To jest wynik przetargu. Zobacz także treść przetargu, którego dotyczy to ogłoszenie
Ogłoszenie z dnia 2012-09-20
Przemyśl: Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów kelner-barman w ramach projektu Szansa sukcesu
Numer ogłoszenia: 357728 - 2012; data zamieszczenia: 20.09.2012
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Usługi
Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe.
Ogłoszenie dotyczy: zamówienia publicznego.
Czy zamówienie było przedmiotem ogłoszenia w Biuletynie Zamówień Publicznych: tak, numer ogłoszenia w BZP: 306498 - 2012r.
Czy w Biuletynie Zamówień Publicznych zostało zamieszczone ogłoszenie o zmianie ogłoszenia: nie.
SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY
I. 1) NAZWA I ADRES: Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych, ul. Bakończycka 11, 37-700 Przemyśl, woj. podkarpackie, tel. 0-16 6788486, faks 0-16 6788486.
I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO: Inny: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych.
SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA
II.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego: Zorganizowanie i przeprowadzenie kursów kelner-barman w ramach projektu Szansa sukcesu.
II.2) Rodzaj zamówienia: Usługi.
II.3) Określenie przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie certyfikowanych kursów kelner-barman dla uczniów i uczennic Zespołu Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu w ramach projektu Szansa sukcesu współfinansowanych przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Priorytetu IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, nr Konkursu 16/POKL/9.2/2010. Kursy mają na celu podniesienie zdolności uczniów do przyszłego zatrudnienia, samozatrudnienia i zwiększenia ich szans na rynku pracy. Kursy przeprowadzone będą w siedzibie Zamawiającego. Wykonawca nie ponosi kosztów wynajęcia sali. 1. Kurs kelner-barman (min. 40 godzin na grupę) dla 60 uczniów przeprowadzony w sześciu grupach kursowych (10 osobowych) w systemie piątkowo-sobotnio-niedzielnym (bądź innym w okresie ferii zimowych uzgodnionym z Zamawiającym) w terminach: od września 2012r do końca czerwca 2013r. (zajęcia w piątki od. godz. 1500-1900, soboty od godz. 900-1700, niedziele od godz. 900-1700 - dopuszcza się przeprowadzenie kursów w innych dniach w okresie ferii zimowych), 2. Minimalny zakres tematyczny kursu z zakresu obsługi kelnerskiej: - sposoby obsługi konsumenta, - sylwetka kelnera (ćwiczenia w noszeniu tacki, ćwiczenia z zakresu serwowania) - wizerunek zawodowy, - wyposażenie służbowe kelnera, - wyposażenie sali konsumenckiej (bielizna stołowa, zastawa stołowa, szkło, porcelana, zasady nakrywania stołów, sztuka układania sztućców, serwetek, technika noszenia zastawy stołowej oraz tac), - zasady obsługi gości przez kelnera (obsługa gości restauracyjnych - powitanie, serwis, podziękowanie i pożegnanie, zasady zbierania brudnych naczyń ze stołu, metody serwowania), - formy przyjęć w zakładzie gastronomicznym, 3. Minimalny zakres tematyczny kursu z zakresu obsługi barmańskiej: - wyposażenie baru (prezentacja przyrządów barmana itp.), - charakterystyka pracy (organizacja pracy w barze, ubiór barmana), - napoje alkoholowe mieszane w barze (podział alkoholi na podstawowe grupy i rodzaje, charakterystyka piw - teorie , zasady - nalewanie alkoholi bezpośrednio z butelki bez miar barowych, przygotowanie klasycznych drinków), - techniki miksowania i mieszania napojów, - zasady sporządzania i podawania napojów - nauka pracy shakerami, 4. Wykonawca przeprowadzi egzamin końcowy z podziałem na egzamin wewnętrzny z zakresu obsługi kelnerskiej (kurs kelnerski) i z zakresu obsługi barmańskiej (kurs barmański)przedmiot kursu . 5. Wykonawca zapewni sprzęt i niezbędne materiały do przeprowadzenia kursu: a. Z zakresu obsługi kelnerskiej co najmniej: karty dań, zastawa stołowa (sztućce, serwetki, bielizna stołowa, szkło), materiały dydaktyczne niezbędnymi do prawidłowej realizacji programu kursu - materiały dla uczestnika kursu. b. Z zakresu obsługi barmańskiej co najmniej: szkło, sprzęt barmański do ćwiczeń (wymieniony w ppkt c), owoce do dekoracji, napoje alkoholowe wraz z materiałami dydaktycznymi niezbędnymi do prawidłowej realizacji programu kursu - materiały dla uczestnika kursu. c. Wykonawca na okres trwania kursu wyposaży salę szkoleniową w odpowiedni sprzęt niezbędny do przeprowadzenia kursu, w szczególności w części barmańskiej wymagane wyposażenie stanowią: shakery - szt 2, miarki barmańskie - szt.2, łyżki barmańskie do stirowania - szt. 2 , szczypce o różnej wielkości - szt. 2, szkło barowe różnych wzorów do podawania napojów alkoholowych, bezalkoholowych i mieszanych - po 6 szt. , trybuszon - szt. 2, blender elektryczny- szt. 1, młynek do rozdrabniania lodu - szt. 1, zestaw noży dekoracyjnych - szt.2, dzbanki o różnej wielkości do kawy, soków i wody - szt. 6, cooler - szt. 2, mudler - szt. 1, kubki barmańskie - szt. 2 oraz surowce niezbędne do prawidłowej realizacji programu kursu. 6. Wykonawca zobowiązuje się przeprowadzić łącznie min. 240 godzin zajęć dla sześciu grup kursowych po 40 godzin dla każdej grupy. 7. Wykonawca przedłoży szczegółowy program kursu ze wskazaniem ilości godzin zajęć, uwzględniający zapisy w SIWZ. 8. Po zakończeniu kursu Wykonawca wyda uczestnikom kursu, osobno dla części kelnerskiej i barmańskiej, zaświadczenie o ukończeniu kursu i certyfikat w języku polskim i angielskim posiadający logotypy Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki i Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Społecznego oraz zapis o współfinansowaniu kursu ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - logotypy dostarczone przez Zamawiającego. 9. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia warunków zgodnych z przepisami BHP w trakcie trwania kursu. 10. Dokumenty z kursu jakie winien przedłożyć Wykonawca po zakończeniu kursu: a. listy obecności uczestników kursu, b. protokóły z egzaminu wewnętrznego z wynikami egzaminu (osobne dla części kursu z zakresu obsługi kelnerskiej i barmańskiej) c. karty egzaminacyjne, d. dziennik zajęć, e. protokół odbioru zaświadczenia i certyfikatów w języku polskim i angielskim, f. kserokopię zaświadczenia i certyfikatów w języku polskim i angielskim (poświadczoną za zgodność z oryginałem)..
II.4) Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80.00.00.00 - Usługi edukacyjne i szkoleniowe .
SEKCJA III: PROCEDURA
III.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: Przetarg nieograniczony
III.2) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE
- Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii Europejskiej: tak, projekt/program: Projekt Szansa sukcesu współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Priorytetu IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach Działania 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, nr Konkursu 16/POKL/9.2/2010..
SEKCJA IV: UDZIELENIE ZAMÓWIENIA
IV.1) DATA UDZIELENIA ZAMÓWIENIA: 17.09.2012.
IV.2) LICZBA OTRZYMANYCH OFERT: 9.
IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT: 1.
IV.4) NAZWA I ADRES WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
- Krakowska Szkoła Restauratorów Szymon Kohut, ul. Kobierzyńska 101/18, 30-348 Kraków, kraj/woj. podkarpackie.
IV.5) Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 39000,00 PLN.
IV.6) INFORMACJA O CENIE WYBRANEJ OFERTY ORAZ O OFERTACH Z NAJNIŻSZĄ I NAJWYŻSZĄ CENĄ
Cena wybranej oferty: 29400,00
Oferta z najniższą ceną: 21600,00 / Oferta z najwyższą ceną: 51364,80
Waluta: PLN.
INNE PRZETARGI Z PRZEMYŚLA
- Zakup nowego samochodu dla Zarządu Dróg Miejskich w Przemyślu
- Zakup i wdrożenie klastra serwerów z współdzieloną pamięcią masową wraz z licencjami CAL oraz zakup switchy klasy Enterprise w ramach projektu grantowego "Cyberbezpieczny Samorząd" ...
- Remonty cząstkowe nawierzchni ulic na terenie miasta Przemyśla w 2025 r.
więcej: przetargi w Przemyślu »
PRZETARGI Z PODOBNEJ KATEGORII
- Wzmocnienie systemu cyberbezpieczeństwa w Urzędzie Gminy w Klonowej wraz z jednostkami organizacyjnymi
- Usługi wsparcia rodzin zastępczych, kandydatów na rodziny zastępcze, opiekunów usamodzielnienia, rodziców biologicznych i ich otoczenia na terenie powiatu tureckiego.
- Wsparcie w procesie usamodzielnienia wychowanków pieczy zastępczej - działania wzmacniające kompetencje społeczne - vouchery
- "Usługa przygotowania i przeprowadzenia dwudniowego seminarium dla przedstawicieli JST z woj. mazowieckiego z zakresu procedur i źródeł finansowania usług społecznych dla lokalnej społeczności (...)"
- Zorganizowanie i przeprowadzenie szkolenia "ABC przedsiębiorczości z elementami e-marketingu"
- Przeprowadzenie szkoleń i warsztatów dla kadry jednostek organizacyjnych pracujących w obszarze pieczy zastępczej oraz osób sprawujących pieczę zastępczą.
Uwaga: podstawą prezentowanych tutaj informacji są dane publikowane przez Urząd Zamówień Publicznych w Biuletynie Zamówień Publicznych. Treść ogłoszenia widoczna na eGospodarka.pl jest zgodna z treścią tegoż ogłoszenia dostępną w BZP w dniu publikacji. Redakcja serwisu eGospodarka.pl dokłada wszelkich starań, aby zamieszczone tutaj informacje były kompletne i zgodne z prawdą. Nie może jednak zagwarantować ich poprawności i nie ponosi żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody powstałe w wyniku korzystania z nich.