zamówienia będą składane przez zamawiającego z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem. Dostawy będą przyjmowane od poniedziałku do czwartku w godzinach od 8.00 do 14.00. W wyjątkowych sytuacjach dopuszczalna jest zmiana godziny dostawy po uprzednim uzgodnieniu telefonicznym pomiędzy dostawcą i odbiorcą (w godzinach pracy magazynu)..

II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15.11.40.00 - Podroby 15.13.11.34 - Kaszanka i inne wędliny krwiste 15.13.11.00 - Produkty mięsno-wędliniarskie 15.13.13.10 - Pasztety 15.11.30.00 - Wieprzowina 15.11.10.00 - Mięso wołowe 15.13.12.00 - Mięso suszone, solone, wędzone lub marynowane 15.11.21.00 - Świeży drób 15.11.21.20 - Indyki 15.11.21.30 - Kurczęta 15.13.11.35 - Wędliny drobiowe 15.13.11.30 - Wędliny 15.13.12.20 - Bekon .

SEKCJA III: PROCEDURA

III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony

III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

  • Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: nie

SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA

Część NR: 1   

Nazwa: Podroby wieprzowe i wędliny podrobowe

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.10.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • PPHU JOHN, Paweł John, Grotniki ul. Źródlana 5, 64-140 Włoszakowice, kraj/woj. wielkopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 32950,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 23388,75

  • Oferta z najniższą ceną: 23388,75 / Oferta z najwyższą ceną: 47355,00

  • Waluta: PLN.

Część NR: 2   

Nazwa: Mięso wieprzowe i wołowe

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.10.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • PPHU JOHN, Paweł John, Grotniki, ul. Źródlana 5, 64-140 Włoszakowice, kraj/woj. wielkopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 85180,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 78225,00

  • Oferta z najniższą ceną: 78225,00 / Oferta z najwyższą ceną: 95796,75

  • Waluta: PLN.

Część NR: 3   

Nazwa: Mięso drobiowe

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.10.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 2.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY sp.j., Proszówka 36, 59-620 Gryfów Śląski, kraj/woj. dolnośląskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 49650,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 49404,60

  • Oferta z najniższą ceną: 44982,00 / Oferta z najwyższą ceną: 49404,60

  • Waluta: PLN.

Część NR: 4   

Nazwa: Wędliny wieprzowe

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.10.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • PPHU JOHN, Paweł John, Grotniki ul. Źródlana 5, 64-140 Włoszakowice, kraj/woj. wielkopolskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 104600,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 97828,50

  • Oferta z najniższą ceną: 97828,50 / Oferta z najwyższą ceną: 134809,50

  • Waluta: PLN.

Część NR: 5   

Nazwa: Wędliny drobiowe

IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 27.10.2014.

IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 3.

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 0.

IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:

  • Zakłady Mięsne NIEBIESZCZAŃSCY sp.j., Proszówka 36, 59-620 Gryfów Śląski, kraj/woj. dolnośląskie.

IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 76000,00 PLN.

IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ

  • Cena wybranej oferty: 85414,35

  • Oferta z najniższą ceną: 85414,35 / Oferta z najwyższą ceną: 102973,50

  • Waluta: PLN.

Podziel się

Poleć ten przetarg znajomemu poleć

Wydrukuj przetarg drukuj

Dodaj ten przetarg do obserwowanych obserwuj








Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.


Jeśli chcesz dodać ogłoszenie do serwisu, zapoznaj się z naszą ofertą:

chcę zamieszczać ogłoszenia

Dodaj swoje pytanie

Najnowsze orzeczenia

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.